(Western, Eastern och Venezuelan Equine Encephalitis eller WEE, EEE och VEE)
Virusencefalit hos häst orsakas av virus som tillhör genus alphavirus. De sprids via blodsugande insekter. Virusen orsakar allvarlig inflammation i centrala nervsystemet. Virusencefalit hos häst har aldrig konstaterats i Finland.
Virusen kan även smitta människan.
Symtom
Symtomen på virusencefalit omfattar feber, aptitlöshet och depression. Sjuka hästar har neurologiska symtom av olika grader, till exempel darrningar, de kan bli vingliga och gå i cirklar samt vara överkänsliga för ljud. I allvarliga fall förvärras balansproblemen och apatin och hästen faller i koma och dör.
Diagnos
Vid misstanke om virusencefalit ska man komma överens med Forskningsenheten för djursjukdomsvirologi om provtagning. På det område där sjukdomen vanligen förekommer säkerställs diagnosen antingen genom att virus påvisas i centrala nervsystemet eller blodet eller genom antikroppsanalys.
Smittvägar
Huvudvärdar för de virus som alstrar virusencefalit hos häst är fåglar (WEEV och EEEV) samt gnagare (VEEV). Virusen sprids av blodsugande insekter, till exempel myggor. Häst och människa är så kallad slutvärdar för dessa virus, och normalt sprider de inte sjukdomen vidare.
Bekämpning och profylax
Hästencefalomyelit klassificeras enligt Finlands lagstiftning om djursjukdomar som djursjukdom som ska övervakas (325/2021). Dessutom av hästencefalomyelit Venezuelansk hästencefalomyelit nämligen VEE klassificeras enligt EU-lagstiftningen som djursjukdom klass D, och WEE samt EEE klassificeras som djursjukdom klass E (EU 2018/1882). Om veterinären, djurets ägare eller någon annan person som genom arbete eller hobby är i kontakt med djur misstänker hästencefalomyelit hos häst, ska hen anmäla detta till den officiella veterinären så snart som möjligt. Den officiella veterinären gör en kontroll på djurhållningsplatsen, ger förhållningsregler och tar vid behov prover av djuren för att reda ut orsaken till sjukdomen. För att infektionen inte ska spridas till andra djurhållningsplatser, bestämmer länsveterinären om restriktioner för förflyttning av djuren och andra nödvändiga åtgärder. När sjukdomen konstateras utreds samtidigt varifrån den kan ha kommit till djurhållningsplatsen, och till vilka andra ställen den redan kan ha spridits. I sammanhanget kan prover tas även från djur på andra djurhållningsplatser. Om åtgärder som ska vidtas på grund av sjukdomsmisstanke eller konstaterad infektion föreskrivs i den nationella lagen om djursjukdomar 76/2021.
Det finns ingen behandling för sjukdom som redan brutit ut och därför är det viktigt att den konstateras och effektivt hindras från att sprida sig i ett tidigt skede. På områden där sjukdomen förekommer har spridningen förebyggts genom vaccineringar av hästar, begränsningar för förflyttningar av hästar samt bekämpning av insekter som sprider sjukdomen.
Den viktigaste förebyggande metoden är att säkerställa att sjuka eller infekterade hästar inte förs in i landet. Mer information om kraven som gäller import och export av djur finns på vår webbplats.
Förekomst i Finland och på andra ställen
Virusencefalit hos häst har aldrig konstaterats i Finland. Sjukdomen förekommer i Syd-, Latin- och Nordamerika.