Varroakvalstren

Varroa destructor är ektoparasiter hos bin och en av de viktigaste sjukdomsalstrarna hos honungsbin. Varroa är ett ca 1,5 mm långt brunt, ovalformat kvalster. Kvalstret förökar sig genom att lägga ägg på binas puppor. De unga kvalster som kläcks börjar suga föda av de bin som håller på att utvecklas.

Bekämpning och profylax

Varroakvalstren i bin klassificeras enligt EU-lagstiftningen som en djursjukdom av klass C (EU 2018/1882). I Finland bara Åland (utom Brändö kommun) är fritt av varroakvalstren. I övriga delar av landen bekämpas sjukdomen inte enligt lagen men dess förekomst övervakas. Om veterinären, djurets ägare eller någon annan person som genom arbete eller hobby är i kontakt med bin med misstänkt smittan av varroakvalstren, ska hen anmäla den till den officiella veterinären.

Förekomst

Varroa upptäcktes första gången i början av 1900-talet hos östasiatiska bin i Sydostasien. Varroa har spridit sig nästan överallt i världen och förekommer allmänt i Fastlandsfinland. Åland har varit fritt från varroakvalster. I Juli 2021 upptäcktes varroa på två biodlingar i Brändö kommun på Åland. Mer information på sidan Varroakvalstren på Åland 2021

Sidan har senast uppdaterats 26.2.2024