Obs! Aktören som är ansvarig för hästdjurens djurhållningsplats ska föra journal över djur som finns på, kommer till och lämnar djurhållningsplatsen. Tilläggsinformation finns på denna sida, på stället Djurhållningsplatsens journalföring. |
Lagstiftningen gällande djurens märkning och registrering förpliktigar att anmäla om djurhållning och djurhållningsplatsens uppgifter till registret innan djurhållningen påbörjas. Skyldigheten gäller alla som håller hästar, ponnyer, åsnor och zebror samt dessas korsningar så som mulor. Anmälningsplikten gäller även om man håller endast ett hästdjur. Hästdjur får flyttas till och tas emot endast från registrerade djurhållningsplatser.
Registrering av uppgifterna
Registeranmälan består av anmälan om djurhållningsplatsen (var djurhållningsplatsen finns) och anmälningar om djurhållning (vad för djur det finns på djurhållningsplatsen och i vilket syfte). Djurhållningsplatsen får i samband med registreringen ett 12 siffrigt djurhållningsplatssignum som börjar med FI. Registrera djurhållningsplatsen och anmälan om hästdjurhållning antingen elektroniskt i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret eller med blankett. Returnera blanketterna till den egna kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Kom ihåg att uppdatera registeruppgifterna om det sker förändringar eller om djurhållningen upphör. Uppgifterna ska uppdateras till registret inom 30 dagar från händelsen.
För hästdjurhållning är det typiskt att på samma djurhållningsplats finns flera olika ägares hästar, vars ansvariga för skötsel och ansvar varierar från fall till fall. I dessa fall är den ansvariga personen för registrering av djurhållningsplatsen utgångsvist aktören som ansvarar för djurhållningsplatsen. Djurets ägare och aktören som är ansvarig för djurets djurhållningsplats borde alltid göra ett skriftligt kontrakt där man kommer överens om ansvaret gällande djurhållningen.
Det väsentliga är att myndigheterna har kännedom om de djurhållningsplatser på vilka hästdjur hålls. Om en häst hålls på samma plats med en eller flera andra aktörers hästar, och alla ansvarar för sina egna hästar och det inte är fråga om yrkesmässigt eller annars storskalig hållande av hästdjur verksamhet, registreras djurhållningsplatsen av aktören som är ansvarig för djurhållningsplatsen, och de andra djurhållarna gör anmälan om hästdjurhållning till ifrågavarande djurhållningsplats. Om hästen hålls på en plats som ansvarar för djurets skötsel, eller där man utövar yrkesmässigt eller annars storskaligt hållande av hästdjur som redan anmälts till Regionsförvaltningsverket, behöver ägaren av enskilda hästdjur inte göra egna anmälningar om hästdjurhållning.
Korta hästtävlingsresor mellan de nordiska länderna och tävlingens djurhållningsplats
Hästar behöver ett djurhälsointyg för förflyttningar mellan EU:s medlemsstater. Finland, Sverige, Norge och Danmark har ett undantag som tillåter att hästar kan förflyttas mellan de nordiska länderna för korta trav-, tävlings-, avelsbedömnings- eller avelsprovresor utan djurhälsointyg. För dessa förflyttningar används DOCOM-dokumentet från och med 1.9.2024. Dokumentet ska ange hästens permanenta djurhållningsplats och tävlingsplatsens djurhållningsplats som destination. Mer information finns på denna webbplats.
Därför måste tävlingsarrangören registrera en djurhållningsplats för tävlingsplatsen. Om tävlingsplatsen är en del av en befintlig djurhållningsplats och en del av samma verksamhet, behöver ingen separat djurhållningsplats registreras. En djurhållningsanmälan för hästar måste också göras för djurhållningsplatsen. I djurhållningsanmälan används verksamhetsformen “Annan”, antalet djur anges som det antal hästar som vanligen deltar i tävlingarna. Information om hästtävlingsverksamheten anges i tilläggsinformationen. Om tävlingsplatsen används ofta behöver inget slutdatum för verksamheten anges i djurhållningsanmälan, utan anmälan kan lämnas i kraft tills vidare. Om tävlingsplatsen inte längre används måste djurhållningsanmälan och djurhållningsplatsen avslutas i registret efter tävlingen.
Hästtävlingsarrangörerna kan själva registrera djurhållningsplatsen och djurhållningsanmälan för hästar eller ändra befintliga uppgifter i det elektroniska Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Alternativt kan anmälningarna lämnas på blanketter till landsbygdsnäringsmyndigheten i den egna kommunen.
Efter registrering av djurhållningsplatsen ska tävlingsarrangören se till att tävlingens djurhållningsplats förs in i TRACES-systemet.
