Import, export och handel på den inre marknaden av foder kräver registrering hos Livsmedelsverket. Med tanke på den internationella foderhandeln är det väsentligt om fodret rör sig inom EU (s.k. handel på den inre marknaden) eller utanför (export, s.k. import från tredje land eller egentlig import). Det är också viktigt att veta om det är fråga om vegetabiliskt foder eller animaliskt foder, eftersom det finns olika krav för dessa.
Handel av foder på den inre marknaden dvs. import och export i EU
Livsmedelsverkets fodersektion övervakar kvaliteten på foder som levereras till Finland från ett annat EU-land genom att ta stickprov på fodret. Livsmedelsverket kan också från fall till fall komma överens om att ta prover innan fodret släpps ut på marknaden. Foderföretagare ska göra en införseldeklaration för vissa foder på den inre marknaden.
Läs mer:
- handel på den inre makrnaden och import - minneslista för foderföretagare
- ankomstanmälan vid handel på den inre marknaden
Export till ett annat EU-land kräver inte registrering som exportör av foder i förteckningen över foderföretagare.
Import av foder från utanför EU
Livsmedelsverkets fodersektion ansvarar tillsammans med tullen för att kontrollera importen av foderråvaror och foderblandningar av vegetabiliskt ursprung, mineralfoder samt fodertillsatser och förblandningar. Innan du börjar importera ska du läsa igenom punkterna i minneslistan.
Du måste göra en förhandsanmälan om import av vissa foder till Livsmedelsverket:
- förhandsanmälan om import (vegetabiliska foder som klassificeras som riskbenägna på grund av salmonella, fiskmjöl, foder under effektiviserad tillsyn)
- anmälan om import av tillsatser (tillsatser som kräver godkännände enligt foderhygienförordning)
Denna import är föremål för dokumentkontroller och, vid behov, provtagning. I regel inriktas livsmedelsmyndighetens provtagning på riskfoder. Under undersökningens gång är det förbjudet att använda försändelserna och Tullen slutför tullklareringsförfarandet först efter att foderkontrollmyndigheten har godkänt import av försändelsen.
Foder av vegetabiliskt ursprung som omfattas av EU:s skärpta importkontroll får importeras direkt till Finland från tredje länder endast i förpackad form och endast via gränskontrollstationerna i Helsingfors hamn och Helsingfors-Vanda flygplats. För provtagning kan fodret överföras till en s.k. kontrollpunkt, dvs. till aktörens lager. En gränskontrollavgift tas ut för försändelser.
Foder av animaliskt ursprung samt hö och halm som importeras från länder utanför EU kräver veterinärgränskontrollen. Foder av animaliskt ursprung måste föras till Finland via en gränsövergångsplats där en veterinärgränskontrollstation finns (Helsingfors flygplats, Helsingfors-Vuosaari hamn).
Import av produkter av animaliskt ursprung från länder utanför EU
Salmonellatestning av importerat foder
Foder som importeras från EU eller från länder utanför EU måste testas för salmonella om det är ett särskilt högriskfoder av vegetabiliskt ursprung. Skillnaden är att provtagningen av foder som importeras från EU utförs av foderföretaget självt som en del av dess kvalitetssäkring. Foder som importeras från länder utanför EU testas däremot för salmonella under officiell kontroll. Även foderpartier som importeras från den inre marknaden, det vill säga från EU, är föremål för provtagning och offentlig kontroll.
Ett prov av varje foderparti testas för varje 50 000 kg foderparti eller ett prov för varje 25 000 kg foder som levereras direkt till gården. Provet måste vara representativt och provtagaren måste ha tillräcklig sakkunskap.
Mer detaljerad information om officiella prover:
- Laboratorier utsedda med stöd av foderlagen
- Undersökning av myndighetsprover avseende salmonella i importerat foder vid ett laboratorium
Export av foder till länder utanför EU
För att ditt företag ska kunna exportera foder till länder utanför EU, ska det vara registrerat och vid behov godkänt för verksamhet i Finland. Lämna på registreringsblanketten också en anmälan om tilltänkt export. Registrera dig i det av Livsmedelsverket administrerade exportörsregistret, om du har planer på att exportera foder av animaliskt ursprung.