Allmänna krav som gäller livsmedelslokalerna har föreskrivits i livsmedelslagen. Kraven gällande livsmedelslokalers konstruktion och verksamhet har föreskrivits i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien. Kraven gällande livsmedelslokaler som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung före detaljförsäljning, alltså anläggningar, har föreskrivits i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung och jord- och skogsbruksministeriets förordningom livsmedelshygien i anläggningar. Förutsättning till godkännande av en anläggning är att anlägnningen uppfyller livsmedelslagstiftningens krav.
Anläggningar
Livsmedelslokaler som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung före detaljhandeln kallas anläggnigar.
Livsmedelsverket för register över godkända finska anläggningar inom kött-, fisk-, mjölk-, äggbranschen, lagerinrättningar och groddproduktionsställer.
- Godkända anläggningar inom köttbranschen (xls)
- Godkända anlägginigar inom fiskbranschen (xls)
- Godkända anläggnigar inom mjölkbranschen (xls)
- Godkända anläggninar inom äggbranschen (xls)
- Godkända lagerinrättningar (xls)
- Godkända anläggningar som tillverkar högförädlade produkter av animalisk ursprung, framställer gelatin och kollagen (xlsx)
- Godkända groddproduktionsställer (xls)