Sjukdomsundersökningar hos nötkreatur

De vanligaste undersökningarna och undersökningspaketen

  • undersökningspaket för diarré hos kalv, 5 avföringsprov
  • parasitundersökning, 3–6 avföringsprov
  • coronavirus, akut diarré hos vuxna kor, 3–5 avföringsprov
  • undersökningspaket för luftvägsinflammation: djupa svabbprov, 4 prov
  • undersökningspaket för luftvägsinflammation: slemprov från näsborrarna, 5 prov
  • lungmaskundersökning, 1–10 avföringsprov 
  • undersökningspaket för ögoninflammation, 1–5 svabbprov
  • kastningsorsak, 5–10 blodprov av hondjur
  • övervakningen av brucella, 5 blodprov, avgiftsfri
  • undersökningspaket för ureaplasma, 5 svabbprov från vaginas slemhinna
  • patologiska undersökningar, helt djur eller organprov
  • utredning av orsak till kastning, kastat foster med avkomman, dödfödd eller djur som har dött en ålder under 1 dygn

Beställningsblankett för provtagningsmaterial för veterinärer (på finska)

Ytterligare anvisningar

Prov

Provet för BSE-snabbtest tas från nötkreaturens hjärnstam. Provbiten bör vara 3–10 centimeter lång. Hjärnstammen består av mellan- och mitthjärnan, hjärnbryggan och förlängda märgen. Hjärnstammens bakre gräns går vid förgreningspunkten för den första halsnerven. Provet för BSE-snabbtest tas från bakre delen av hjärnstammen, där det förgrenade obexområdet borde finnas (Y-formad punkt i hjärnstammen). Testet kan göras på andra delar av hjärnstammen, om obexområdet av någon anledning inte är tillgängligt.

Ibland kan det hända att man inte kan ta provbitar på normalt sätt med sked via nackhålet. I dessa fall ska hela huvudet från djuret i fråga föras till Livsmedelsverkets verksamhetsenhet i Helsingfors, Kuopio, Seinäjoki eller Uleåborg. Innan huvudet sänds ska den veterinär som sänder det ta kontakt med Livsmedelsverkets obduktionssal i fråga och komma överens om saken med en representant för personalen.

Provbiten kan sändas till Livsmedelsverket för analys även om den är i dåligt skick eller har sönderfallit. För sådana prov har Livsmedelsverket följande klassificering:

  • Sönderfallna prov av hjärnstammen (till exempel mosade eller spjälkta).
  • Prov som förruttnat, det vill säga genomgått autolys.

Nödvändiga provtagningsinstrument

Prov tas från nötkreaturets hjärna med en plast- eller stålsked som planerats för ändamålet. Vid provtagningen ska engångshandskar alltid användas, någon annan särskild skyddsutrustning behövs inte. Om det finns flera djur som ska undersökas (som till exempel på slakteriets normala linje) behöver man inte byta provtagningssked eller engångshandskar mellan varje djur. Det räcker att man sköljer provtagningsskeden mellan varje djur samt byter sked och handskar mellan ca vart tionde djur. Om det är fråga om sjuk- eller nödslakt eller självdöda djur bör man byta handskar och provtagningssked mellan varje djur. I de fall man använder en stålsked bör den rengöras omsorgsfullt mellan varje djur. Plastskedarna är engångsskedar och kan förstöras genom bränning. Både plast- och stålskedarna kan desinficeras genom att lägga dem i en fyra procent hypokloritlösning i två timmar.

Skedar och provburkar som krävs för TSE-provtagning samt paketkort kan beställas från Livsmedelsverket via e-post:

  • tilaukset@ruokavirasto.fi

Livsmedelsverket skickar paketkortet i pdf-format via Postis system SmartShip till kundens e-post. Vänligen observera att paketkortet endast gäller 14 dagar från beställning.

