Utrymmena och redskapen i en livsmedelslokal ska hållas rena och gott skick. Ytorna och utrustningen och redskapen i en livsmedelslokal ska vara lätta att hålla rena och vid behov tåla tvätt med vatten, mekanisk rengöring och desinficering.
En livsmedelslokal ska planeras och dimensioneras så, att:
- den regelbundet kan rengöras och underhållas
- där finns tillräckligt med arbetsutrymme och redskap så, att alla arbetsmoment kan utföras på ett hygieniskt sätt
- livsmedlen har tillräckligt med förvaringsutrymme så, att de kan skyddas mot kontaminering
- livsmedlen har nödvändiga kylförvaringsutrymmen
- utrymmena har ett tillräckligt antal tappställen för handtvätt
- utrymmena har ett tillräckligt antal toaletter för personalen
- utrymmena har fungerande belysning, luftväxling och avlopp
- personalen har ett omklädningsrum
- det finns ett förvaringsutrymme för städredskapen
Livsmedelslokalens utrymmen planeras och dimensioneras allt enligt verksamheten. Förvaringsutrymmena för städredskap och toaletterna kan i vissa fall placeras på annat håll än i livsmedelslokalen. Mer information om utrymmena i livsmedelslokaler och om undantag som kan tillämpas på dem.