Anvisningens namn | Gör så här när du helt eller tills vidare avslutar djurhållningen |
Ansvarig person | Laura Havukainen |
Godgännare | Terhi Simonen-Jokinen |
Anvisningsnummer/version | 6169/04.01.00.01/2024 |
Träder i kraft | 11.12.2024 |
I denna anvisning berättar vi om de lagstadgade ärenden som du ska ta hand om när du avslutar djurhållningen.
När du avslutar djurhållningen helt eller tills vidare ska du uppdatera dina djurregisteruppgifter. Med djurregister avses i denna anvisning både djurhållar- och djurhållningsplatsregistret (DHR) och nötkreaturs-, får-, get- och svinregistret. Livsmedelsverkets djurregisteranmälningar ska alltid göras, även om du till exempel skulle meddela produktionsrådgivaren, avtalsmejeriet eller -slakteriet om uppehåll i eller avslutande av djurhållningen. Bland annat för att effektivt kunna bekämpa djursjukdomar måste myndigheterna veta vilka djur som hålls och var de hålls.
När man avlivar eller slaktar djur och bortskaffar döda djur ska man iaktta lagstiftningen och de djurartsspecifika kraven. Dessa krav gäller också dig, även om din djurhållning är småskalig, tillfällig eller sker i hobbysyfte.
1 Gör anmälningar till djurregistren
1.1 Gör anmälningar i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret
Anmäl djurhållningsplatser och djurhållning för nötkreatur, får, getter, svin, hästdjur, älg- eller kameldjur, fjäderfä, vissa fåglar i fångenskap, pälsdjur, produktionskaniner, bin, humlor samt vissa könsceller och embryon till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. När det sker ändringar i din djurhållning, du håller en paus i djurhållningen eller slutar hålla djur helt, ska du anmäla detta till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret inom 30 dagar från ändringen.
Du kan själv göra ändringarna i e-tjänsten för Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret eller så kan du lämna in anmälningarna till landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun med blanketterna. Landsbygdsnäringsmyndigheten ger vid behov råd och hjälper till med att göra registeranmälningar till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Sök kontaktuppgifter till landsbygdsnäringsmyndigheten i din egen kommun.
Registeranmälan till Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret består av en anmälan om djurhållningsplats (var djurhållningsplatsen är belägen) och anmälan om djurhållning (vilka djur det finns på djurhållningsplatsen och för vilket syfte). Därför ska också anmälan om avslutande av djurhållning göras i två delar:
- Anmäl först att djurhållningen upphör eller att djurhållningen avbryts: avsluta djurhållningsanmälan för djurarten i fråga på din djurhållningsplats eller dina djurhållningsplatser. Bildförsedda anvisningar om avslutande av djurhållning i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Om du tar djur till djurhållningsplatsen på nytt ska du göra en ny anmälan om djurhållning på djurhållningsplatsen.
- Avsluta din djurhållningsplats i registret: om det inte längre finns djur på din djurhållningsplats och inga djur längre tas till djurhållningsplatsen ska du avsluta djurhållningsplatsen helt. När du har avslutat djurhållningsplatsen i registret kan du inte längre använda djurhållningsplatssignumet (FI+12 siffror) i djurregistren.
Om du har nötkreatur, får, getter eller svin, läs punkterna 1.2 och 1.3 innan du avslutar djurhållningsanmälan och djurhållningsplatsen i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret
1.2 Gör anmälningar i nötkreatur-, får- och getregistret
Anmäl nötkreatur, får eller getter som avlägsnade från din djurhållningsplats i nötkreaturs-, får- eller getregistret inom 7 dygn från försäljningen, avlivningen eller dödsfallet. Du kan göra anmälningarna i e-tjänsten eller via kundservicen för Livsmedelsverkets djurregister.
Anmälan om utmönstring av nötkreatur, får och getter: Ange avgångsplats, djurets EU-signum, avgångsdag och avgångssätt:
- Om du säljer djuret till en annan ägare för vidare uppfödning ska du göra en anmälan om avlägsnande, anmäla att du har sålt djuret för vidare uppfödning till en annan djurhållare och ange följande ägares kund- eller lägenhetssignum.
