Undersökning av sjukdomar hos häst

Livsmedelsverket gör diagnostik för virus-, bakterie- och parasitsjukdomar hos hästar samt patologiska undersökningar (obduktion och undersökningar av organprover) för utredande av dödsorsak. Utredningar av dödsorsak hos hästar görs vid verksamhetsställen i Helsingfors, Kuopio och Uleåborg, i Seinäjoki laboratorium undersöks endast föl som är yngre än 6 månader.

Hästens undersökningar i Livsmedelsverkets prislista

Prislistan innehåller information om provets undersökningsplats, provtagningsanvisningar, undersökningstid, kontaktuppgifter till experter, samt undersökningsremiss.

Ytterligare anvisningar för provtagningen

Viktigt att tänka på vid provtagning och avsändning

CEM-prover är olämpliga för undersökning vid ankomst till laboratoriet om

  • det har gått över 48 timmar sedan provtagningen
  • transportmedierören är gamla
  • transportmedierören är trasiga
  • i transportmedierören kol och vätska har separerat
  • transportmedierören har frusna under transport

Försändelsen ska förpackas väl för att rören inte ska gå sönder. 

CEM-prover undersöks vid Livsmedelsverkets verksamhetsenhet i Kuopio. Anvisningar och adresser för sändning av djurprover.

Remiss Användning av häst för avel (pdf) 
Livsmedelsverket sänder undersökningsresultat som möjliggör användning av hingst för avelsändamål (bakterien Taylorella equigenitalis -bakterien påvisades inte) för kännedom till Suomen Hippos rf, ifall medgivande till sändning av försändelsen givits.

Provtagningsredskap

Provtagningspinne och transportmedierör

Ett prov från vaginan och hingstens penis tas med en kort bomullspinne med bomullstopp som medföljer transportmedierören. Proverna ska sändas i Amies transportmedierör som innehåller kol, i vilka bakterien Taylorella equigenitalis hålls i liv.

Transportrör fås bland annat av följande leverantörer:

  • Labema Oy telefon 09 274 6740 (Probact: Technical Service Consultants 5-18)
  • Sarstedt telefon 09 374 1044 (80.1362: Copan 114C )

Rören kan också användas för andra bakterieprov.

Veterinärer kan beställa CEM-provtagningspaketet från Livsmedelsverket.

Gå till beställningsblanketten (på finska)

För vagina- eller cervixprov behövs långa provtagningspinnar i plaströr som är planerade för ston. Dessa säljs av flera instrumentbutiker.

Var och hur tas proven

Varje prov tas med en egen provtagningspinne och transporteras i sitt eget transportmedium. Provtagningsstället ska anges på transportmedierören.

Hingst

Prover av hingst tas från en utdragen och otvättad penis.
a. Från hudens veck
b. Fossa urethralis
c. Från uretramynningen
(d. spermaprov, ej obligatoriskt.)

Särskild vikt skall fästas vid att man får ett ordentligt prov från fossa urethralis djupa ”fickor” (bild 1).taylorella_1.jpg

Bild 1. De djupa ”fickornas” placering vid fossa urethralis på hingstens penis 1) Glans penis, 2) fossa urethralis och 3) de djupa "fickorna” vid fossa urethralis.

Sto

Om möjligt tas tre prover från stoet.
(Avett dräktigt sto tas endast proverna a och b).

a. Sinus clitoridis (bild 2)
b. Fossa clitoridis (bild 2)
c. Uterus eller cervix
De två första proverna tas före rengöring av det perineala området. Området rengörs innan vaginaprovet tas.

Särskild vikt ska fästas vid att man får ett ordentligt prov från sinus.

Genom att trycka på klitoris fås sinus fram som små vertikala öppningar. Alla ston har åtminstone den största, som är belägen i mitten. I dess botten skymtas en liten grå smegmaboll. Provtagningspinnens bomullstopp bör doppas i sterilt vatten innan pinnen rullas i sinus.taylorella_2.jpg

Bild 2. CEM-provtagningsställen i stoets klitoris.

