Behandlingen av IHN-epidemin hos laxfiskar som uppdagades för några år sedan på Åland har framskridit nästan helt till slut. Livsmedelsverket har hävt restriktionszonen i Föglö på Åland, som inrättades sommaren och hösten 2021 på grund av sjukdomsutbrottet. På västra Åland fortsätter den intensifierade uppföljningen av IHN i restriktionszonen, som inrättades för ett år senare i Eckerö på grund av en smitta sommaren 2022.
IHN är en virusutlöst nekros i den blodbildande vävnaden (infectious haematopoietic necrosis) och en allvarlig fisksjukdom som enligt lag ska bekämpas och som inte smittar människor. Viruset som orsakar IHN-sjukdomen spred sig till Åland från en dansk fiskodlingsanläggning via regnbågslaxyngel som importerades våren 2021. Smittan spred sig till havskassarna i närområdet, men epidemin kunde begränsas till en zon med en radie på cirka 20 km i sydöstra Åland.
Alla fem smittade djurhållningsplatser tömdes på fisk, tvättades, desinficerades och hölls tomma i flera veckor. Sammanlagt avlivades eller slaktades cirka 1,6 miljoner kilo regnbågslax. Endast symtomfria regnbågslaxar slaktades till livsmedel. Odlingen av regnbågslax kunde inledas på nytt på de smittade djurhållningsplatserna våren 2022.
Ett gott samarbete mellan fiskodlingsanläggningarna, djursjukdomsmyndigheterna och andra aktörer gjorde det möjligt att utrota sjukdomen på ett smidigt sätt. Fiskarna i Föglözonen följdes upp intensivt genom inspektioner av kommunalveterinären och INH-provtagningar i två års tid. När IHN-viruset inte längre hittades kunde restriktionszonen och alla begränsningar i anslutning till epidemin avvecklas och området återställdes till IHN-fritt.
På västra Åland kvarstår ännu en zon som inrättats kring fallet sommaren 2022, där en intensifierad uppföljning pågår för att återställa IHN-fri status. IHN-smittan som hittades i Eckerö cirkulationsvattenanläggning var samma virustyp som hittades ett år tidigare på sydöstra Åland och i fiskodlingsanläggningarna i Danmark.
IHN-fallen på Åland är inte kopplade till de IHN-infektioner som konstaterades i Bottenviken och insjöområdena 2017–2018. Det virus som kom från Danmark till Åland var av en annan typ än det virus som spred sig under epidemin i Fastlandsfinland. Fyra områden i Ijo, Tervo, Kaavi och Nurmes fick status som sjukdomsfria i fråga om IHN-sjukdomen hösten 2021.
Mer information:
Specialsakkunnig Hanna Kuukka-Anttila, tfn 029 520 4507 (övervakning av djursjukdomar)
Specialforskare Anna Maria Eriksson-Kallio, tfn 029 520 4170 (virussjukdomar hos fisk)
E-post: fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Veterinär Laura Ölander, Ålands landskapsregering, tfn +358 18 25 461, fornamn.efternamn@regeringen.ax (regionala åtgärder)