De strukturella kraven på foderblandningscentraler och fodercentraler på gårdar har förtecknats i bilaga 2 till förordning 783/2015. Kraven är samma för bägge och de är:
- Anläggningen ska på ett ändamålsenligt sätt vara åtskild från de övriga fastigheterna och från allmän väg. Anläggningen får inte ligga i omedelbar närhet av en hållningsplats för livsmedelsproducerande djur. Djur och obehöriga personer ska inte ha tillträde till anläggningen.
- Trafiken på anläggningens gårdsområde ska ordnas så att det inte finns risk för att djursjukdomar sprids. De viktigaste delarna av gårdsområdet ska ha ytbeläggning.
- I anläggningen ska finnas tillräckligt stora arbetsutrymmen för att arbetet ska kunna utföras på ett hygieniskt sätt. Lokaler som är avsedda för olika funktioner ska placeras så att råvarorna och de färdiga produkterna kan förvaras åtskilda från varandra och så att det inte finns risk för kontamination. I anläggningen ska finnas tillräckligt stora, kylda eller i övrigt ändamålsenliga särskilda utrymmen, för förvaring av råvaror och färdiga produkter.
- Anläggningen ska ha tillräcklig tillgång till kallt och varmt hushållsvatten. Golven i anläggningen ska vara lutande så att avfallsvattnet rinner mot golvbrunnar. Anläggningen ska ha ett hygieniskt system för bortskaffande av avloppsvatten och fast avfall.
- Anläggningens konstruktioner och utrustning ska vara intakta, tillverkade av material som tål slitage samt lätta att hålla rena och desinficera.
- Anläggningen ska ha tillräcklig ventilation och belysning.
- Anläggningen ska vid behov innehålla utrustning för finfördelning av animaliskt avfall.
- I anläggningen ska finnas ändamålsenlig utrustning för rengöring och desinficering av mottagnings- och bearbetningsutrymmen.
- Anläggningen ska ha tillräckligt med tvättställ samt ändamålsenliga personalutrymmen.
I praktiken är det som räcker för en foderblandningscentral inte detsamma som räcker för en fodercentral på gård. Vad som i respektive fall är ändamålsenligt och tillräckligt bedöms från fall till fall och med hänsyn till verksamhetens omfattning. Slutresultatet ska vara foder som är säkert för djuren och att spridningen av djursjukdomar förhindras. Lokaliteterna ska vara tillräckliga med beaktande av verksamhetens omfattning. Kravet på att de viktigaste delarna av gårdsområdet ska ha ytbeläggning innebär minst de områden som reserverats för mottagning av råvara och lastning av färdigt foder. Det ska finnas så mycket lagerutrymme att råvarorna går att lagra utan att deras kvalitet försämras under lagringen och så att de är åtskilda från varandra och går att identifiera. Det ska finnas tillräckligt vatten inte bara för framställningen utan också för tvätt och rengöring. Endast sköljvattnet från de inre ytorna av anordningarna får återanvändas vid foderframställningen. Sköljvattnet från golv och truckar eller tvättmedelsvatten får inte återanvändas till foderproduktion. Utrymmen och anordningar som används för produktion ska vara i sådant skick att det inte frigörs ämnen eller lossnar delar från dem till fodret och så att de går att tvätta och desinficera effektivt. Bearbetningen av avlivade fjäderfän och pälsdjurskroppar kräver anordningar för finfördelning av kropparna och från fall till fall för upphettning eller behandling av dem med syra. Anläggningen ska kunna påvisa att de ovan nämnda biprodukterna har finfördelats före bearbetningen och bearbetats så som lagstiftningen förutsätter innan de används inom foderframställningen. Medel och utrustning för tvätt och desinfektion ska finnas och de ska användas på ett dokumenterat sätt.
Hänvisningar till lagstiftningen
- JSMf 783/2015, 5 §, bilaga 2