Näbb- och fjädersjukdom

Näbb- och fjädersjukdom (psittacine beak and feather disease, PBFD) är en sjukdom som orsakas av cirkovirus hos fåglar (beak and feather disease virus, BFDV) och som i princip enbart förekommer hos papegojfåglar och deras släktingar. PBFD är globalt den vanligaste virussjukdomen hos papegojfåglar.

Symtom

I allmänhet insjuknar unga papegojor i sjukdomen. Det kan gå lång tid från smittotillfället tills symptom utvecklas. Det finns två former av sjukdomen: akut och kronisk. I den akuta formen framskrider symptomen snabbt, fåglarna blir apatiska, får diarré och leverförändringar som leder till att fågeln dör. Särskilt kakaduor är känsliga för leverinflammationer. Fåglarna kan tappa hela fjäderskruden eller endast vingpennorna, men fjäderförändringar hinner nödvändigtvis inte alltid bildas. Huden sväller upp där fjädrarna har suttit. En del fåglar kan bli friska från den akuta formen av sig själva. Unga fåglar som lär sig att flyga är känsligare för den akuta formen av sjukdomen. Den kroniska formen är vanligare. Då ersätter atrofiska fjädrar de normala fjädrarna och till slut kan fågeln tappa hela sin fjäderskrud. Symptomen upptäcks ofta i samband med ruggningen. Ibland syns även sårigheter på huden kring vingfästena och vingspetsarna. Den kroniska sjukdomsformen leder till att fågeln dör, vanligtvis till följd av sekundära infektioner. Nykläckta ungar kan avlida utan att symptom har förekommit. Sporadiskt förekommer även missbildningar av näbb och klor.

Diagnos

Sjukdomen kan konstateras med blod- eller fjäderfollikelprov. Viruset påvisas vanligtvis med immunologiska eller molekylbiologiska metoder.

Smittspridning

Viruset som orsakar PBFD avsöndras i fåglarnas avföring, fjäderdamm och andra sekret. Sjukdomen sprids mycket lätt och viruset förblir smittbart under långa tider. Direkta kontakter med sjuka fåglar, fjäderdamm och andra sekret som härstammar från en infekterad fågel samt livsrum som kommit i kontakt med dessa kan vara en smittkälla. En vertikal smitta, dvs. smitta som överförs från modern direkt till ägget, kan även vara möjlig. Kommersiell flyttning av fåglar ökar risken för att sjukdomen sprids.

Förebyggande

Det finns ingen effektiv behandling av sjukdomen och tills vidare inget vaccin. Karantän för nya fåglar, effektiv diagnostisering av sjukdomen och isolering av smittade individer från andra är viktiga förebyggande åtgärder. Cirkovirus är nakna virus, och därmed mycket tåliga i miljön och svåra att förstöra.

Förekomst i Finland och på andra ställen

PBFD förekommer hittills bara i importfåglar.

Sidan har senast uppdaterats 10.11.2021