EU:s referenslaboratorier (EURL) i enlighet med kontrollförordningen (EU) 2017/625 verkar inom forskningsområdena livsmedels- och fodersäkerhet, diagnostik av djursjukdomar och växtanalys. En beskrivning av referenslaboratoriernas ansvarsområden och deras kontaktinformation finns på kommissionens webbplats European Union Reference Laboratories.
Representanter för Livsmedelsverkets nationella referenslaboratorium (NRL) deltar i möten, utbildningar och arbetsgrupper som organiseras av EU:s referenslaboratorier. Sammanfattningar av NRL-representanterna för Livsmedelsverket om möten som anordnas av EU:s referenslaboratorier (EURL) har sammanställts på denna sida.
Det nationella referenslaboratoriets forskningsområden och kontaktuppgifter finns på Livsmedelsverkets webbplats.
Mer information i Pikants arbetsyta Laboratoriotoiminta ja viranomaisnäytteet (Laboratorieverksamhet och officiella prover).
Ansöker om rätt att använda Pikantti-arbetsyta.
EURL Mycotoxins and Plant toxins Workshop 2024
På mötet behandlades aktuella lagstiftningsrelaterade frågor, resultaten från jämförelsemätningsomgångar samt olika ämnen i anslutning till metoderna och utvecklingen av dem (bl.a. aflatoxiner och hydroxiantracener).
Dessutom presenterades den nederländska tillsynsmyndighetens arbetsbeskrivning, förekomsten av hexahydrocannabinol i livsmedel på marknaden i Tjeckien samt homogeniseringen av prover. Analys av prover i forskningsvärlden presenterades på plats. I kvalitetsdiskussionen fortsatte man att fundera på mätosäkerheten samt dessutom antalet signifikanta siffror och avrundning av resultaten.
Mer information:
Marjo Kolmonen, Livsmedelsverket, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Meri Kokkonen, Tullaboratoriet, fornamn.efternamn@tulli.fi
EURL-Salmonella workshop 2024
I workshopen gick man bl.a. igenom Salmonellasituationen i Europa utifrån zoonosrapporten 2022, de senaste resultaten från EU-jämförelsemätningarna och kommande standardändringar. I workshoppen fanns flera förslag om användningen av WGS (helgenomsekvensering) i utredningar av matförgiftnings- och foderepidemier. Bland annat uppdateras standarderna 16140-3 och 16140-7 i anslutning till metoden ISO 6579-1:2017 och valideringen av metoderna.
Mer information: Henry Kuronen ja Satu Hakola, Livsmedelsverket, fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
EURL-STEC workshop 2023
I workshoppen för referenslaboratorier för E. coli -bakterier (STEC) som producerar Shigatoxin 2023
var huvudtemana bl.a. reflektion över praxis och åtgärder i olika länder med anledning av STEC-positiva resultat, STEC-riskbedömning enligt bakteriens egenskaper, STEC -rapportering av uppföljningsresultaten (EFSA, ECDC) och förnyande av STEC-metodstandarden ISO/TS 13136.
Förekomsten av STEC i EU-länderna har fortsatt att öka och medlemsländerna skulle behöva
aktivare rapportering av typningsresultaten av fynden. I forskningspresentationerna rapporterades bl.a.
om kartläggning av STEC:s smittkällor (Nederländerna), om validering av alternativa metoder
och nya subtyper av STEC -bakterier.
Mer information:
specialforskare Saija Hallanvuo, saija.hallanvuo@ruokavirasto.fi
EURL Mycotoxins and Plant toxins Workshop 2023
EURL Mycotoxins and Plant toxins Workshop ordnades denna gång i staden Veenendaal, en kort bit från Wageningens campusområde. Största delen av deltagarna var på plats, men en del deltog också via distansförbindelse. Från Finland deltog representanter från både Tullaboratoriet och Livsmedelsverket.
På mötet behandlades aktuella lagstiftningsfrågor, resultat från jämförelsemätningsomgångar samt olika ämnen relaterade till metoder och utvecklingen av dem (bl.a. glykoalkaloider, grayanotoxiner, användning av högupplöst masspektrometri i analysen, representativitet vid provtagning av örter). Dessutom presenterades resultat gällande små barns exponering för mykotoxiner via kosten samt förekomsten av syntetiska cannabinoider på den tjeckiska marknaden. Temat för kvalitetsdiskussionen var mätosäkerhet och hur man beaktar den vid tolkningen av resultaten.
Mer information:
Meri Kokkonen, meri.kokkonen@tulli.fi
Marjo Kolmonen, marjo.kolmonen@ruokavirasto.fi
EURL workshop om processfrämmande ämnen 2023
EURL Processing contaminants Workshop 2023 ordnades i september i Köpenhamn. Mötets teman var olika processfrämmande ämnen: PAH-föreningar, akrylamid, furan, mineraloljornas kolväten (MOH), MCPD- och glycidylestrar, undersökningsmetoder för dessa och utvärdering av resultaten av de anordnade jämförelseproven. I synnerhet MOH-föreningarna var igen ett av mötets huvudteman.
Mer information:
Mirja Hokkanen, Livsmedelsverket, mirja.hokkanen@ruokavirasto.fi
EURL-Salmonella workshop 2023
I workshopen gick man bl.a. igenom Salmonellasituationen i Europa utifrån zoonosrapporten 2021, de senaste resultaten från EU-jämförelsemätningarna och kommande standardändringar.
EFSA har tagit i bruk interaktiva kommunikationsmedel för vissa patogener och matförgiftningsepidemier (Dashboard och Story map), med hjälp av vilka man bland annat kan sortera land- och materialspecifika uppgifter. Bland annat uppdateras standarderna 16140-3 och 16140-7 i anslutning till metoden ISO 6579-1:2017 och valideringen av metoderna.
EURL Mycotoxins and Plant toxins Workshop 2022
EURL Mycotoxins and Plant toxins Workshop 2022 ordnades för första gången sedan coronapandemins början på plats i Wageningen, Nederländerna. Mötet hölls i hybridform, men merparten av deltagarna var på plats. De behandlade ämnena hänförde sig i synnerhet till kommande legislativa ändringar och behandling av resultaten av olika referensundersökningar. Dessutom presenterades några metodutvecklingsarbeten (glykoalkaloider, kinolizidinalkaloider, ochratoxin A i torkat kött/ost samt mykotoxiner i öl).
Mer information:
Marjo Kolmonen, Livsmedelsverket, marjo.kolmonen@ruokavirasto.fi
Meri Kokkonen, Tullaboratoriet, meri.kokkonen@tulli.fi