Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret

Med hjälp av Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret administrerar du anmälningar om djurhållning och djurhållningsplatser för landdjur. Registeranmälan består av en anmälan om djurhållningsplats (var djurhållningsplatsen är belägen) och anmälan om djurhållning (vilka djur det finns på djurhållningsplatsen och för vilket syfte). Systemet innehåller också register över kadaverplatser där du kan administrerar anmälningar om platser för utfodring med kadaver. Du kan gå till Livsmedelsverkets e-tjänst för Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret här:

https://epr.ruokavirasto.fi/.

Du kan också uppdatera och redigera tidigare anmälda uppgifter i tjänsten. Du loggar in i applikationen med hjälp av Suomi.fi-identifikation. Du kan koppla anmälningarna till din personbeteckning, din gårds lägenhetssignum eller ditt företags FO-nummer. Du kan också göra anmälningarna om djurhållningsplatser och djurhållning med blanketter till kommunens landbygdsnäringsmyndighet och anmälningarna om kadaverplatser med en blankett till kommunalveterinären.

Kravet att registrera djurhållningsplatser och kadaverplatser

Om du ämnar hålla nöt-, får-, get-, svin-, hjort-, kamel- eller hästdjur, pälsdjur, produktionskaniner, fjäderfä, bin eller humlor, ska du registrera djurhållningsplatsen för djurarten i fråga innan djurhållningen inleds. Anmälningarna ska göras även om du håller ovan nämnda djur endast kortvarigt eller hobbymässigt. Även vissa djurhållningsplatser för könsceller och embryon samt djurhållningsplatser som används för kommersiell förflyttning av hundar, katter och frettar mellan EU:s medlemsstater ska registreras. En del stater utanför EU kan förutsätta registrering av djurhållningsplatser för hundar, katter och frettar innan dessa exporteras.

Ifall det sker ändringar i registeruppgifterna (uppgifter om aktören, djurhållningsplatsen eller djurhållningen) eller om du avslutar djurhållning ska du anmäla detta till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret senast inom 30 dagar från händelsen. Du kan göra ändringarna i e-tjänsten eller anmäla dem till landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun.

Du ska anmäla användningen av animaliska biprodukter vid utfodring av vilda djur till registret med kadaverplatser innan verksamheten inleds. Anmäl ändringar i verksamheten eller att den upphört inom 30 dagar.

Anmälningspliktig djurhållning enligt lagen om djurvälfärd

Yrkesmässig eller annars storskalig hållning av sällskaps- och hobbydjur, hållande av husdjursgård, uppfödning av vilda djurarter i hägn och uppfödning av vilda djurarter i hägn i viltvårdssyfte samt bedrivande av djurhemsverksamhet för vilda djur i hjälplöst tillstånd ska anmälas till regionförvaltningsverket. Du kan lämna anmälan till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret via e-tjänsten. Då ges tilläggsuppgifterna om verksamheten enligt lagen om djurvälfärd i djurhållningsanmälan. Mer information finns på webbplatsen om anmälningspliktig djurhållning.

Mer information och anvisningar

Du hittar mer information och anvisningar om hur du gör anmälningar om djurhållningsplatser och djurhållning i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistrets anvisningar.

Vid behov får du användarsupport och hjälp med att göra anmälningarna av landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun.

 

Lagstiftningen gällande djurens identifiering och registrering ändrades 21.4.2021. I fortsättningen tillämpas EU:s djurhälsolag (EU) 2016/429 och de rättsakter på lägre nivå som utfärdas med stöd till denna lag. Nya lagen om identifiering och registrering av djur (1069/2021) trädde i kraft 1.1.2022. Jord- och skogsbruksministeriets förordning om identifiering och registrering av djur (67/2022) som utfärdats med stöd av lagen trädde i kraft 24.1.2022. 

Sidan har senast uppdaterats 12.8.2024