Aktuellt för godkända laboratorier

Nedanför hittar du nyheter och meddelanden med anknytning till godkända laboratorier och control av laboratorier. Nyheter har publicerats i Livsmedelsverkets elektroniskt nyhetsbrev. Läs nyhetsbrevet från Livsmedelsverkets webbsidor.

Nyheter

  • 26. mars 2025

    Kalkylmässiga parametrar för hushållsvatten

    Laboratorierna ska ansöka om ackreditering eller bedömning och Livsmedelsverkets godkännande även för kalkylmässiga parametrar i anslutning till undersökningar av hushållsvatten (SHM:s förordningar…

    Kalkylmässiga parametrar för hushållsvatten
  • 26. mars 2025

    Kvantifieringsgräns för halogenerade ättiksyror i hushållsvatten

    Enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning 1352/2015 (hushållsvattenförordningen) ska den sammanlagda halten av fem olika ättiksyror undersökas i hushållsvatten. Denna undersökning ska…

    Kvantifieringsgräns för halogenerade ättiksyror i hushållsvatten
  • 26. mars 2025

    Mer information om analys av PFAS-föreningar i hushållsvatten

    PFAS-föreningar ska undersökas i hushållsvattnet senast från och med början av 2026. EU-kommissionen publicerade i fjol ett tillkännagivande om analys av PFAS-föreningar. Tillkännagivandet grundar sig…

    Mer information om analys av PFAS-föreningar i hushållsvatten
  • 26. mars 2025

    Resultat av Livsmedelsverkets revisioner av utsedda laboratorier

    Livsmedelsverket har publicerat resultaten av revisionerna 2024 som gäller de utsedda och godkända laboratoriernas verksamhet. Av revisionerna framgick att laboratorierna deltog aktivt i…

    Resultat av Livsmedelsverkets revisioner av utsedda laboratorier
  • 26. mars 2025

    Anmälan till Livsmedelsverket om livsmedelsundersökningar 2024

    Ett laboratorium som utsetts enligt 36 § i livsmedelslagen (297/2021) och 13 § i laboratorieförordningen (SRf 152/2015) ska på Livsmedelsverkets begäran ge verket ett sammandrag av sina undersökningar…

    Anmälan till Livsmedelsverket om livsmedelsundersökningar 2024
  • 17. februari 2025

    Leverans av information om undersökningarna av djursjukdomar

    De laboratorier som undersöker djursjukdomar (djursjukdomar som ska övervakas och andra anmälningspliktiga djursjukdomar) ombes leverera information till Livsmedelsverket om de prover som undersökts…

    Leverans av information om undersökningarna av djursjukdomar
  • 3. december 2024

    Bekanta dig med de nya anvisningarna om forskningsmetoder för gödselprodukter och anmälan av resultat

    Förordningen om gödselprodukter (964/2023) trädde i kraft för ett år sedan och medförde ändringar i bl.a. produktklasspecifika märkningskrav för gödselprodukter. På Livsmedelsverkets webbplats finns…

    Bekanta dig med de nya anvisningarna om forskningsmetoder för gödselprodukter och anmälan av resultat
  • 3. december 2024

    Användning av alternativa metoder i myndighetsundersökningar tillåts genom kommissionens förordning

    I förordningen om mikrobiologiska kriterier (EG 2073/2005) föreskrivs om mikrobiologiska krav på vissa mikroorganismer i livsmedel. Förordningen gäller aktörer inom livsmedelsbranschen. Myndigheten…

    Användning av alternativa metoder i myndighetsundersökningar tillåts genom kommissionens förordning
  • 3. december 2024

    Efterfrågan på trikinundersökningar av jagade vildsvin kan öka

    Eventuell spridning av afrikansk svinpest till Finland följs upp med hjälp av prover från vilda vildsvin. För prover av jagade vildsvin som skickats till Livsmedelsverket för undersökningar betalas…

    Efterfrågan på trikinundersökningar av jagade vildsvin kan öka
  • 10. september 2024

