Sjukdomsundersökningar hos svin

Vanligaste undersökningar och undersökningspaket

Patologiska undersökningar/obduktioner

  • Hela djur: grisar (1–2 djur, under 15 kg eller 15–30 kg), slaktsvin, vuxet svin
  • Organprov (av 2 djur)
  • Orsak för abort (1–3 foster och avkomman av samma djur)

Andra undersökningar

  • Paket för undersökning av tarminflammation, avvänjda grisar (3–5 träckprover)
  • Paket för undersökning av tarminflammation, smågrisar (3–5 träckprover)
  • Brakyspiraodling (15–30 träckprover)
  • Parasitundersökningspaket (6 träckprover)
  • Mycoplasma hyopneumoniae antikroppar (grishosta) (pris per prov)
  • Luftvägsinflammation: påvisning av influenssavirus (3–5 prover)
  • Luftvägsinflammation: bakteriologi, slemprov (3–5 prover)
  • Influensavirus antikroppar (5 prover)

Beställningsblankett för provtagningsmaterial för veterinärer (på finska)

Skilda anvisningar för provtagning

Allmänt

Ny infektion orsakad av grishosta

Med ny infektion orsakad av grishosta (nysmitta) avses en situation då det konstateras grishosta vid en gård som tidigare konstaterats vara fri från grishosta. Grishosta som förekommer på gården som nysmitta ger hostsymptom hos svin i alla åldrar i det inledande skedet.

Kronisk grishostinfektion

Det är frågan om en kronisk grishosta då gårdens svin har haft grishosta en längre tid. I samband med kronisk smitta förekommer typiska och tydliga kliniska hostsymptom i synnerhet i köttsvinskedet. Typiskt för grishostan är att symptomen hos insjuknade svin håller i sig i veckor och svinen kan dessutom drabbas av andra lunginfektioner som följd, förutom grishostan.


Antikroppsundersökningar för konstaterande av grishosta

Grishosta kan konstateras genom blodprover med hjälp av antikroppsundersökning.

Blodprover

Objektet för provtagning: svin som har haft tydliga hostsymptom. 

Det är speciellt viktigt att proverna riktas mot hostande svin: 

  • då man misstänker ny smitta vid gården 
  • det är frågan om en stor svingård där hostsymptomen endast har konstaterats i några avdelningar

Provtagningsredskap: serumblodprovsrör och provtagningsnålar.

Antalet prover: vid misstanke om grishosta rekommenderas att minst 15–30 blodprover sänds till Livsmedelsverket för undersökning.

På Sikava-hälsoklassifieringsregistrets nationella nivå och speciella nivå krävs att gården är fri från grishosta. Om det finns misstanke om nyssjuka kan gårdens storlek och betydelse som eventuell smittospridare ha en inverkan på antalet prover som sänds för undersökning.

Tidpunkt/-er för provtagning

Grishosta kan i allmänhet konstateras med hjälp av undersökning av antikroppar senast i det skedet då det har gått minst 3–4 veckor efter att de första hostsymptomen visat sig. Provtagningen bör riktas mot svin vars hostsymptom i anknytning till misstanke om grishosta har visat sig först.

Ofta vill man utföra den första provtagningen direkt efter att sjukdomen har brutit ut. Vid grishosta är inkubationstiden som kortast cirka 2–3 veckor från att man har fått smittan till att de första hostsymptomen visar sig. Om provtagningen riktas mot hostande svin är det möjligt att antikroppar mot grishosta kan konstateras i en del av de svin vars hostsymptom har varat i cirka en vecka. Man kan dock inte utesluta grishosta om antikroppar mot grishosta inte konstateras i de blodprov som tas snabbt efter att de första symptomen har visat sig. I detta fall innebär en uteslutning av grishosta i praktiken ytterligare en provtagning efter att det har gått minst 3–4 veckor efter att symptomen har visat sig.

Om det på gården finns kronisk grishosta och smittan sprider sig fritt på gården genom djuren från en avdelning till en annan, är provtagningstidpunkten eller riktandet inte lika viktigt. Blodprovstagningen för undersökning av antikroppar mot grishosta kan då göras till exempel i samband med slaktning av de svin som sänds för slakt.

