Ett gott hälsotillstånd hos djuren är en förutsättning för att djuren ska må bra. Djurens hälsa kan försämras av flera olika orsaker. Förutom olika sjukdomsalstrare påverkar bland annat den föda och vård djuren får, levnads- och miljöförhållandena samt arvsanlagen djurens hälsa. Dessas samverkan är ofta avgörande för om ett djur blir sjukt eller inte. Ibland insjuknar ett djur akut, men en del av sjukdomarna, smittsamma och icke smittsamman, kan framskrida så småningom och utan allvarligare symtom.
Sjukdomar hos djur kan förebyggas med god vård, en livsmiljö som lämpar sig för den aktuella djurarten, förnuftig avel samt genom att man förhindrar att sjukdomsalstrare sprider sig via handel med djur, avel, gödsel, kadaver eller människor samt mellan vilda djur och husdjur. Genom vaccinationer kan vissa smittsamma sjukdomar hindras från att sprida sig från ett djur till ett annat. För vården av ett sjukt djur kan man använda läkemedel som lämpar sig för den aktuella djurarten.
Djurhälsan och smittsamma sjukdomar hos djur följs med hjälp av kliniska kontroller av djur, genom uppföljning av produktionsdjurens avkastning samt genom att man tar prov av sjuka och friska djur och undersöker proven eller döda djur vid Livsmedelsverket med tanke på sjukdomsalstrare eller förändringar som tyder på sjukdom.
Djurägarna spelar en viktig roll genom att observera sina djur och ta kontakt med veterinären när de upptäcker att ett djur uppvisar symtom på någon sjukdom, smittsam eller icke smittsam. I veterinärvårdslagstiftningen har producenter och veterinärer ålagts skyldighet att anmäla de allvarligaste smittsamma sjukdomarna och i samband med dem bestämmer myndigheterna om åtgärder för att utrota smittan.
Aktuellt om djurhälsä och sjukdomar
-
7. november 2023
Vid kartläggningen av minkar har vid några pälsfarmer konstaterats fågelinfluensa
Vid kartläggningen av fågelinfluensa vid minkfarmer har man inom Livsmedelsverkets laboratorieundersökningar undersökt prover från 111 minkfarmer, varav man på tre farmer har konstaterat…
Vid kartläggningen av minkar har vid några pälsfarmer konstaterats fågelinfluensa -
4. februari 2022
Skydda fjäderfän och andra tamfåglar mot fågelinfluensa
Förbudet mot att hålla fjäderfän utomhus, som utlyses varje vår, träder i kraft tisdagen den 8 februari. Skyddsåtgärden pågår till slutet av maj och syftar till att förhindra att fågelinfluensa smittar från vilda fåglar till fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur.
Skydda fjäderfän och andra tamfåglar mot fågelinfluensa -
2. november 2023
Smittzonen för fågelinfluensa avvecklas
Livsmedelsverket avvecklar den smittzon jämte utvidgningar som inrättades på sommaren för att förhindra att fågelinfluensan sprids. Livsmedelsverket häver samtidigt de skyddsbestämmelser för sjukdomen…
Smittzonen för fågelinfluensa avvecklas -
17. januari 2022
Utrotandet av fisksjukdomen IHN på slutrakan på Åland
Bekämpningen av IHN-sjukdomen hos odlad laxfisk har framskridit väl på Åland. Samtliga regnbågslaxar från sammanlagt fem fiskodlingar har avlivats eller slaktats till följd av IHN-epidemin som fick…
Utrotandet av fisksjukdomen IHN på slutrakan på Åland -
18. oktober 2022
Ekorrar får diarrésjuka av parasiter
I Finland har under de senaste ett par åren påträffats ekorrar som konstaterats ha en diarrésjukdom som orsakas av parasiter. I typiska fall är det ekorrungar som drabbas av sjukdomen, och de dör till…
Ekorrar får diarrésjuka av parasiter