Vaccinera endast friska hundar. Hundarnas parasitsituation ska vara undersökt eller så kan de behandlas med maskmedicin enligt de nuvarande rekommendationerna före vaccinationen. Det rekommenderas att tikar vaccineras före betäckningen (se nedan särskilt herpesvaccin), inte under dräktigheten. Det rekommenderas i regel inte att olika vaccin ges samtidigt. Som intervall mellan levande vaccin rekommenderas 3–4 veckor och intervallet till andra vaccinationer ska vara minst två veckor. Det rekommenderas inte att dräktiga djur eller djur med immunbrist vaccineras med vaccin som innehåller levande virus.
När vaccin ges ska anvisningarna i produktresumén för varje preparat samt vaccinationstidtabellen följas.
Hundvaccin
Kennelhosta
Med kennelhosta avses en smittsam luftvägsinfektion hos hundar, som kan bero på flera olika virus och bakterier. De viktigaste är hundarnas parainfluensavirus och Bordetella bronchiseptica-bakterien. Vaccination mot dessa sjukdomsalstrare rekommenderas för hundar som ofta besöker kennlar och utställningar. Flera utställnings- och tävlingsarrangörer kräver också att de djur som deltar ska ha sina vaccinationer i kraft. Immuniteten som vaccinet ger mot alstrare av kennelhosta är kortvarigare än hos andra vaccin (se nedan), och i allmänhet förnyas vaccinationen mot kennelhosta årligen.
Vaccin mot kennelhosta finns både som traditionella injektioner under huden och som preparat som sprayas lokalt på slemhinnorna.
Kombinationsvacciner
För hundar finns trippel- (valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvo) och fyrvalent vaccin (valpsjuka, smittsam leverinflammation, parvo och parainfluensa). Den immunitet som dessa vaccin ger mot sjukdomsalstrare varar i allmänhet (med undantag av parainfluensa) i flera år och de flesta tillverkare rekommenderar en ny vaccination med tre års mellanrum.
Parvo
Parvo är ett mycket smittsamt virus som orsakar en allvarlig infektion, särskilt hos valpar. Hundar ska regelbundet vaccineras mot parvo. Det rekommenderas att alla hundvalpar vaccineras mot parvovirus. Om valparna löper hög risk att insjukna i parvovirus kan vaccinationerna inledas tidigare än de övriga vaccinerna. De preparatspecifika vaccinationsrekommendationerna finns i resumén för varje preparat.
Rabies
Rabiessmitta är en dödlig sjukdom som sprids nästan uteslutande via bett av ett rabiessjukt däggdjur. Genom att vaccinera hundar förebygger man en infektion i hunden och eventuell spridning av sjukdomen till andra djur och människor. Den första vaccinationen rekommenderas för hundar vid cirka 4 månaders ålder och den andra vid ett års ålder. Därefter är vaccinationsintervallet 3 år. Alla vaccin som används på hundar är inaktiverade.
Rabiesvaccinet kan ges samtidigt med andra vaccin endast om detta nämns i preparatets uppgifter. Om man tidigare observerat eller hunden misstänks löpa risk för vaccinreaktioner, rekommenderas inte samtidigt administrering av vaccinen.
Leptospiros
Leptospiros är en globalt förekommande zoonos, dvs. en sjukdom som smittar från djur till människor. Leptospirosvaccin rekommenderas för hundar som reser till länder där smittan är vanlig (södra Europa, Asien, Nordafrika). Vaccinationen skyddar mot klinisk sjukdom, men förhindrar inte eventuell utveckling av bakteriebärarskap. En smittad hund kan trots vaccinationen utsöndra leptospira-bakterien. Vaccinerna kan orsaka överkänslighetsreaktioner hos vissa hundar. Vaccination rekommenderas inte för valpar under nio veckor. För grundläggande immunisering behövs två vaccinationer med 2–4 veckors mellanrum och boostervaccination ges årligen. Det exakta vaccinationsprogrammet ska dock kontrolleras i produktresumén för det vaccin som använts.
Herpes
Hundens herpesvirus (CHV) kan hos nyfödda valpar orsaka en allvarlig allmäninfektion som leder till döden. Därför kan tikhundar som används vid betäckning i samband med betäckningen vaccineras mot herpesvirus för att skydda valparna. Valparna får ett passivt skydd mot CHV av den immuniserade moderns råmjölk, så för att valparna ska få skydd måste man säkerställa att de får tillräckligt med råmjölk. I anvisningarna för varje preparat finns tidtabellen för vaccinationen, men i allmänhet inleds vaccinationen när tiken kommer i brunst. Immunitetens varaktighet hos en tikhund är okänd.