Försändelse

Packa den noggrant ifyllda remissen Grishosta (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten. I remissen antecknas sjukdomsförloppet på gården och de kliniska symptom som konstaterats hos djuren.

Proverna ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. Om proverna blir förstörda eller fryser till kan de inte användas för undersökning. De måste tas så aseptiskt som möjligt och förpackas omsorgsfullt (lindas in förutom i wellpapp även i till exempel tidningspapper) och bevaras innan försändelse i kylskåp eller i ett annat svalt ställe.
Förpackning av blodprov

Om det är frågan om prover som enligt överenskommelse betalas av någon annan än gårdens ägare, ska i remissen anges betalaren och dennes kontaktperson med vilken man separat har kommit överens om faktureringen. I remissen ska även anges till vem eller vilka undersökningens resultat ska sänds till. 

Skicka prover som expressförsändelse till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsbakteriologi i Helsingfors.
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Lungprover vid utredning av annan orsak till hostsymptom

Vid misstanke om grishosta kan det redan i inledningsskedet finnas ett behov att utreda vilken inverkan andra infektioner har i de hostsymptom som konstaterats i gårdens svin. Andra orsaker till lunginfektion kan utredas genom att undersöka döda svin som skickats till Livsmedelsverket för en patologisk-anatomisk undersökning eller genom att ta lungprov.
Obduktion- och organprover

Mer information

Grishosta

Kastningsundersökningspaket för svin (avgiftsbelagd)

Prover

I undersökningspaketet ingår undersökning av 1–3 foster från suggor samt deras fosterhinnor. Det är viktigt att fosterhinnorna sänds för undersökning även om de är orena, eftersom de enda synliga infektionsförändringarna kan i vissa fall enbart konstateras ur fosterhinnorna.

Proverna ska vara så färska som möjligt, men prover som har förvarats svalt, till exempel över veckoslutet lämpar sig bra för undersökning.

Undersökningar

Patologisk undersökning och bakteriologisk undersökning samt virologisk undersökning i fall av de viktigaste virusinfektionerna som förekommer i Finland.

Försändelse

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Proverna ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. Skicka prover som expressförsändelse till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Helsingfors, Seinäjoki eller Kuopio.
Förpackning av djurprover 
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Uppföljningsundersökningar i fall av svininfektioner som orsakar luftvägsbesvär som enligt lag ska bekämpas (avgiftsfri)

Undersökningar

I laboratorierna för djursjukdomsvirologi och djursjukdomsbakteriologi görs uppföljningsundersökningar årligen i fall av sådana svinsjukdomar som enligt lag ska bekämpas och till vilka suggormas fertilitetsproblem, såsom kastningar skulle kunna anknyta till. Sådana svinsjukdomar är svinpest, Aujeszkys sjukdom och PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) och kastningssjuka (Brucella suis).

Prover

Serumblodprover. De flesta uppföljningsproverna tas i samband med slakt av svin vid slakterierna. I uppföljningsundersökningarna kan inkluderas blodprov som sänts för undersökning på grund av förekomsten av fertilitetsproblem vid gården.

Mer information 

Kastning hos svin
Brucellos eller kastningssjuka

Undersökningar avseende luftvägsinfektioner

Vid luftvägsinfektionsproblem ger undersökningen av ett enda prov ofta inte en tillförlitlig bild av situationen. Det rekommenderas att man undersöker flera prover av djuret som har insjuknat.

Orsaken till infektionen kan utredas genom följande prover:

  • Prover som sänts för patologisk undersökning (hela döda djur, lugnprover)
  • Slemprov från näsborrarna 
    • bakteriologisk undersökning: till exempel nyssjuka (toxisk Pasteurella multocida), Bordetella bronchiseptica 
    • virologisk undersökning: svininfluensa
  • Blodprover 
    • grishosta, svininfluensa, uppföljningsundersökningar

Helt djur eller lung-hjärtpaket

Prov

Ett helt djur eller ett lung-hjärtpaket för patologisk undersökning i vilken man tar prover för fortsatta undersökningar. Prover av djur som har haft tydliga hostsymptom eller andningssvårigheter. Observera att medicinering med antibiotika har en inverkan på bakterieundersökningarna. Därför ska den medicinering som de undersökta djuren får anges i remissen.