När tas proverna

Alla varmblodiga hingstar och ponnyer i avelsbruk samt finska hingstar som används för konstgjord befruktning ska undersökas varje år i fall av bakterien Taylorella equigenitalis som orsakar vaginainfektion hos ston (contagious equine metritis, CEM) innan betäckningsperiodens början (Suomen Hippos rf:s anvisningar).

Prover kan behövas tas i samband med införsel och utförsel av djur, då antalet provtagningar och deras frekvens beror på kraven i landet i fråga. I remissen för utförselundersökningar ska anges att det är frågan om utförsel samt om exportlandet kräver en längre inkubationstid för odlingsplattorna än normalt (10 dygn). Om exportlandet så kräver ska också ett spermaprov skickas för undersökning.

Provtagning rekommenderas även vid vaginainfektioner hos ston.

Det ska ha gått mer än sju dygn innan provtagningen sker sedan antibiotikabehandling (eller sköljningar lokalt).

Mer information

CEM (Contagious Equine Metritis)

Livsmedelsverket kan påvisa följande virus som orsakar luftvägssymptom hos hästar: 

  • hästinfluensa 
  • herpesvirus hos hästar (EHV 1 och EHV 4) 
  • arteritvirus hos hästar

En virussjukdom kan diagnostiseras antingen genom påvisande av sjukdomsalstraren eller genom en ökning av antikroppsnivån som orsakas av den. Livsmedelsverket använder sig av PCR- och virusisoleringsmetoder för att påvisa ovan nämnda sjukdomsalstrare. 

Om djuret uppvisar akuta symptom vore det bra att alltid ta ett slemprov från näsborrarna för en direkt virusanalys samt ett första blodprov för analys av antikroppar. Ett annat blodprov tas 2–3 veckor senare ifall det direkta påvisandet av viruset är negativt.

Prov

Påvisande av virus

För påvisande av virus kan slemprover från näsborrarna, konjunktiva- eller lungsköljningsprov sändas in. Provet borde tas under de första dagarna efter att djuret insjuknat eftersom virusen då kan konstateras med största säkerhet. 

Före provtagningen ska synlig smuts tas bort ur näsborrarna. Slemprov från näsborrarna tas så djupt som möjligt från slemhinnan inne i noshålan med en flockad pinne som är avsedd för virusprover. Det lönar sig att ta ett prov ur vardera näsborren. Om flockade pinnar inte finns att tillgå, går det att använda vanliga sterila topsypinnar. Då är det skäl att använda 3 pinnar för att säkerställa att man får en tillräckligt stor provmängd. Om vanliga pinnar används minskar testets känslighet.

Slemprov från näsborrarna tas så djupt som möjligt från slemhinnan inne i noshålan med en flockad pinne som är avsedd för virusprover.Bild: U-M Kokkonen

Proverna skickas till laboratoriet i ett transportrör avsett för virusprover (till exempel UTM-RT eller Virocult) eller i ett tomt sterilt rör (till exempel mjölkrör eller serumrör utan tillsats). Transportmedier som är avsedda för bakteriologiska prover ska inte användas för virusprover.

Serologisk provtagning

För att påvisa en ökning av antikroppsnivån för ett specifikt virus ska två serumprover (=parserum) tas på hästen. Det första provet tas under sjukdomens akuta fas och det andra provet tas cirka två till tre veckor senare. 

Använd serumrör som inte innehåller medel som förhindrar koagulering eller särskilda gelrör. Det är bra att använda vakuumteknik vid provtagningen eftersom det förbättrar provets kvalitet. Mängden blod beror på hur många och hurudana analyser som ska göras av provet. 

Om proverna förfars, värms upp, fryses ner eller om någon annan anledning orsakar hemolys går det inte att undersöka serumet. Proverna ska därför tas så aseptiskt som möjligt och förpackas noggrant. Rören ska förslutas vätsketätt. För att undvika hemolys kan blodprovet centrifugeras och serumet avskiljas innan provet sänds till laboratoriet. Då det gäller blodprover av hästar sjunker de röda blodkropparna snabbt till rörets botten och serumet avskiljs även utan centrifugering. Ett sådant prov kan förvaras i kylskåp i ett dygn, och därefter hälls serumet i transportröret. 