    Har något ändrats i din analysmetod? Kom ihåg att anmäla det till Livsmedelsverket

    Laboratoriet ansvarar för att säkerställa att de metoder som det använder för lagstadgade undersökningar följer aktuella författningar och anvisningar och att de omfattas av Livsmedelsverkets…

    Har något ändrats i din analysmetod? Kom ihåg att anmäla det till Livsmedelsverket
Alla nyheter

Även prover och stammar från utländska laboratorier ska lämnas in till Livsmedelsverket (december 2022)

Mikrobstammar som har isolerats i undersökningar av livsmedel och foder utförda utomlands ska i regel alltid lämnas in till Livsmedelsverket.

Läs om skyldigheten att lämna mikrobstammar in till Livsmedelsverket

Ansökan om utseende till officiellt laboratorium ska göra hos Livsmedelsverket i fråga om utländska underleveranslaboratorier som undersöker myndighetsprover i livsmedelskedjan (september 2022)

Många finländska utsedda och godkända laboratorier samarbetar med europeiska laboratorier bl.a. för att utvidga urvalet av analyser som de tillhandahåller kunderna. Ansökan om utseende till officiellt laboratorium i enlighet med EU:s förordning om offentlig kontroll EU 2017/625 ska göras för ett samarbetslaboratorium, om ett finländskt laboratorium skickar prover som tagits i anslutning till offentlig kontroll som omfattas av förordningens tillämpningsområde eller prover som tagits i anslutning till andra offentliga åtgärder till samarbetslaboratoriet. Sådana prover är till exempel prover som tagits i anslutning till livsmedels- eller fodertillsyn samt prover som myndigheten tagit och som undersöks för djursjukdomar.

Livsmedelsverket har preciserat anvisningarna om utseende av utländska laboratorier, läs mer (mer information på den finskspråkiga sidan, kommer att översättas även på svenska)

Anvisningar för salmonellaprovtagning (maj 2022)

På Livsmedelsverkets webbplats finns anvisningar för lagstadgad salmonellaprovtagning. På Djurens hälsa ETT rf:s webbplats finns också separata provtagningsanvisningar för nötkreatur och svin.

Läs mer om salmonellaprovtagning

Resultaten av myndighetsproverna inom salmonellaövervakningen behövs snabbt (maj 2022)

De myndighetsprover inom salmonellaövervakningen som kommunalveterinärerna tagit på fjäderfä-, nöt- och svingårdar analyserades tidigare i slakterilaboratorierna. Dessa prover skickas i framtiden för analys till andra officiella laboratorier som utsetts av Livsmedelsverket, eftersom laboratorierna vid de stora slakterierna blev laboratorier för egenkontroll från och med den 1 juni 2022 och därför inte längre kan analysera myndighetsprover.

Det är viktigt att resultaten av myndighetsproverna även i framtiden kan förmedlas snabbt mellan olika instanser (laboratoriet–kommunalveterinären–regionförvaltningsverket–anläggningarna–slakteriet). I synnerhet för slakterierna är det viktigt att få information om resultatet av både myndighets- och egenkontrollproverna som tagits från djur som kommer till slakt omedelbart. Laboratorierna spelar en viktig roll i förmedlingen av information.

Läs mer om vem laboratoriet ska underrätta om resultaten av salmonellaprover

Ny egenskap för Patogenix-programmet: Labbet kan själv uppdatera sina kontaktuppgifter (april 2022)

I Patogenix-programmet har man lagt till en ny funktionalitet som gör det möjligt för laboratoriet att själv uppdatera sina uppgifter i programmet. Egenskapen har kommit i bruk under mars månad. På fliken Laboratoriets uppgifter kan laboratoriet uppdatera namn, adress, ansvarig person, telefonnummer och e-postadress. Laboratoriets användarnamn kan inte bytas ut. Redigera uppgifter genom att korrigera uppgifterna i önskat fält och trycka på "spara".

