Pseudomonas aeruginosa är inte längre en variabel som undersöks vid kontinuerlig övervakning av hushållsvatten (social- och hälsovårdsministeriets förordning 1352/2015, ändring 2/2023) och dess undersökningsmetoder har avlägsnats från Livsmedelsverkets register över undersökningar av hushållsvatten som godkänts med stöd av hälsoskyddslagen. Variabeln kan ännu synas i Livsmedelsverkets registerutdrag som utarbetats före sommaren 2023, men den skrivs inte längre ut på nya registerutdrag. I Livsmedelsverkets register fanns 13 laboratorier som hade godkänt Pseudomonas aeruginosa-undersökning för hushållsvatten.
Pseudomonas aeruginosa undersöks fortfarande från bassängvatten
Pseudomonas aeruginosa hör fortfarande till de variabler som undersöks vid myndighetstillsyn enligt förordningen om bassängvatten (SHM 315/2002). I Livsmedelsverkets register har inga ändringar gjorts i fråga om bassängvatten och de tidigare godkända undersökningsmetoderna för Pseudomonas aeruginosa för bassängvatten hålls fortfarande i registret.
Pseudomonas aeruginosa från förpackat hushållsvatten
Förpackat hushållsvatten ska vid förpackningstidpunkten och under marknadsföringen uppfylla kraven på vattnets kemiska och mikrobiologiska kvalitet i SHM:s förordning 1352/2015. Kraven ställas även i jord- och skogsbruksministeriets förordning 166/2010 (totalantalet mikroorganismer under saluföring) och direktiv 2009/54/EY (Pseudomonas aeruginosa i ett naturligt mineralvatten vid källan och när det saluförs).
Om man i laboratoriet fortfarande undersöker Pseudomonas aeruginosa i förpackat vatten (t.ex. förpackarnas egenkontrollprover eller prover från officiell livsmedelstillsyn), kan förfarandet förvaras i Livsmedelsverkets laboratorieregister som en livsmedelsundersökning. Då ska laboratoriet vara ett officiellt laboratorium eller ett laboratorium för egenkontroll som utsetts med stöd av livsmedelslagen.
Mer information: Taija Rissanen, Livsmedelsverket, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi, tel. 0505746308