För att förebygga spridningen av djursjukdomar är det av största vikt att känna till alla djurhållningsplatser för djur i vårt land och säkerställa att uppgifterna om djurhållningsplatserna är aktuella, så att eventuella djursjukdomsepidemier snabbt kan kontrolleras.
Enligt EU:s djurhälsoreglemente ska alla djurhållningsplatser för landdjur registreras innan djurhållningen inleds. Med landdjur avses alla nötkreatur, svin-, får-, get-, häst-, kamel- och hjortdjur, fjäderfä och vissa fåglar i fångenskap, pälsdjur, bin och humlor samt produktionskaniner. Dessutom ska hållningsplatser för vissa könsceller och embryon registreras. Djurhållningsplatsen ska också registreras även om djuren hålls tillfälligt, hobbymässigt eller om det endast finns några djur. Djurhållningsplatserna registreras för att det ska finnas vetskap om var djuren hålls och så att det i eventuella djursjukdomssituationer är möjligt att effektivt ingripa i sjukdomsspridning. När det står klart för myndigheterna var och vem som producerar, håller eller säljer djur kan de med hjälp av registrering av djurhållningsplatser dessutom övervaka djurens välbefinnande.
Djurhållningsplatserna registreras i Livsmedelsverkets Djurhållar- och djurhållningsplatsregister. Registeranmälan består av en anmälan om djurhållningsplats (var djurhållningsplatsen är belägen) och anmälan om djurhållning (vilka djur det finns på djurhållningsplatsen och för vilket syfte). Anmälningarna kan göras självständigt elektroniskt på adressen epr.ruokavirasto.fi. Alternativt kan anmälningarna göras på blanketter till landsbygdsnäringsmyndigheten i den egna kommunen. Landsbygdsnäringsmyndigheternas kontaktuppgifter finns på här adressen. Och blanketterna finns på här. Landsbygdsnäringsmyndigheten kan ge handledning hur man gör registeranmälningar.
Enligt lagstiftningen om identifiering och registrering av djur ska alla hålla sina egna registeruppgifter uppdaterade. Om det sker ändringar i dina uppgifter om djurhållning eller djurhållningsplatser, till exempel byte av djurart som hålls, du tar nya djur, det finns ett avbrott i din djurhållnings eller du avslutar den helt, ska du anmäla dessa till registret inom 30 dagar efter ändringen. Om du inte längre har några djur ska djurhållningsplatsen också avlägsnas ur registret. När registeruppgifterna är uppdaterade och det inte finns "falska djurhållningsplatser" i registret påskyndar det myndigheternas arbete med att bekämpa djursjukdomar. Så kom alltså ihåg att kontrollera att du har registrerat din djurhållningsplats på behörigt sätt och att dina registeruppgifter är uppdaterade. Kontrollera också att väsentliga register uppgifterna saknas inte, såsom maximal kapacitet av djur. Om försummelser upptäcks i iakttagandet av bestämmelserna om märkning och registrering av djur, ingriper myndigheten i situationen och säkerställer att missförhållandena rättas till. För försummelser kan också påföras en påföljdsavgift. Läs mer om övervakning här.
I år betonar Livsmedelsverket att registeruppgifter om djurhållningsplatser för fjäderfä ska uppdateras, eftersom risken för spridning av fågelinfluensa fortfarande är aktuell. Om du har produktionsfjäderfä eller till exempel hobbyhöns ska du kontrollera att du har gjort anmälan om djurhållningsplats och djurhållning till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Eller om du har avslutat hållningen av fjäderfä, kontrollera att anmälan om djurhållning har avslutats.
Mer information om identifiering och registrering av djur finns på Livsmedelsverkets webbplats: https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhallning-identifiering-och-registrering/markning-och-registrering-av-djur/
Anvisningar för anmälan om djurhållningsplats och anmälan om djurhållning finns i anvisningen för djurhållar- och djurhållningsplatsregistret: https://www.ruokavirasto.fi/sv/djur/djurhallning-identifiering-och-registrering/markning-och-registrering-av-djur/djurhallarregister/anvisning-om-djurhallar--och-djurhallningsplatsregistret/anvisning-om-djurhallar--och-djurhallningsplatsregistret2/.