- Om djuret avlivas ska du göra en anmälan om avlägsnande, anmäla djuret som avlivat och sättet för bortskaffning av djuret.
- Om djuret dör ska du göra en anmälan om avlägsnande, anmäla djuret som avlidet och sättet för bortskaffning av djuret.
- Om djuret säljs för slakt ska du göra en anmälan om avlägsnande, ange att den har sålts för slakt och ange slakteriets förmedlarsignum. Du kan begära slakteriets förmedlarsignum av ditt slakteri.
- Om djuret slaktas på gården för eget bruk ska du göra en anmälan om avlägsnande och anmäla att djuren har slaktats på gården.
- Om djuret försvinner ska du göra en anmälan om avlägsnande och ange att djuret är försvunnet.
Gör anmälningar om utmönstring av nötkreatur, får och getter i nötkreaturs-, får- och getregistret innan du avslutar djurhållningsanmälningarna i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret.
1.3 Gör anmälningar i svinregistret
Gör anmälningar om utmönstring av svin till svinregistret inom 7 dygn från händelsen:
- Om du säljer djuret till följande ägare för vidare uppfödning: Ange datum för avlägsnandet, avgång djurhållningsplats, djurart och djurtyp, antalet avgående djur, djurets märkningssignum samt följande ägares kund- eller lägenhetssignum. Märkningssignumet är specifikt för djurhållningsplatsen och har tatuerats på djuret eller märkts på djurets öronmärke på djurhållningsplatsen där djuret föddes.
- Om du säljer djuret för slakt: Ange datum för avlägsnandet, avgång djurhållningsplats, djurart och djurtyp, antalet avgående djur, slaktmärkningssignum samt slakteriets djurförmedlarsignum. Slaktmärkningssignum avser avgång djurhållningsplatsens märkningssignum som tatueras på djuret när djuret säljs för slakt. Du kan begära slakteriets förmedlarsignum av ditt slakteri.
Gör också anmälningar om djurantal för svin per tertial för innevarande år till svinregistret tills djurhållningen upphör: anmäl djurhållningsplatsens djurantal för den första dagen i varje månad samt svindjur som fötts på djurhållningsplatsen, dött, avlivats och slaktats på djurhållningsplatsen under månaden. Ange också sättet för bortskaffning av döda och avlivade djur. Observera att om din djurhållning upphör mitt under anmälningsperioden för djurantal ska djurantalet ändå anmälas för alla månader under anmälningsperioden i fråga. Ange då djurantalet som noll (0).
Gör anmälningarna till svinregistret innan du avslutar djurhållningsanmälan för svin i Djurhållar- och djurhållningsplatsregistret.
Om du ansöker om djurstöd, ta hänsyn till att anmälan om djurantal till svinregistret är en lagstadgad skyldighet och en annan sak än anmälan om djurantal i anslutning till ansökan om djurstöd.
Du kan göra anmälningarna i e-tjänsten eller via kundservicen för Livsmedelsverkets djurregister.
2 Förvara djurhållningsplatsens journalföring
För bok över djurens uppgifter och händelser per djurhållningsplats på papper eller elektroniskt. Anteckna djurhållningsplatsens djurarter, djurantal och i tillämpliga fall djurens identifikationsuppgifter i journalen. Dessutom ska du föra bok över djur som anländer till och avgår från djurhållningsplatsen, djur som dött på djurhållningsplatsen och djur som fötts på djurhållningsplatsen i fråga om vissa djurarter. Förvara journalerna i tre år efter den senaste anteckningen, även när djurhållningen har upphört.
Om du håller nötkreatur, får, getter eller svin behöver du inte separat journalföra de uppgifter som du anmäler till nötkreaturs-, får-, get- och svinregistret. Det finns egna krav på den djurhållningsspecifika journalföringen för flera djurarter. Läs närmare anvisningar på Livsmedelsverkets webbplats.