För mer information, kontakta: zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi. Nya koder till Patogenix eller eventuellt borttappade ID:n kan begäras hos Livsmedelsverket på ovannämnda e-postadress.

Mer information:

Paula Hietanen, Livsmedelsverket, avdelningen för livsmedelsmikrobiologi, tfn 050 596 96 37, fornamn.efternamn(at)ruokavirasto.fi eller zoonoosi.valvontaohjelmat(at)ruokavirasto.fi

Lagen om införselkontroll måste beaktas vid kontrollundersökningar av produkter som importeras från tredje land (april 2022)

Laboratorier utsedda av Livsmedelsverket som eventuellt undersöker myndighetsprov av produkter som importerats från tredje land ombeds beakta lagen om införselkontroll av djur och vissa varor och dess krav. Lagen kräver inte några egentliga åtgärder av redan utsedda officiella laboratorier.

Läs mer om lagen om införselkontroll av djur och vissa varor samt om utsedda laboratorier

Anrikningsbuljongen från STEC-egenkontrollundersökningar ska eventuellt lämnas in till Livsmedelsverket

Det är viktigt att laboratorierna berättar för sina egenkontrollkunder att resultatet av STEC-toxingenundersökningen är initialt och därför osäkert utan ytterligare verifieringsundersökningar av STEC-anrikningsbuljongen. Utländska laboratorier tillhandahåller inte dessa ytterligare verifieringsundersökningar som regel, dvs. STEC-undersökningar som utförts utomlands med konstaterade STEC-toxingener förblir initiala. Det utländska underleverantörslaboratoriet bör vara beredd att skicka en initialt positiv STEC-anrikningsbuljong till Finland.

Läs mer om STEC-egenkontrollundersökningar

Laboratoriet måste anmäla undersökningar av hållbarhet som gäller Listeria till Livsmedelsverket (18.3.2021)

Hållbarheten av sådana ätfärdiga livsmedel där Listeria monocytogenes-bakterien kan tillväxa kan fastställas bl.a. genom undersökning av hållbarhet som gäller Listeria. För att förbättra tillgängligheten av undersökningarna av hållbarhet ber Livsmedelsverket att laboratorierna anmäler till Livsmedelsverket om laboratoriet utför dessa undersökningar. Metoderna förutsätter inte FINAS bedömning eller ackreditering, men laboratoriet bör dock följa Europeiska kommissionens riktlinjer om studier av hållbarhetstiden för Listeria monocytogenes samt EURL tekniska anvisningar.

Läs mer

Anvisningarna om tolkning av resultat utvärderas i processen för godkännande av mikrobiologiska undersökningar av boendehälsa (juni 2020)

I fortsättningen kommer inte bara metoden att godkännas, utan även laboratoriets anvisning om tolkning av resultaten i mikrobiologiska undersökningar av boendehälsa. Detta gäller både metoder i enlighet med förordningen och förändrade och interna metoder. Tolkningsanvisningen ska lämnas in till Livsmedelsverket tillsammans med metodanvisningen och ansökningsblanketten.

Läs mer

STEC-undersökningar som ingår i myndighetsövervakningen av livsmedel ska utföras i Finland (mars 2020)

Shigatoxinproducerande E. coli-bakterier (STEC) har orsakat omfattande epidemier utomlands. Även i Finland har några STEC-epidemier som spridit sig genom badvatten eller livsmedel konstaterats. STEC-prov tas i Finland bl.a. i samband med utredningar av epidemier samt för det pågående livsmedelsövervakningsprojektet "Patogener i förpackade bladgrönsaker". Den metod som används för undersökning av STEC-bakterier i livsmedelsprover består av PCR-screening (stx-gener) och verifiering genom odling. Livsmedelsverket har ändrat sina rekommendationer om undersökning av myndighetsprover som tagits för STEC och fördelning av de olika stegen av analysen mellan olika laboratorier.

Läs mer

Sidan har senast uppdaterats 11.5.2023