Provtagningsteknik

  • Huvudet lösgörs mellan den första nackkotan och skallen.
  • Huvudet ställs upp och ned (ventralsidan, det vill säga underkäken uppåt) så att nackhålet (foramen magnum) syns. Ändan av hjärnstammen borde synas i nackhålet.
  • Fingret förs in på insidan av nackhålet mellan hjärnhinnorna och hjärnstammen. Fingret förs runt hjärnstammen så att hjärnstammen lossnar från den omgivande vävnaden.
  • Provtagningsskeden läggs ovanför hjärnstammen (på ventralsidan) mellan hjärnstammen och omgivande hjärnhinnor.
  • Provtagningsskeden skjuts in till ett djup på 7–8 centimeter. Skeden borde kunna föras in till detta djup utan något större motstånd.
  • Skeden förs runt hjärnstammen både åt höger och vänster cirka 90 grader för att bryta de nervknippen som utgår från hjärnstammen. Om dessa inte bryts är det svårt att få ut en hel bit av hjärnstammen.
  • Framdelen av skeden trycks nedåt så att hjärnstammen bryts, varefter skeden dras ut. Den lösgjorda biten från hjärnstammen följer skeden.
  • Provet läggs i en för ändamålet avsedd plastburk. Djurets öronmärke ska alltid läggas i plastburken.

Undersökningar

  • BSE-undersökning av självdöda, sjuk- och nödslakta nötkreatur görs med BSE-snabbtest vid Livsmedelsverkets verksamhetsenhet i Helsingfors.
  • BSE-undersökning av nötkreatur som insamlats till Honkajoki görs vid Livsmedelsverkets verksamhetsenhet i Helsingfors.
  • Livsmedelsverkets verksamhetsenheter i Kuopio, Seinäjoki och Uleåborg tar emot hela huvuden, från vilka prov på hjärnstammen sänds för BSE-test till Livsmedelsverkets prionlaboratorium i Helsingfors.

Förpackning av prov i enlighet med Postis anvisningar

Diagnostiska prov ska förpackas i enlighet IATA DGR:s förpackningsanvisning 650. Ett paket ska bestå av:

  1. Ett tätt primärkärl, som för prov tillhörande priongruppen betyder en provburk med gul kork (maximal mängd 500 gram / kärl)
  2. En tät sekundärförpackning
  3. Ett absorberande material som är tillräcklig för att ta upp hela den mängd vätska som finns i primärkärlen. Det absorberande materialet placeras mellan primärkärlet och sekundärförpackningen. Som absorberande material kan användas pappershanddukar, megasoft eller sugpapper.
  4. En ytterförpackning i vilken sekundärförpackningen förpackas. Ytterförpackningen ska vara tillräckligt stark med beaktande av dess volym, vikt och tänkta användning. Ytterförpackningen behöver inte vara UN-typgodkänd men den ska tåla fall från 1,2 meters höjd

Märkningar på förpackningen

När diagnostiska prov sänds ska förpackningen vara försedd med följande märkningar:

  1. DIAGNOSTIC SPECIMEN PACKED IN COMPLIANCE WITH IATA PACKING INSTRUCTION 650
  2. FN-transportnumret för diagnostiska prov UN 3733 inom en kvadrat ställd på ett hörn, kvadraten ska vara minst 50 mm stor. UN 3373 utskrivbart klassificeringsmärke (pdf)
  3. Provens nettovikt
  4. Uppgifter om avsändaren: Namn, företagets namn, adress, telefonnummer
  5. Uppgifter om mottagaren: Namn, företagets namn, adress, telefonnummer 
  6. Uppgifter om den person som ansvarar för försändelsen (namn och telefonnummer) krävs inte men är bra att anteckna.

Alla anteckningar kan göras på ett A4-ark, som limmas eller tejpas på paketet.

Nödvändiga dokument

För sändning av diagnostiska prover flygledes krävs en flygfraktsedel (Air waybill). Beskriv innehållet med följande text: Diagnostic specimen packed in compliance with IATA packing instruction 650. Remissen till mottagaren förpackas mellan sekundärförpackningen och ytterförpackningen. De andra dokumenten sätts på utsidan av paketet.

Leverans av prover

Remissen för BSE-undersökning (pdf) fylls i omsorgsfullt. Provbrukarna bör läggas i separat plastpåse för att säkra att remisserna är rena. Såväl provburkarna som remisserna förpackas omsorgsfullt så att det inte uppstår några utsläpp ifall burkarnas öppnas eller går sönder.