Provrören ska vara tydligt märkta och en remiss med nödvändiga tilläggsuppgifter ska bifogas.

Undersökningspaket för luftvägsinfektioner hos hästar

I Livsmedelsverkets paket för undersökning av ekvina luftvägsinfektioner (EHV-1, EHV-4, hästinfluensa och/eller EVA) ingår undersökningar av prover från 1–5 hästar. I undersökningen ingår påvisande av viruset och undersökning av antikroppar i parserum. Vilka sjukdomsalstrare som undersöks väljs utgående från förhandsuppgifterna. Samma undersökningar ingår i priset för den patologiska undersökningen vid utredning av luftvägsinfektion. Undersökningarna kan alternativt beställas som separata undersökningar för påvisande av virus eller antikroppar.

Mer information om provtagning vid kastning

För att utreda orsaken till kastning hos ett sto är det bra att sända hela fölet med fosterhinnor till obduktion. Då kan en komplett patologisk-anatomisk undersökning utföras och så många orsaker som möjligt säkerställas. Om ett helt föl inte kan sändas in, tas bitar av placentan/efterbörden, levern, lungorna och mjälten för virologiska undersökningar. Av dessa prover, såsom av de motsvarande proverna som tagits vid obduktionen, utför Livsmedelsverket en PCR-undersökning för virusabortvirus EHV-1 och arteritvirus. Det är också bra att sätta med ett serumprov av stoet, om det bara är möjligt.

Med tanke på andra eventuella sjukdomsalstrare är det viktigt att sända uppgifter om symptomen med provet, och om hästens kontakter eller besök utomlands samt om vilken sjukdom som den behandlande veterinären misstänker.

Sändning av prover

Remiss Häst och hästdjur - (bakterie-, parasit- och virussjukdomsundersökningar) (pdf)
Remiss Obduktionsremiss - häst och hästdjur (pdf) (fostret och avkomman, organprov)

Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsvirologi i Helsingfors. 
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Mer information

Hästens luftvägsinfektioner

I samband med införsel av hästar krävs antikroppsundersökningar mot träskfeber (infectious anemia) samt beskällaresjuka (dourine) och rots (malleus) som görs i laboratotierna för djursjukdomsvirologi- och bakteriologi i Livsmedelsverket. Djursjukdomsvirologi gör också antikroppsbestämningar och virusisoleringar för arteritvirus hos hästdjur som krävs med vissa villkor i samband med införsel av hingstar som är över 180 dagar gamla.

Provtagning

Ett blodprov (minst 5 milliliter helblod eller serum) för antikroppsundersökningar tas i ett vanligt stort blodprovsrör utan antikoagulanter (ämne som förhindrar koagulering). Om transporten av blodprovet tar mer än ett par dar, rekommenderas att man skickar serum istället för helblod. Om proverna blir förstörda eller fryser till kan de inte användas för undersökning. De måste tas så aseptiskt som möjligt och förpackas omsorgsfullt (lindas in förutom i wellpapp även i till exempel tidningspapper) och bevaras i kylskåp innan försändelsen eller på annat svalt ställe.

För virusarteritisolering av seropositiva hingstar tas ett spermaprov som innehåller en spermarik fraktion. Antiseptiska medel eller desinfektionsmedel får inte användas för rengöring av hingstens genitaler innan provtagningen. Omedelbart efter provtagningen ska sperman kylas ned med is eller kylklampar och levereras omgående till laboratoriet. Om transporten tar en längre tid, kan provet frysas in i –20 °C.

Sändning av prov

Remiss Häst och hästdjur - (bakterie-, parasit- och virussjukdomsundersökningar) (pdf)
Prover från länder utanför EU ska skicks till Livsmedelsverket via kurirservice eller lämnas in personligen. Avsändaren ansvarar för alla kostnader. I Finland kan proverna skickas per post.

Provrören ska förslutas väl och förpackas så att de inte skadas under transporten. Fakturan kan endast skicks till en adress i Finland. Om en sådan saknas ska undersökningarna betalas på förhand. 

Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsvirologi i Helsingfors.
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Mer information

Import och export av djur

Sidan har senast uppdaterats 28.5.2024