Infektiös anemi är en sjukdom hos hästar, mulor och åsnor som orsakas av ett lentivirus. Smittan överförs inte till andra djurarter och inte till människan. En häst som en gång smittats bär på sjukdomen resten av sitt liv. I Finland har infektiös anemi senast förekommit 1943.
Symtom
Utmärkande för sjukdomen är periodisk feber upp till 42 °C, blodbrist (anemi), utmärgling eller viktnedgång samt tilltagande svaghet och död.
Både akut, kroniskt och subkliniskt sjukdomsförlopp förekommer. I akut form kan hästar dö inom 10–30 dagar efter att de kliniska symtomen visat sig. Överlever hästen den akuta fasen utvecklas kronisk form med undulerande feber. Däremellan kan hästen verka relativt frisk, men har nedsatt prestationsförmåga på grund av anemi. Kroniskt infekterade hästar kan vara symtomfria, men det händer även att tillståndet akutiseras och de dör.
Diagnos och provtagning
Smittsam infektiös anemi kan misstänkas på grundval av klinisk bild och obduktion. Diagnosen säkerställs med hjälp av en serologisk test, så kallad Coggins test eller ELISA-test, som är en test för antikroppar mot virus. Testen görs på blodprov som har tagits utan tillsats. Provet skickas till Livsmedelsverket i Helsingfors tillsammans med en noggrant ifylld remiss. Antikropparna kvarstår livslångt.
Smittvägar
Smittan sprids vanligen via olika blodsugande och stickande insekter. Smittan kan också spridas med smutsiga kanyler och blodprodukter. Viruset kan också smitta från sto till foster.
Smittade hästar förblir virusbärare. Hästar som klarar av den akuta fasen utgör därför en smittorisk resten av livet. Det finns inget vaccin mot sjukdomen.
Bekämpning och profylax
Ekvin infektiös anemi klassificeras enligt Finlands lagstiftningen om djursjukdomar som annan djursjukdom som ska bekämpas (325/2021). Om veterinären, djurets ägare eller någon annan person som genom arbete eller hobby är i kontakt med djur misstänker ekvin infektiös anemi, ska hen anmäla detta till den officiella veterinären så snart som möjligt. Den officiella veterinären gör en kontroll på djurhållningsplatsen, ger förhållningsregler och tar vid behov prover av djuren för att reda ut orsaken till sjukdomen.
För att infektionen inte ska spridas till andra djurhållningsplatser, bestämmer länsveterinären om restriktioner för förflyttning av djuren och andra nödvändiga åtgärder. När sjukdomen konstateras utreds samtidigt varifrån den kan ha kommit till djurhållningsplatsen, och till vilka andra ställen den redan kan ha spridits. I sammanhanget kan prover tas även från djur på andra djurhållningsplatser. Minst alla hästar som hålls inom en kilometer från hållningsplats där infektion har konstaterats skall undersökas. Om åtgärder som ska vidtas på grund av sjukdomsmisstanke eller konstaterad infektion, såsom avlivning av smittade hästar och rengöring och desinfektion av djurhållningsplatsen, föreskrivs i den nationella lagen om djursjukdomar 76/2021 och i jord- och skogsbruksministeriets förordning 326/2021 om bekämpning av vissa djursjukdomar som betecknas som andra djursjukdomar som ska bekämpas. Livsmedelsverket fattar utifrån bestämmelserna beslut om nödvändiga åtgärder.
Den viktigaste förebyggande åtgärden är att säkerställa att inga sjuka eller smittbärande hästar förs in i landet. Mer information om kraven som gäller import och export av djur finns på vår webbplats.
Förekomst i Finland och på andra ställen
I Finland har infektiös anemi senast förekommit 1943. Sjukdomen förekommer över hela världen, också i Europa.