Foderföretagen ansvarar för säkerheten hos sina egna produkter. Företagen övervakar själva kvaliteten på fodren de tillverkar och säljer och att de överensstämmer med bestämmelserna (egenkontroll). Fodertillsynsmyndigheten övervakar företagens verksamhet och produkternas säkerhet samt genomförandet av egenkontrollen i enlighet med den riskbaserade tillsynsplanen. Om missförhållanden upptäcks vidtar myndigheten åtgärder.
Livsmedelsverkets fodersektion övervakar i praktiken foderföretag, inklusive anläggningar som tillverkar foder för sällskapsdjur. Detaljhandlar med foder för sällskapsdjur är inte registrerade foderföretagare och de omfattas inte av övervakningen. Fodersektionen övervakar inte heller utländska aktörers eller webbutikers verksamhet.
Ge i första hand respons på felaktiga produkter till foderförsäljaren eller direkt till fodertillverkaren. I allvarliga fall, kontakta fodertillsynen (rehukyselyt@ruokavirasto.fi). Livsmedelsverket kan inte nödvändigtvis svara på privatpersoners förfrågningar om enskilda foder, men tar ändå innehållet i meddelandena i beaktande i tillsynen.
Kan man skicka ett prov av ett foder som misstänks vara felaktigt för undersökning?
Livsmedelsverket undersöker inte prover skickade av privatpersoner som myndighetstillsyn. En privatperson kan på egen bekostnad låta undersöka foder i laboratorier i form av serviceanalyser. Undersökningspriset påverkas av vad som analyseras i fodret.
I laboratorier som godkänts med stöd av Livsmedelsverkets foderlag kan man ta reda på närmare uppgifter om priserna samt anvisningar om hanteringen och sändningen av prover. Kostnaderna för laboratorieundersökningar av foder kan också utredas i Livsmedelsverkets laboratoriums prislista.
Tillsynsmyndigheten undersöker prover som tas i samband med försäljning eller tillverkning av foder. Provtagning görs också för foder som tillverkats utomlands (marknadstillsyn). Konsumentrespons kan beaktas i planeringen av marknadstillsynen om man i responsen ger tillräcklig information om föremålet för klagomål: Produktens namn, förpackningsstorlek, tillverkare eller marknadsförare, partinummer eller tillverkningsdatum, vilket fel som misstänks i produkten.
En foderföretagare är skyldig att ta kontrollprover av alla tillverkade foderpartier. Dessa kan vid behov undersökas för att utreda ett eventuellt produktfel.