3 Makulera och förstör överflödiga identifieringsmärken för djur
Djurens identifieringsmärken är lägenhets- och kundsignumspecifika och kan inte överlåtas vidare till en annan aktör. Om du har fått extra lediga öronmärken eller mikrochips och du har avslutat djurhållningen ska du makulera och förstöra dem. Med makulering avses avförande av identifieringsmärkets uppgifter ur djurregistret. Förstöring innebär i sin tur att identifieringsmärket förstörs så att det inte kan användas på nytt, till exempel genom att klippa sönder öronmärkena eller förstöra chipen så att de inte längre kan installeras eller läsas.
Du kan själv kontrollera och makulera oanvända lediga öronmärken i nötkreatursregistrets e-tjänst. Anmäl makuleringen av öronmärken för får och getter till kundservicen för Livsmedelsverkets får- och getregister. Identifieringsmärken för svin kan inte makuleras i svinregistret, men du ska förstöra dem. Förstör också extra identifieringsmärken för kamel- och hjortdjur när du har avslutat djurhållningen.
Om du har frågor om ärendet eller inte använder nötkreatursregistrets e-tjänst, kontakta kundservicen för Livsmedelsverkets djurregister.
4 Avlivning och slakt av djur
Ett djur skall avlivas så snabbt och smärtfritt som möjligt med en metod och teknik som lämpar sig för avlivningen. Ett djur får avlivas endast av en person som har tillräckliga kunskaper om avlivningsmetoden och avlivningstekniken för djurarten i fråga samt tillräckligt kunnande för avlivningen.
Med slakt avses avlivning av djur som är avsedda att användas som människoföda. Kraven på avlivning av djur, bland annat en för djurarten lämplig avlivningsmetod och -teknik samt kompetensen hos den person som utför åtgärden, gäller också slakt av djur. Slakt av djur på gården är tillåten för egen konsumtion i privathushåll. Obesiktat kött från hemslakt får användas endast i det egna hushållet och endast ges till sällskapsdjur på gården. Djuret som slaktas måste bedövas innan man tappar blodet. Slaktmetoder som görs av religiösa skäl är inte tillåtna vid hemslakt. Mer information om slakt på gården.
Mer information om avlivning och slakt av djur finns på Livsmedelsverkets webbplats.
5 Hur du bortskaffar ett dött djur och slaktbiprodukter
Döda djur och bortskaffning av dem kan vara förknippade med en risk för spridning av djursjukdomar. Följ lagstiftningens krav vid bortskaffande av döda djur och slaktavfall.
5.1 En hel djurkropp
Även om till exempel får, nötkreatur eller svin hålls som sällskapsdjur, anses de vara produktionsdjur och i fråga om dem ska anvisningarna för bortskaffande av produktionsdjur följas. När det gäller bortskaffande av produktionsdjur är Finland indelat i två områden: uppsamlingsområden och avlägsna områden. De tillåtna sätten att bortskaffa kadaver beror på i vilket område du håller dina djur. Anvisningarna för bortskaffande påverkas också av djurarten och delvis också av djurantalet. I uppsamlingsområdena får vissa djurkadaver inte bortskaffas genom nedgrävning, utan kadavren ska skickas till en bearbetningsanläggning, till exempel Honkajoki Oy.
Mer information om områdesindelningen och bortskaffningsmetoden som lämpar sig för djurarten finns på Livsmedelsverkets webbplats.
5.2 Slaktavfall
Med biprodukter från hemslakt avses slaktdelar och organ från djur som slaktats på ursprungsgården för eget livsmedelsbruk och som inte används som föda för människor eller sällskapsdjur som hålls på den egna ursprungsgården. Biprodukter ska bortskaffas i enlighet med lagstiftningen om animaliska biprodukter.
När det gäller slaktbiprodukter från produktionsdjur är Finland indelat i två områden: uppsamlingsområden och avlägsna områden. De tillåtna sätten att bortskaffa slaktbiprodukter beror på i vilket område du håller dina djur. Djurarten påverkar också sättet för bortskaffning. I uppsamlingsområdena får vissa slaktbiprodukter inte bortskaffas genom nedgrävning, utan de ska skickas till en bearbetningsanläggning, till exempel Honkajoki Oy.
Mer information om områdesindelningen och bortskaffningsmetoden som lämpar sig för djurarten finns på Livsmedelsverkets webbplats (bara på finska).