Organprover och hela huvuden kan skickas som Expresspaket eller Till dörren-paket via Posti, eller föras till verksamhetsstället i Helsingfors. Hela huvuden kan dessutom lämnas till Livsmedelsverkets verksamhetsställen i Kuopio, Uleåborg och Seinäjoki. På kvällar och veckoslut kan man också använda provkylrummen vid ovan nämnda verksamhetsställen vid Livsmedelsverket.

Leveransadresser

Livsmedelsverket Helsingfors 

  • leveransaddress: Livsmedelsverket, virologi/prionlaboratoriet, Mustialagatan 3, 00790 Helsingfors 
  • mottagarens telefonnummer på adresskortet 0400 378 710 eller 050 463 7759
  • kontoret för patologi 029 520 4919 klockan 8.15–11.00

Livsmedelsverket Kuopio (endast hela huvuden) 

  • besöksadress: Livsmedelsverket Kuopio, Neulaniementie 4, telefon 029 520 4132 

Livsmedelsverket Uleåborg (endast hela huvuden) 

  • besöksadress: Livsmedelsverket Uleåborg, Elektroniikkatie 5, 029 520 4181

Livsmedelsverket Seinäjoki laboratoium (endast hela huvuden) 

  • besöksadress: Livsmedelsverket Seinäjoki, Keskuskatu 23, telefon 029 520 4147

Mer information

BSE eller galna ko-sjukan

Provtagning i olika typer av fall

Undersökningarna för påvisande av BVD inom handel med djur i Finland är huvudsakligen beroende av köparens krav. Även näringslivet kan ha krav vad gäller påvisande av BVD. Säljaren kan före försäljningen låta undersöka hela besättningen eller ett enskilt djur med tanke på BVD. Resultaten av de uppföljande undersökningarna kan användas för att påvisa att det inte finns BVD-smitta i besättningen.

Undersökning av nötkreatur för påvisande av BVD-antikroppar

Antikroppsundersökningen kan göras med mjölk- eller blodprov. Mjölkprovet kan vara ett prov från mjölktanken eller bestå av mjölkprov från enskilda djur (inte råmjölksprov). Vi rekommenderar att blodproven tas av nötboskap äldre än 6 månader. Laboratoriet kombinerar på begäran mjölk- och blodprover från enskilda djur till ett gemensamt prov.

Antalet nötkreatur som ska undersökas fastställs på basis av besättningens storlek enligt följande:

  • Av minst fem nötkreatur om besättningen består av 5–49 kor
  • Av minst 10 nötkreatur om besättningen består av 50 eller flera kor
  • Om besättningen består av 1–5 kor, tas prov av alla kor och av så många ungdjur att provtagningen sammanlagt täcker fem nötkreatur.

Undersökning av enskilda djur för påvisande av BVD

För BVD-undersökningar av enskilda djur krävs ett serumblodprov av vilket man undersöker såväl antikroppar som virus.

Undersökning av mottagardjur för importerade embryon för BVD (och IBR)

Vad gäller importerade embryon finns en risk för BVD och vad gäller till exempel in vitro befruktning och könsbestämda embryon också en risk för IBR. Mottagardjuret för det importerade embryot undersöks tidigast 4 veckor efter överföringen av embryot. Om det överförda embryot har orsakat BVD- eller IBR-smitta, kan man i mottagardjurets serumblod- eller mjölkprov påvisa antikroppar mot BVD eller IBR. Smittorisken i samband med överföring av embryo är inte beroende av om mottagaren blir dräktig. Vi rekommenderar att man också undersöker mottagardjur som inte blivit dräktiga 4–12 veckor efter överföringen av embryot. Vid undersökning av mottagardjur för importerade embryon är det frågan om riskhantering, därför rekommenderar vi att undersökningen görs så snabbt som möjligt efter överföringen av embryot.

Prov

Mjölkprov eller serumblodprov.

Undersökning

Påvisande av antikroppar mot virus (mjölkprov, blodprov) 
Påvisande av virus (blodprov)

Undersökningsremiss Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf)

Läs mer ETT rf – Import av nötkreatur (ett.fi/sv)

Försändelse

Proverna ska vara framme vid laboratoriet dagen efter provtagningen, vilket innebär att man inte tar eller skickar prover på fredagar. Under den varma årstiden rekommenderas användning av kylklampar.

Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsvirologi i Helsingfors. Instruktioner och adresser för försändelsen

Mer information

Bovin virusdiarré och Mucosal disease (MD)

Campylobacter fetus och Tritrichomonas foetus provtagning av tjurar

Provtagningsutrustning

  • 100 ml sköljspruta
  • Seminett

Följande utrustning beställs från Livsmedelsverket, enheten i Uleåborg, tel. 040 489 3394:

  • Gummislang
  • 100 ml sköljvätska (PBS)
  • TEM transportmedium för campylobacter (12,5 ml rör)
  • Transportmedium för tritrichomonas (InPouch TF påse)

Provtagning

Campylobacter

Värm PBS-sköljvätskan till kroppstemperatur. Tvätta skapets öppning med vatten och desinficera med ett milt desinfektionsmedel. Torka slutligen väl med bomull. Fäst seminetten i ena änden av gummislangen och i andra änden 100 ml sprutan fylld med 20–30 ml uppvärmd sköljvätska. För in hela seminetten i skapet. Håll stadigt fast skapets öppning och spruta in vätskan. Massera skapet 15–20 sekunder med ena handen och låt seminetten vara kvar inne hela tiden. Sug in vätskan tillbaka i sprutan och dra ut seminetten. Fyll 12,5 ml röret med Campylobacter-transportmedium (TEM) till brädden med den ursköljda vätskan (ryms cirka 1 ml).

Eftersom transportmedierna innehåller inhibitorer rekommenderas att man använder skyddshandskar när man för över proven till transportrören.

Tritrichomonas

Märk provets nummer på påsens övre del med tusch eller etikett. Pressa vätskan från påsens lägre del till övre del så att övre del innehåller cirka 1 ml vätskan. Försäkra dig att vätskeytan är nedre än sluttejpen så att vätskan stänker inte då påsen öppnas. Riv påsen öppen från övre sidan av sluttejpen. Öppna påsen med att dra åt olika håll av de vita hållarna. Sug med seminett och spruta slemprovet från skapet så djupt som möjligt. Lös slemprovet till vätskan i övre del av InPouch påsen. Tryck vätskan med fingrarna från påsens övre del till nedre del. Rulla sluttejpen till hälften av påsen (ända till övre kanten av etiketten, mellan övre och nedre del). Vänd sluttejpens järntråd inåt så att påsen håller sig stängd. InPouch påsar måste hållas stående under transporten.

Avsändande

Bifoga en noggrant ifylld remiss Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf). Skicka proven till Livsmedelsverket, enheten i Uleåborg så snabbt som möjligt. Proven skall vara framme vid Livsmedelsverket inom 48 timmar efter provtagningen. Vi rekommenderar temperaturen 15–37 °C under transporten. Temperaturen ska dock alltid ligga mellan 6 °C och 37 °C under hela transporten. Returnera gummislangen tillsammans med proven till Livsmedelsverket.

Campylobacter fetus och Tritrichomonas foetus provtagning av kvigor och kor

Provtagningsutrustning

  • Spruta
  • Seminett

Följande utrustning beställs från Livsmedelsverket, enheten i Uleåborg, tel. 040 489 3394:

  • 10 ml sköljvätska (PBS)
  • TEM transportmedium för campylobacter (12,5 ml rör)
  • Transportmedium för tritrichomonas (InPouch TF påse)

Provtagning

Campylobacter

Tvätta och torka vulvaområdet. För en seminett genom ett spekulum upp mot cervix. Rör seminetten försiktigt fram och tillbaka och sug slem från cervix och omkring det. Lös provet i campylobacter-transportmediet (TEM). Fyll ett 12,5 ml TEM rör till brädden med PBS-vätska.

Eftersom transportmedierna innehåller inhibitorer rekommenderas att man använder skyddshandskar när man fyller TEM rören.

