Rots eller Glanders är en sjukdom hos hästar, mulor och åsnor som orsakas av bakterien Burkholderia mallei. Smittan kan smitta även till andra djur samt människor. Hästar smittas vanligtvis via förorenad föda eller vatten, eller via luftvägarna. Människan smittas inte speciellt lätt, smitta överförs vid kontakt med sjuka djur. Hos människan är sjukdomen dödlig utan antibiotikabehandling. Rots har senast påträffats i Finland 1942.
Symtom
Hos hästar är sjukdomsbilden i allmänhet kronisk: symtomen är feber, inflammatoriska knölar och sår i övre luftvägarna, förstorade, hårda lymfknutor mellan ganascherna samt ett illaluktande näsflöde. Symtomen i luftvägarna försvåras när sjukdomen utvecklas till lunginflammation med bölder. När bakterierna sprider sig i kroppen bildas bölder i lymfknutorna som spricker och var rinner ut. Hästar kan gå många år med infektionen och blir då farliga smittbärare. Hos åsnor och mulor leder sjukdomen snabbt till lunginflammation och döden.
Diagnos och provtagning
Diagnos ställs genom anamnes, symtombild och laboratorietester. Eftersom sjukdomen är så sällsynt görs tester i Finland nästan enbart för att kunna påvisa att en häst inte är smittad, det vill säga i samband med export och import. Vid testen påvisas antikroppar mot bakterier i serumprov. För testen tar veterinären ett blodprov av hästen. Vid misstanke om rots görs provtagning enligt Livsmedelsverkets anvisningar.
Smittvägar
Vid den typiska kroniska sjukdomsformen spriden hästen smitta via näsflöde och var. Tiden mellan exponering och symtom varierar från några dagar till flera månader.
Bekämpning och profylax
Rots (Burkholderia mallei) i hästar, getter och kameldjur klassificeras enligt EU-lagstiftningen som djursjukdom klass A (EU 2018/1882). Om veterinären, djurets ägare eller någon annan person som genom arbete eller hobby är i kontakt med djur misstänker rots hos dessa djur, ska hen anmäla detta till den officiella veterinären omedelbart. Den officiella veterinären gör en kontroll på djurhållningsplatsen, ger förhållningsregler och tar vid behov prover av djuren för att reda ut orsaken till sjukdomen.
För att infektionen inte ska spridas till andra djurhållningsplatser, bestämmer länsveterinären om restriktioner för förflyttning av djuren och andra nödvändiga åtgärder. Om rots konstateras på gården bestämmer Livsmedelsverket om avlivning av djur, destruering av kroppar och desinficering av utrymmena. När det gäller hästar, minst de hästar som är smittade beordras att avlivas, andra hästar kan sättas i karantän tills de har undersökts att vara smittfria. Om infektion upptäcks hos getter eller kameldjur, alla djur vid djurhållningsplats som tillhör dessa arter beordras att avlivas.
När sjukdomen konstateras utreds samtidigt varifrån den kan ha kommit till djurhållningsplatsen, och till vilka andra ställen den redan kan ha spridits. I sammanhanget kan prover tas även från djur på andra djurhållningsplatser. Om åtgärder som ska vidtas på grund av sjukdomsmisstanke eller konstaterad infektion föreskrivs i djurhälsolagen EU 2016/429 och i förordning EU 2020/689, samt i den nationella lagen om djursjukdomar 76/2021. Livsmedelsverket fattar utifrån bestämmelserna beslut om nödvändiga åtgärder. Vaccination mot sjukdomen är förbjudit i Finland (JSMf 628/2023).
Den viktigaste förebyggande åtgärden är att säkerställa att inga sjuka eller smittbärande hästar förs in i landet. Mer information om kraven som gäller import och export av djur finns på vår webbplats.
Förekomst i Finland och på andra ställen
Rots har senast påträffats i Finland 1942. Sjukdomen är endemisk i Afrika, Asien och Mellanöstern samt i Central- och Sydamerika.