Undersökningar

Patologanatomisk och histologisk undersökning samt bakteriologisk undersökning. Vid behov utförs även en undersökning i fall av virusinfektioner (svininfluensa, circovirus (PCV2)). Med hjälp av undersökningarna kan man bedöma olika orsaker till sjukdomen i relation till konstaterade infektionsförändringar i luftvägarna.

Prislistan anger priset på undersökningar för grisar i olika åldrar och för undersökningar av organprov.

I en bakteriologisk undersökning kan man av lungförändringarna konstatera bland annat följande infektioner:

  • Actinobacillus pleuropneumoniae (lung- och lunghinneinfektion med bölder)
  • Haemophilus parasuis (orsakar också den så kallad, transportsjukan)
  • Bordetella bronchiseptica (i synnerhet smågrisar)
  • Pasteurella multocida
  • Streptokockinfektioner

Försändelse

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Prover ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. Skicka prover som expressförsändelse till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Helsingfors, Seinäjoki eller Kuopio.
Förpackning av djurprover
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover


Slemprover av näsborrar (prover för bakteriologisk eller svininfluensaundersökning)

Slemprover av näsborrar kan sändas både för bakteriologisk undersökning och undersökning i fall av virusinfektion orsakad av svininfluensavirus. Utgångspunkterna för provtagningen är i dessa olika och båda undersökningarna kan inte utföras av samma prover eftersom det beroende på undersökning finns egna transportmedium för de olika proverna (transportmedium för prover som sänds för bakteriologisk undersökning och virustransportmedium).

1. Misstanke om infektion i övre luftvägar som orsakas av bakterie – slemprover från näsborrar

Provtagningsredskap

Transportmediumrör som har en provtagningssticka med aluminiumskaft avsedda för prover som sänds för bakteriologisk undersökning. En provtagningssticka med aluminiumskaft rekommenderas för att risken att stickan ska brytas av i samband med provtagningen ska vara så liten som möjlig.

Undersökningar

Bakteriologisk undersökning i fall av Pasteurella multocida (orsakar nyssjuka) som producerar toxin och Bordetella bronchiseptica.

Prover

Slemprovet från näsborrarna tas med en bomullspinne djupt inne från näsborrshålans slemhinna i synnerhet om provtagningen utförs med anledning av misstanke om nyssjuka. Proverna ska tas av svin som har tydliga symptom.

I Prislistan finns ett undersökningspaket för 3–5 prover och antalet prover som måste tas bedöms från fall till fall.

På Sikava-hälsoklassifieringsregistrets nationella nivå förutsätts att gården befriats från nyssjukeinfektion. Om det finns misstanke om nyssjuka kan gårdens storlek och betydelse som eventuell smittospridare ha en inverkan på antalet prover som sänds för undersökning.

Försändelse

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.
Proverna ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. 

Om det är frågan om prover som enligt överenskommelse betalas av någon annan än gårdens ägare, ska i remissen anges betalaren och dennes kontaktperson med vilken man separat har kommit överens om faktureringen. I remissen anges också till vem eller vilka undersökningens resultat sänds till. 

Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsbakteriologi i Helsingfors.
Förpackning av djurprover
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

2. Misstanke om akut svininfluensavirusinfektion – slemprover från näsborrar

Se avsnittet Svininfluensa


Blodprovsundersökningar (grishosta och svininfluensa)

Blodprovsundersökningar kan utföras om det finns misstanke om grishosta eller svininfluensa. Det finns en separat provtagningsanvisning för båda undersökningarna:


Uppföljningsundersökningar i fall av svininfektioner som orsakar luftvägsbesvär som enligt lag ska bekämpas (avgiftsfri)

Undersökningar

I laboratoriet för virologi utförs årligen uppföljningsundersökningar i fall av sådana svininfektioner som enligt lag ska bekämpas och som skulle kunna anknyta till luftvägssjukdomar hos svin. Sådana svinsjukdomar är Aujeszkys sjukdom och PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome). I samband med uppföljning av TGE (transmissible gastroenteritis) följer man också förekomsten av PRCV (porcine respiratory coronavirus). I Finland har man inte konstaterat virusinfektioner som orsakar symptom i luftvägarna.