Yrkesmässig eller annars storskalig djurhållning av hästdjur
Lagen om djurvälfärd som trädde i kraft 1.1.2024 har delvis ändrat på definitionen av yrkesmässig eller annars storskalig hållning av hästdjur. Hästdjurhållningen anses som yrkesmässig eller annars storskalig till exempel då trav- eller ridhästar eller andra hästdjur uthyres, tas till förvaring, skötsel, träning eller skolning, eller då det sker undervisning i användning och hantering av hästdjur och det samtidigt och regelbundet hålls minst sex djur. Yrkesmässig eller annars storskalig djurhållning är även verksamhet där aktören håller minst sju över 12 månader gamla hästdjur, eller säljer eller i övrigt överlåter minst sex hästar eller andra hästdjur per år. Observera även att vissa verksamheter och djurslag räknas ihop kumulativt - gränsen för anmälningspliktig verksamhet överskrids, om verksamheten omfattar sammanlagt minst 15 hundar, katter, frettar, kaniner eller hästdjur.
Tilläggsinformation på Livsmedelsverkets sida Anmälningspliktig djurhållning. Om du är osäker på om den verksamhet som du utövar anses vara yrkesmässig eller annars storskalig djurhållning, eller om det är fråga om vanligt hållande av sällskaps- eller hobbydjur, ska du kontakta regionförvaltningsverkets länsveterinär innan du gör anmälan. Kontaktuppgifter finns på Livsmedelsverkets sida Veterinärtjänster.
Anmäl om yrkesmässig eller annars storskalig hästdjurhållning med blankett till din regions regionförvaltningsverk eller alternativt elektroniskt i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Kom ihåg att anmäla om väsentliga förändringar i verksamheten eller om verksamheten avslutas.
Om anmälningarna görs elektroniskt behövs det inte göras en skild anmälan om yrkesmässig eller annars storskalig sällskap- och hobbydjurhållning enligt djurvälfärdslagen, utan informationen går till regionförvaltningsverket. De noggrannare uppgifterna som krävs enligt djurvälfärdslagen om hur djurens skötsel är ordnad och den ansvariga djurskötarens kompetens kan anmälas i den elektroniska e-tjänsten i de separata textfälten. Regionförvaltningsverkets blankett Anmälan om djurhållning kan också fyllas i separat och bifogas som bilaga till anmälan som görs i e-tjänsten.
Tidigare till regionförvaltningsverket gjorda anmälningar är redan färdigt förda till e-tjänsten, då behöver aktören endast kontrollera att uppgifterna är korrekta och vid behov uppdatera uppgifterna. Om aktörens personbeteckning eller företagsnummer saknades från den tidigare anmälan och regionförvaltningsverket inte har lyckats klargöra detta, har de gamla uppgifterna inte kunnat överföras. Ta i så fall kontakt med regionförvaltningsverket.
Journalföring över djurhållningsplatsen
Aktören som ansvarar för djurhållningsplatsen för hästar ska fr.o.m. 21.4.2021 föra journal över till exempel djur som anländer till djurhållningsplatsen, föds eller dör på djurhållningsplatsen eller lämnar djurhållningsplatsen.
Anteckna uppgifterna senast på den tredje dagen från händelsen och förvara journalen på papper eller i elektronisk form. Journalerna ska förvaras på djurens djurhållningsplats i minst 3 års tid och vid begäran visas åt myndigheten.
Journalen bör innehålla aktuell information om antalet hästdjur som hålls på djurhållningsplatsen samt deras identifieringsuppgifter. För varje hästdjur som hålls på djurhållningsplatsen ska journalföras:
- djurets unika kod (identitetsnummer, UELN-nummer)
- djurets identitetskod som visas med identifieringsmärket (mikrochip nummer)
- djurhållningsplatssignum var djuret avlägsnats ifrån samt förflyttningsdatum, om djuret har förflyttats från en annan djurhållningsplats
- djurhållningsplatssignum vart djuret förflyttas till samt förflyttningsdatum, om djuret ska förflyttas till en annan djurhållningsplats
- födelsedatum och de ovannämnda identifieringsuppgifterna för djur som föds på djurhållningsplatsen
- dödsdatum för djur som dör eller avlivas på djurhållningsplatsen
Avsikten med krav på journalföring för djurhållningsplatser är att säkerställa djurens spårbarhet vid fall av eventuell djursjukdom. Då hästarna flyttas från en registrerad djurhållningsplats till en annan, bör förflyttningen journalföras både på avgångs- och ankomstdjurhållningsplatsen. Registreringsplikten gäller inte veterinärmottagningar eller veterinärkliniker.
Inlämnande av uppgifter till myndigheten om var hästdjur hålls
I Finland inrättas en central databas. I databasen insamlas uppgifter om alla hästdjur som vistas mer än 30 dagar i Finland från olika databaser där uppgifterna har registrerats baserat på lag. I den centrala databasen registreras även uppgifter om vilka anläggningar för djurhållning hästdjur vanligen hålls på. När den centrala databasen är färdig, får hästdjurhållarna en anvisning om hur dessa uppgifter ska lämnas till myndigheten. Än så länge är det aktörens egen bokföring som innehåller uppgiften om vilken anläggning hästdjuret hålls på.