Tritrichomonas

Märk provets nummer på påsens övre del med tusch eller etikett. Pressa vätskan från påsens lägre del till övre del så att övre del innehåller cirka 1 ml av vätska. Försäkra dig att vätskeytan är nedre än sluttejpen så att vätskan stänker inte då påsen öppnas. Riv påsen öppen från övre sidan av sluttejpen. Öppna påsen med att dra åt olika håll av de vita hållarna. För en seminett genom speculum upp mot cervix. Rör seminetten försiktigt fram och tillbaka och sug slem från cervix och omkring det. Lös slemprovet till vätskan i övre del av InPouch påsen. Tryck vätskan med fingrarna från påsens övre del till nedre del. Rulla sluttejpen till hälften av påsen (ända till övre kanten av etiketten, mellan övre och nedre del). Vänd sluttejpens järntråd inåt så att påsen håller sig stängd. InPouch påsar måste hållas stående under transporten.

Avsändande

Skicka proven till Livsmedelsverket, enheten i Uleåborg så snabbt som möjligt. Proven skall vara framme vid Livsmedelsverket inom 48 timmar efter provtagningen. Vi rekommenderar temperaturen 15–37 °C under transporten. Temperaturen ska dock alltid ligga mellan 6 °C och 37 °C under hela transporten.

Veterinären tar prover

  • Proverna ska vara framme vid laboratoriet så snart som möjligt, sändning till laboratoriet samma dag.
  • Proverna tas av alla 1 vecka–max. 6 månader gamla kalvar från den ena näsborren, maximalt 20 prover per gård (ifall det finns över 20 stycke under ett halvt år gamla kalvar på gården tas proverna av de 20 yngsta som är äldre än en vecka).
  • Obs! För Nasevan M. bovis bekämpningsprogrammet skickas ett tankmjölkprov från mjölkboskapen till till exempel Valios laboratorium i Seinäjoki för analys.

Provtagningsredskap

Flockad pinne utan odlingsmedium eller provtagningspinne med bomullshuvud i Amies-odlingsmedium.

Beställningsblankett för provtagningsmaterial för veterinärer (på finska)

Provtagning

  1. Torka näsborrarna rena till exempel med hushållspapper.
  2. För in pinnen ventralt i den ena näshålan.
  3. Gnugga och snurra pinnen relativt kraftig mot slemhinnan så att celler följer med i provet. Gnugga inte så att pinnen blir blodig (blodet försämrar PCR-reaktionens känslighet).
  4. Lägg pinnen i transportröret och anteckna djurets identifikation på transportröret.

Undersökning

Metod: M. bovis direktpåvisning (PCR).

Insändning

Unsersökningsremiss Mycoplasma bovis (pdf). Insänds till laboratoriet samma dag. Packa pinnarna i en papplåda med stoppning eller i en bubbelplastpåse och skicka dem till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Kuopio. Sändningsanvisningar och adresser

Djupt svabbprov eller BAL-prov

Veterinären tar proven. Proven bör tas i sjukdomens första skede, av kalvar som inte behandlats med läkemedel. Eventuella läkemedelsbehandlingar nämns i remissen. Notera, att om kalvar nyligen har vaccinerats med levande nässprayvaccin, kan vaccinvirus hittas i laboratorietester i flera veckor. Prov tas av 3–5 djur, beroende på gruppens storlek och problemets omfattning. Proven ska inte tas på en fredag, eftersom de ska vara framme på laboratoriet nästa dag. Förutom provtagningspaketet behövs också kompresser.

Provtagningspaketet för djupt svabbprovet innehåller

  • Strykprovsstickor (fyra stycke)
  • Provrör i vilka proven skickas in (twå rör/prov, ett extra prov medföljer) 
    • rör A (0,9 % NaCl, färglöst) fem stycke: för bakterier och virus 
    • rör B (mykoplasmasubstrat, rödskiftande) fem stycke: för mykoplasma
  • Remiss
  • Anvisning för provtagning och inskickande av prov

Substratets (vätskans) hållbarhet

Mykokplasmasubstrat (=rör B) kan förvaras i frys (–20 C°) i omkring ett år och i kylskåp i ca tre månader. Strykprovtagningsstickornas förpackning är datummärkt.

