Ändringar i lagringskoderna för vattenmikrobiologi i början av 2025

12. september 2024

I projektet Metoder för mikrobiologiska vattenanalyser som används i miljöuppföljningarna som THL genomfört i samarbete med Livsmedelsverket, Valvira och Syke utredde man hurdana vattenmikrobiologiska analysmetoder laboratorierna använder i Finland samt med vilka koder och analysmetoder laboratorierna sparar vattenmikrobiologiska analysresultat i informationssystemen Vesla, Povet och Vati.

Som slutresultat av projektet har THL publicerat projektens slutrapport. I rapporten beskrivs de DB-koder som i fortsättningen används för att lagra vattenmikrobiologiska analysresultat i informationssystemen Vesla, Povet och Vati, samt koder som tas ur bruk.

De koder som ska tas ur användning faller bort i början av 2025, då laboratorierna senast ska övergå till att använda de DB-koder som beskrivs i rapporten och som används i fortsättningen. Om laboratorierna under hösten 2024 meddelar att övergångsperioden är för kort eller att laboratorierna behöver koder ännu under 2025, kan avvecklingen av koderna på begäran skjutas upp för de nödvändiga kodernas del.

Om ert laboratorium behöver mer tid för de koder som ska tas bort, kontakta Kristiina Valkamaa (THL) så fort som möjligt (tfn 029 524 7638, fornamn.efternamn@thl.fi).

THL tackar de laboratorier som deltagit i projektets enkät och intervjuer. Med hjälp av era svar är det nu möjligt att få mer klarhet än tidigare i urvalet av vattenmikrobiologiska analyser.

Mer information och länk till projektets slutrapport på THL:s webbplats (på finska)