I denna anvisning har vi sammanställt information till aktörer som överväger att börja tillverka eller som redan tillverkar foder för sällskapsdjur av material av animaliskt ursprung. Anvisningen innehåller praktiska upplysningar om registrering, ansökan om godkännande och tillsyn samt om de krav som lagstiftningen ställer på aktörerna.
I biproduktförordningen bestäms om klassificering, uppsamling, användning, bortskaffande, bearbetning, lagring, transport, distribution och utsläppande på marknaden av animaliska biprodukter och av dem framställda produkter. När en anläggning inom kött- eller fiskbranschen beslutar sig för att leverera råvara till en anläggning som tillverkar föda för sällskapsdjur, ändras också en råvara som är tjänlig som livsmedel till en biprodukt. En aktör som tillverkar foder är en foderföretagare. Tillverkarna av föda för sällskapsdjur, liksom andra biproduktaktörer och foderföretagare, är skyldiga att bekanta sig med lagstiftningen om sin verksamhet och att följa den. Syftet med lagstiftningen är att garantera säkerheten för människor, djur och miljö. Ansvaret för fodersäkerheten och foderkvaliteten vilar på foderföretagaren i alla skeden av produktion, förädling och distribution.
Definitioner
Sällskapsdjursfoder hörs till tillämpningsområdet för foder- och biproduktlagstiftningen. Som tillverkare av foder för sällskapsdjur betraktas också en sådan aktör som förpackar foder, exempelvis packar om fodret från en större förpackning i en mindre. Kraven på märkning av om förpackade foder ställs på förpackaren som betraktas som tillverkare av slutprodukten.
En aktör som enbart säljer produkter som en annan aktör har tillverkat som sådana, utan att packa om dem på nytt, betraktas inte som en aktör som tillverkar foder för sällskapsdjur och av denne krävs varken registrering eller ansökan om godkännande. Det är tillåtet att sälja processerade produkter, såsom torkade svinöron, som lösvara. Försäljning av råa biprodukter från slakt som lösvara (såsom råa djupfrysta ben) är tillåten bara i affärer i anslutning till anläggningar som tillverkar foder för sällskapsdjur och som s.k. försäljning över disk där affärens personal samlar ihop produkterna till kunden.
Kvalitetssäkringsplan är en term från foderhygienförordningen som betyder samma sak som egenkontrollplan.