Beställningsblankett för provtagningsmaterial för veterinärer (på finska)

Tagning av djupt svabbprov

  • Den kalv från vilket prov ska tas fångas in på ett lugnt sätt mot till exempel en vägg. Huvudet lyfts upp en aning.
  • Den ena näsborren rengörs omsorgsfullt från slem och smuts med en ren kompress.
  • Silikonröret tas ut från sitt skyddshölje, det går enklast genom att knacka höljet med korksidan nedåt mot till exempel en bordsskiva.
  • Silikonröret (strykprovsstickan skyddad inuti röret) skjuts ventralt in i näshålans nedre gång, så djupt in som möjligt.
  • Strykprovsstickan trycks igenom skyddet, och gnids under cirka fem sekunder mot näsvägen, så att man också får celler med på stickan.
  • Stickan dras ur, skyddad av silikonhöljet.
  • Strykprovsstickan roteras först några sekunder i provrör A, därefter i provröd B (stickan lämnas inte i rören). Anteckna provens nummer på rören.

Anvisning för lungsköljning- eller BAL-prov

  • BAL-prov (lungsköljprov) tas med en för ändamålet utformad lungsköljningskateter.
  • Dessutom bebövs varm 0,9 % NaCl-lösning, 50 milliliter sprutor samt kompresser.
  • Den kalv från vilket BAL-provet ska tas fångas in på ett lugnt sätt mot till exempel en vägg. En medhjälpare hindrar kalven från att backa och den andra håller i dess huvud så att det kan lyftas upp.
  • Den ena näsborren rengörs omsorgsfullt från slem och smuts med en ren kompress.
  • Du kontrollerar att den sterila sköljkatetern fungerar genom att trycka det inre rörets ända genom det yttre röret.
  • Katetern trycks ventralt in i näshålans nedre gång, så snabbt som möjligt, ända in till märkbandet (inte med våld). Om katetern vid införandet stannar vid svalget, väntar man tills luftstrupen öppnas och katetern kan föras in i luftstrupen. Ett tydligt tecken på att katetern är rätt införd är att kalven sticker ut sin tunga. Om kalven sväljer, inte hostar och inte sticker ut tungan, har katetern sannolikt hamnat i matstrupen.
  • När katetern är inne i luftstrupen, skjuts det inre röret ut genom det yttre röret, och vidare, så långt det med lätthet går. Därefter sprutar man med en steril 50 milliliter spruta in 30 milliliter steril, varm, fysiologisk saltlösning. Vätskan sugs genast tillbaka in i röret. Om man inte lyckas få tillbaka vätskan, kan sköljningen upprepas, med 30 milliliter vätska.
  • När du har fått provet, dras kateterns inre rör in i det yttre, varefter katetern tas bort från andningsorganen och man släpper greppet om kalvens huvud. Provet ska omfatta minst cirka fem milliliter.
  • I mykoplasmasubstratet (rödaktiv vätska B) läggs cirka 10 droppar av sköljvätskan. Resten läggs i ett tomt, sterilt provrör för bakteriologisk och virologisk undersökning. Anteckna provens nummer på rören.

Inskickandet av prov

Mer information

Luftvägsinfektioner hos nötkreatur

Prov

  • Avföringsprovet tas direkt från ändtarmen eller alternativt direkt efter avföring. Tillräcklig provmängd är två matskedar avföring per djur, för påvisande av lungmask minst 0,5 deciliter. Av avföringshögar på bete tas inte några prover.
  • Proven tas alltid som individuella prov och märkta med individens kännetecken, till exempel i en plasthandske eller (hellre) i en plastpåse eller -burk. Proverna ska tas innan medicinering för parasiter påbörjas.
  • Undersökningspaketet för parasiter inkluderar undersökning av fem prover med en metod samt salmonellaundersökning.

Undersökningar

Mag-tarmparasiter (Trichostrongylidae)

  • Metod: McMaster kvantitativ flotationsundersökning (sockerflotation).
  • Inkluderar påvisande av antalet ägg för Trichostrongylidae-stammens löpmagsmaskar och tarmparasiter. (Samtidigt får man antalet Eimeria spp. oocystor. Antalet Eimeria är dock vanligtvis inte av någon betydelse såvida det inte är frågan om akut diarré (se punkt 2)).
  • För kartläggning av parasitläget tas avföringsprov (5 –10) av djur som är första sommaren på bete cirka 3–4 veckor efter betessläppningen, eller senare i juli-augusti, dock inte längre på senhösten eftersom parasiterna då går i vila.
  • Som objekt väljes särskilt sådana beten där man föregående år har haft nötkreatur på bete eller traditionella betesmarker där djur betar från år till år. om det i gruppen förekommer djur med diarré, försämrad tillväxt eller dålig päls väljs de med i provtagningen.

