Coronavirus hos hästar (equine enteric coronavirus, ECoV) ingår i gruppen av coronavirus. Viruset orsakar oftast en självbegränsande inflammation i tarmen, men allvarliga komplikationer är möjliga, om än sällsynta. ECoV smittar inte människor eller andra djurarter.
Symtom
Utmärkande för sjukdomen är nedsatt aptit, trötthet och feber som förekommer i över 80 % av fallen. Även nedsatt mängd vita blodkroppar (neutropeni och/eller lymfopeni) förekommer ofta. Dessutom förekommer diarré eller kolik hos cirka en femtedel av de insjuknade, men de allmänna symptomen börjar före tarmsymptomen. Betydligt mer sällan kan hästarna uppvisa neurologiska symptom, som att gå runt i en cirkel, hänga med huvudet, koordinationssvårigheter eller kramper. Allvarliga symptom hör samman med en kraftig ökning av ammoniakhalten i blodet som till och med kan leda till döden. Symptomfria infektioner är också möjliga.
Diagnos och provtagning
Utifrån den kliniska bilden och en låg mängd vita blodkroppar kan man misstänka en coronavirusinfektion. Diagnosen fastställs med en PCR-undersökning av avföring. Provet skickas till Livsmedelsverket i Helsingfors tillsammans med en noggrant ifylld remiss. Läs de mer detaljerade anvisningarna för provtagningen.
Smittspridning
En smittad häst börjar avsöndra viruset i sin avföring 3–4 dagar efter smittotillfället, och viruset avsöndras i allmänhet under 1–3 veckor. Sjukdomen sprids mellan hästar när avföring från en sjuk häst hamnar i munnen på en annan häst eller om en häst berör en yta med avföring på med sin mun (fekal-oral smitta). Smittan sprids även lätt indirekt, till exempel via stallkonstruktioner eller redskap, eller via skötarnas händer och kläder.
Bekämpning och förebyggande
En coronavirussmitta ska alltid misstänkas när en häst har feber och sänkt mängd vita blodkroppar utan luftvägssymptom. För att sjukdomsorsaken ska kunna utredas ska ett avföringsprov skickas för undersökning.
Om hästen befaras ha insjuknat i en sjukdom som kan sprida sig till andra hästar, är det viktigt att den isoleras. Det är bra om den sjuka hästen sköts av en annan person och med andra redskap än de friska hästarna. Om samma personer sköter både sjuka och friska hästar, ska de sjuka alltid tas om hand sist. Därtill ska händer och skötselredskap alltid rengöras och kläder bytas. Eftersom viruset avsöndras i huvudsak via avföringen ska det säkerställas, att spillning från sjuka djur inte hamnar på en plats där den kan spridas exempelvis till närbelägna betesmarker eller vattendrag.
Det lönar sig att vidta åtgärder för att förebygga smittsamma sjukdomar, eftersom sjukdomsfall alltid ger upphov till mer arbete och hästens ”tvångsvila”. Det är bra om det finns ett avskilt karantänutrymme i stallet, där nya hästar placeras under de första veckorna. Ett stort antal djur i samma utrymme medför ett högre antal sjukdomsfall om smittan kommer in i stallet. Därför är det bra att dela in ett stort stall i mindre enheter. Även människor kan bära med sig virus, så det är viktigt att tvätta händerna. Vid besök i andra stall ska besökaren alltid bära andra kläder än de som bärs i det egna stallet.
Det finns inget vaccin mot coronavirus hos hästar.
Coronavirus host häst klassificeras enligt den nationella djursjukdomslagstiftningen som en annan anmälningspliktig djursjukdom (en gång i månaden, JSMf 325/2021), dvs. dess förekomst övervakas. Eftersom sjukdomen inte bekämpas enligt lag, leder en konstaterad infektion varken till restriktioner för förflyttning av djuren eller till andra åtgärder vid anläggningen.
Förekomst i Finland och på andra ställen
I Finland påträffades sjukdomen för första gången 2019 och den förekommer sporadiskt på olika håll i Finland. I Europa, USA och Japan har ECoV-infektioner förekommit sedan 2010.