Egenkontroll och HACCP-system

Av biprodukt- och foderföretagarna kräver lagstiftningen ett HACCP-system (Hazard Analysis and Critical Control Points) samt en egenkontrollplan i enlighet med artikel 6 och bilaga II till foderhygienförordningen samt artiklarna 28 och 29 i biproduktförordningen.

Livsmedelsverkets anvisning till foderföretagare om tillämpandet av ett HACCP-system och om tillhörande dokument finns på Livsmedelsverkets webbplats. HACCP-systemet innehåller en faroanalys som innefattar:

  • identifiering och bedömning av farorna i olika råvaror och olika skeden av produktionen (mikrobiologisk, kemisk, fysikalisk fara),
  • definition av kritiska styrpunkter,
  • definition av de kritiska styrpunkternas gränsvärden (för att skilja acceptabel från oacceptabel),
  • förfarande för övervakning av de kritiska styrpunkterna (hur man mäter och antecknar de kritiska styrpunkternas värden).
  • åtgärder om gränsvärdena överskrids (vilka åtgärder som vidtas om ett gränsvärde underskrids eller överskrids).

Över produktionsprocessen utarbetas ett flödesschema och farorna i anslutning till vart och ett skede bedöms i samband med faroanalysen. Dessutom uppgörs en beskrivning av produkten. Flödesschemat, faroanalysen och produktbeskrivningen utarbetas per produktgrupp (t.ex. djupfrysta råa produkter /torkade produkter / korvar). Foderföretagaren har som uppgift att uppdatera egenkontrollplanen inklusive HACCP-dokumenten alltid när det sker ändringar i verksamheten, men dock minst en gång om året. Exempel på faroanalys, flödesschema och produktbeskrivning (pdf)

Verksamheten ska motsvara det som beskrivits i egenkontrollplanen och man ska föra bok över verksamheten. Bok ska föras över bl.a. kontrollen av kritiska styrpunkter, mottagandet av råvaror, produktionen, uppföljningen av temperaturer i kyl- och fryslager, tvätt och desinfektion. Foderhygienförordningen och biproduktförordningen inklusive genomförandeförordningar ställer krav på aktörerna och uppfyllandet av dessa krav ska övervakas med hjälp av egenkontrollplanen. Egenkontrollplanen innehåller en beskrivning av bland annat följande:

  • uppgifter om företaget, såsom namn, adress och personal, godkännandenummer och tillstånd som beviljats av andra myndigheter, såsom miljötillstånd
  • råvaror, leverantörer av dem och leveransmetod samt uppföljning av råvarukvaliteten,
  • mottagning och förvaring av råvara samt utrymmen för dessa och temperaturkontroll i kylrummen,
  • tillverkningsprocesserna och produktionsbokföring över tillverkningen samt produkter som tillverkas vid anläggningen,
  • beskrivning av den åtgärd med vilken korskontamination och återkontamination av slutprodukterna förhindras,
  • provtagningsplan för analys av den utrustning som används inom produktionen, produktionsomgivningen samt råvarorna och slutprodukterna samt uppgifter om vilket laboratorium som används: vilka mikrober analyseras, varifrån, hur ofta, vilka gränsvärden används och vilka åtgärder tillgrips vid överskridningar av gränsvärdena
  • förvaring av slutprodukter, transport eller annan distribution, exempelvis försäljning i egen affär,
  • handelsdokument (fraktsedlar) som medföljer råvaran och förvaring av dem,
  • plan för underhåll av den utrustning som används inom produktionen,
  • plan för tvätt och desinfektion av produktionslokaler, anordningar och transportmedel och den bokföring som uppkommer i fråga om dessa åtgärder,
  • plan för bekämpning av skadedjur och bokföring över dem,
  • ombesörjande av avfallshantering och avloppsvatten
  • introduktion av anläggningens anställda i egenkontrollsystemet och allmän hygienisk verksamhet samt bokföring i anslutning till det.

Syftet med att dryfta de ovan uppräknade faktorerna och föra bok över dem är att kontrollera riskerna i anslutning till verksamheten. Med bokföringens hjälp kan man i efterhand påvisa att de faktorer som är centrala med tanke på verksamheten och produktsäkerheten har kontrollerats. De mest betydande riskerna som direkt hör samman med produktsäkerheten kontrolleras med HACCP-systemets hjälp. Bokföringen är mycket viktig och den granskas i samband med kontrollerna. Tumregeln är att ”det som inte har skrivits ner har inte gjorts”. Också egenkontrollplanen inklusive HACCP-systemet och deras aktualitet granskas i samband med myndighetens kontroller. Vid utarbetandet av egenkontrollplanen och HACCP-dokumenten är det bra att minnas att avsikten är att anpassa dem till den egna anläggningens verksamhet och dess omfattning: det är ändamålsenligt att göra upp så enkla beskrivningar och rutiner som möjligt så att de är lätta att följa och inte utgör en onödig extra belastning. Syftet med faroanalysen och egenkontrollplanen är att hjälpa aktören att tillverka säkra produkter.

Hänvisningar till lagstiftningen

  • (EG) 183/2005 artikel 6, 7 och bilaga II
  • (EG) 1069/2009 artikel 28 och 29
Sidan har senast uppdaterats 19.7.2024