Betessläppningskoccidios (Eimeria alabamensis)

  • Metod: McMaster kvantitativ flotationsundersökning (sockerflotation).
  • Kraftig diarré 1–2 veckor efter betessläppningen.
  • Idealisk tidpunkt för provtagningen är 8–10 dygn efter infektion (betessläppning).
  • Avföringsprov från fem djur

Levermaskar (Fasciola, Dicrocoelium)

  • Metod: sedimentationsmetod Att upptäcka ägg i avföringen är dock en osäker metod.
  • Levern bör granskas i samband med slakt varvid man får en gårdsdiagnos av vilken framgår om det finns levermaskar i gårdens djur.
  • Om man vill ha ett påvisande av levermaskens ägg i avföringen bör proverna tas på sensommaren, 5 avföringsprov.

Lungmaskar

  • Metod: påvisande av larver, Baermann-metoden.
  • Avföringsprov från hostande djur, 5–10 prov, på sensommaren.
  • Avföring behövs minst cirka 0,5 deciliter/djur, prov från ändtarmen.
  • Kan göras genom att sammanslå avföringsprov från fem djur till ett gemensamt prov.

Försändelse

Undersökningsremiss Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf)

Skickas till laboratoriet samma eller senast följande dag, förvaringstemperatur: kylskåp (får inte frysas ner). Proverna borde helst tas i början på veckan, prover bör inte skickas på fredagar eftersom risken för att de förstörs under transporten är stor. Skicka prover till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Uleåborg. Du kan också själv föra provet till laboratoriet. Under den varma årstiden rekommenderas användning av kylklampar. Ägaren betalar försändelsekostnaderna. Förpackning av djurprover. Sändningsanvisningar och adresser

(Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis)

Prov

  • Levande djur: avföring och serumblodprov eller individuellt mjölkprov. Mjölkprovet kan tas när 7 dagar har gått sedan kalvningen.
  • Dött djur: tarmprov från förändrad del och lokala lymfkörtlar i mag-tarmkanalen, en bit från slutet av tunntarmen lymfkörtlar i krös.
  • Klinisk misstanke om paratuberkulos: långvarig diarré där orsaken inte är känd, viktminskning hos nötkreatur äldre än twå år.

Undersökning

Bakterieodling för M. paratuberculosis -bakterien (PCR), avföring och prov från organ. I kliniska misstankar också odling. Påvisande av antikroppar (blodprov och individuellt mjölkprov).

Obs! Odlingen tar minst 6, vanligtvis 7–13 månader. Klinisk misstanke: undersökningen avgiftsfri.

Försändelse

Undersökningsremiss Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf)

Provet kyls och sänds omedelbart. Prov som tagits på fredag eller under veckoslut kan förvaras i kylskåpstemperatur över veckoslutet, helblod får inte nedfrysas. Separerade serum- och mjölkprover förblir frysta längre. Odlingsprov bör vara i laboratoriet senast torsdag morgon och inte längre än tre dygn från provtagningen. Under den varma årstiden rekommenderas användning av kylklampar.

Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsbakteriologi i Helsingfors. Förpackning av djurprover. Sändningsanvisningar och adresser

Mer information

Paratuberkulos

Livsmedelsverkets laboratorier undersöker inte avföringsprov från friska/symptomfria djur för salmonella.

Sändning av avföringsprover för salmonellaundersökning, producentens egenkontroll: ETT rf:s Salmonella-info (ett.fi/sv)

Undersökningsremiss: Salmonellaundersökning - nötkreatur och svin (pdf), bilaga (pdf)

Kolla in kontaktuppgifter av de laboratorier där salmonellaprover undersöks. Välj det närmaste och skicka proverna dit med remissen. Du får inte frysa proven förre avsändningen och proven får inte frysa på resan.

Mer information

Salmonellainfektioner hos djur
Salmonellakontroll

EHEC och STEC-åtgärdsanvisning

Sidan har senast uppdaterats 30.5.2024