Anvisning: 4222/04.02.00.01/2021
1 Inledning
Polycykliska aromatiska kolväten dvs. PAH-föreningar bildas i livsmedlen som en följd av ofullständig förbränning och de sprider sig med små luftburna partiklar i röken. Valet av rökningsmetod och förfarandena vid rökning har en betydlig inverkan på PAH-halterna i slutprodukten. I denna anvisning har sammanförts olika metoder, med vilka det är möjligt att göra rökningsmetoden säkrare och så minska anhopningen av PAH-föreningar i livsmedlen.
2 Faktorer som ska beaktas i rökningsprocessen
I rökningsprocessen borde uppmärksamhet fästas särskilt vid följande faktorer:
2.1 Bränslet
- Valet av trä inverkar på mängden PAH-föreningar som bildas, men än så länge har ingen exakt utredning av inverkningarna gjorts. Användning av kådigt trä eller kottar rekommenderas inte.
- Andra än växtbaserade bränslen bör inte användas. Särskilt bränslen som dieselolja och gummi bör inte användas i processen ens delvis, eftersom de betydligt ökar mängden PAH-föreningar som bildas. Kemiskt behandlat trä får inte heller användas vid rökning.
2.2 Livsmedlets placering vid rökning
- Att fett från livsmedlet droppar ner i rökkällan kan öka mängden PAH-föreningar i röken och sålunda också i det rökta livsmedlet. Mellan livsmedlet och värmekällan bör också placeras en metallplåt som hindrar fettet från att droppa ned.
- Ju längre från värmekällan livsmedlet befinner sig, desto mindre blir mängden PAH- föreningar som fäster sig på ytan till livsmedlet.
- Livsmedlet får inte brännas eller komma i kontakt med flammor.
2.3 Rökningsmetoden
- Vid direkt rökning (rökkällan i samma kammare som produkten som röks) bildas större mängder PAH-föreningar i livsmedlet än vid indirekt rökning.
- Vid indirekt rökning (rökkällan på ett annat ställe än produkten som röks) kan röken rensas till exempel med hjälp av ett filter innan den leds in i rökkammaren, varvid PAH- föreningspartiklar kan avlägsnas och mängden PAH-föreningar sålunda kan minskas.
- Röken kan också tvättas innan den leds in i rökkammaren.
- Mängden PAH-föreningar kan också minskas så att man använder längre rör, genom vilka röken leds från eldstaden till rökkammaren.
- En höjning av temperaturen i eldstaden ökar vanligen uppkomsten av PAH-föreningar.
- Såväl en för liten som en för stor mängd syre i eldstaden kan öka mängden PAH- föreningar. Syre behövs för att garantera en lämplig förbränning, men en för stor mängd syre kan höja temperaturen och så öka uppkomsten av PAH-föreningar. En stor mängd PAH-föreningar bildas ändå också om syre inte alls är närvarande. I syrefria förhållanden bildas också lätt skadlig kolmonoxid.
- En lång rökningstid ökar mängden PAH-föreningar på ytan till livsmedlet. Rökningstiden bör ändå vara tillräckligt lång för att garantera att produkten blir genomstekt och mikrobiologiskt säker.
- Man bör se till att utrustningen är ren och i gott skick så, att PAH-föreningar inte migrerar från utrustningend ytor till livsmedlen.
- Med valet av typ av rökkammare och rökningsutrustning kan man påverka rökens densitet och så också mängden PAH-föreningar.
- Traditionell rökning kan ersättas till exempel med våtrökning.
2.4 Behandling efter rökningen
- Livsmedlet kan tvättas (t.ex. sköljning eller kylning med vatten) efter rökningen, varvid mängden PAH-föreningar på ytan till livsmedlet kan minskas. Tvätt lämpar sig ändå inte för alla livsmedel, såsom rökt fisk, eftersom det försvagar den slutliga produktens kvalitet och mikrobiologiska säkerhet.
- Ytan till produkten kan skalas av, varvid en stor del av PAH-föreningarna avlägsnas. Fisk rekommenderas till exempel rökas som hel, varvid PAH-halten minskar, då skinnet avlägsnas innan produkten intas.
Källa: CAC/RCP 68/2009.
2.5 Sammandrag: Bland annat följande faktorer ökar uppkomsten av PAH-förningar
- En höjd temperatur.
- Kådigt trä används som bränsle.
- Som bränsle används dieselolja. gummiavfall eller annat avfall eller kemiskt behandlat trä. (Absolut förbjudet att använda dessa).
- Fett har möjlighet att droppa ner i värme-/rökkällan.
- Livsmedlet befinner sig nära värme-/rökkällan.
- Livsmedlet bränns eller kommer i beröring med flammor.
- Direkt rökning används och livsmedlet befinner sig således i samma kammare som värmekällan.
- Röken rensas inte (t.ex. genom filtrering) innan den leds in i rökkammaren (vid indirekt rökning).
- Mängden syre är för stor, varvid temperaturen kan bli för hög.
- Syre saknas helt (då bildas också skadlig kolmonoxid).
- Rökningen pågår länge. (Den mikrobiologiska livsmedelssäkerheten ska ändå garanteras, i synnerhet då rökningen tjänar som tillagningsmetod).
- Man har inte sett till att utrustningen är ren och i skick.
- Livsmedlet tvättas eller skalas inte efter rökningen.
3 Mer information
Mer information om PAH-föreningar och metoderna att minska förekomsten av sådana finner du på följande webbplatser:
Livsmedelsverket
- PAH-föreningar
- Publikationen Kemiska kontaminanter i livsmedel och dricksvatten v. 2013 (på finska)
- Anvisningen Kemiska undersökningar för att påvisa att livsmedlen överensstämmer med kraven
Codex Alimentarius Commission
- God praxis för att minska mängden PAH-föreningar i röknings- och torkningsprocesser CAC/RCP 68-2009 (på engelska)
Livsmedelsindustriförbundet rf:
- Livsmedelsindustrins HACCP-baserade egenkontrollanvisning för fiskindustrin (på finska)
- Livsmedelsindustrins HACCP-baserade egenkontrollanvisning för kött- och livsmedelsberedningsindustrin (på finska).
Ikraftträdande
- Den här anvisningen träder i kraft 10.6.2021.