Har något ändrats i din analysmetod? Kom ihåg att anmäla det till Livsmedelsverket

10. september 2024

Laboratoriet ansvarar för att säkerställa att de metoder som det använder för lagstadgade undersökningar följer aktuella författningar och anvisningar och att de omfattas av Livsmedelsverkets utnämning eller godkännande. Mer information om undersökningar som ska utses/godkännas: https://www.ruokavirasto.fi/sv/laboratorietjanster/laboratorier-godkanda-av-livsmedelsverket/

Livsmedelsverket påminner om att man ska ansöka om nytt godkännande av metoder som tidigare har utsetts eller godkänts av Livsmedelsverket, om laboratoriet ändrar/redigerar metoden.

I synnerhet de metoder som laboratorierna använder för undersökningar av boendehälsan observeras ibland förändringar som inte har anmälts till Livsmedelsverket. Då är det inte säkert att den ändrade metoden lämpar sig för undersökningar av boendehälsan avsedda för myndigheter enligt hälsoskyddslagen. Även i kemiska vatten- och livsmedelsundersökningar ska man beakta att metodens prestanda ska bedömas på nytt (valideras) i samband med ändringar i metoden eller t.ex. byte av utrustning, och värdena för prestanda ska anmälas till Livsmedelsverket.

Ändringar i metoderna kan anmälas till Livsmedelsverket per e-post kirjaamo(at)ruokavirasto.fi eller med säker e-post (https://turvaviesti.ruokavirasto.fi/) och en metodanvisning kan bifogas.