Prover

Serumblodprover. De flesta uppföljningsproverna tas i samband med slakt av svin vid slakterierna. I uppföljningsundersökningarna kan ingå blodprov som sänds för undersökning på grund av symptom i luftvägarna hos svin.

Allmänt

Akut svininfluensa

Man talar om akut svininfluensa då svinens hostsymptom är tydliga och det på gården fortfarande finns svin vars symptom börjat inom loppet av några dygn. En del av svinen kan också vara febriga.

Genomgången svininfluensa på svingården

Svininfluensans akuta period är förbi då inga nya svin insjuknar och djuren börjar återhämta sig. Svinen tillfrisknar från svininfluensan utan följdsjukdomar i allmänhet inom en vecka.


Påvisning av virus vid akut sjukdomsutbrott

En undersökning av svininfluensaviruset utförs genom slemprov från näsborrar eller ett lungprov

1. Slemprover från näsborrar

Objektet för provtagning: svin vars symptom har börjat inom högst två dygn.

Provtagningsredskap: rena bomullspinnar för provtagning eller provtagningsstickor eller rör för virusprov som innehåller transportmedier avsedda för virusprov. Forskningsenheten för djursjukdomsvirologi ger anvisningar för provtagningen. Användning av transportmedier vid försändelse av prover förbättrar möjligheten att påvisa viruset i proverna.

Om transportmedierören inte finns snabbt tillgängliga, kan proverna också sändas i rena och torra provrör, till exempel blod- eller mjölkprovsrör.

Transportmedier avsedda för bakteriologiska prover lämpar sig inte för försändelse av virusprover.

Provtagningsanvisning för slemprover från näsborrar

Provet tas av sådana svin vars hosta bara har pågått i några dagar och då det rinner ett klart sekret från näsborrarna. Man tar prover av minst 10–15 djur på gården. Om lämpliga djur finns i flera åldersgrupper, är det önskvärt att prover tas av åtminstone två åldersgrupper.

Djurets huvud måste hållas stilla en stund under provtagningen. Eftersom provet inte behöver tas djupt från nässborrshålan behöver man inte använda en trynesbroms. Då djuret hålls fast, ska man se till att näsborrsöppningarna inte trycks ihop på grund av sättet som djuret hålls fast på. Veterinären beslutar om djurets hantering beroende på svinens storlek och båslösning.

Innan själva provet tas ska trynet och näsborrsöppningarna torkas rena från foder och annan grov, synlig smuts med ett mjukt papper (handtorkspapper, hushållspapper). Slemprovet från näsborrarna tas med en provtagningssticka eller en bomullspinne från näsborrshålans yttersta del nära näsborrsöppningen. Om man använder bomullspinnar med träskaft, ska provtagningen gå till så att stickan inte bryts av under provtagningen. Man ska försöka få så mycket sekret som möjligt i bomullsdelen innan stickan skjuts in antingen i ett tomt provrör eller i ett rör för transportmedier.

Efter provtagningen ska provtagningsstickans skaft brytas av för att den ska rymmas i det slutna provröret. Rören märks med identifieringsuppgifter (individ och bås).

2. Lungprover

Provtagning för undersökning av svininfluensavirus kan utföras under sjukdomens akuta skede av ett dött svins lugnprov som sänts för patologisk-anatomisk undersökning från gården eller av ett lugnprov som sänts för undersökning.


Antikroppsundersökningar vid konstaterande av svininfluensa

Tidpunkt för provtagning – parserumsprover

Inkubationstiden för svininfluensa är kort och därför kan antikroppar oftast konstateras först i de blodprov som har tagits av en insjuknad individ inom cirka 3 veckor efter att hostsymptomen har visat sig.

I Finland förekommer svininfluensa på vissa svingårdar och för att kunna påvisa att svininfluensan är orsaken till sjukdomsutbrottet måste parserumsproverna undersökas. Då ska de första blodproven tas så fort som möjligt efter att symptomen har börjat, dvs. under sjukdomens akuta skede (så kallad O-prov) och följande blodprover tas efter cirka 3 veckor av samma djurgrupp, och helst av samma djur. I blodprovsundersökningens pris ingår en undersökning av parserumsproverna.

Med hjälp av antikroppsundersökningarna kan en typindelning av orsaken till viruset inte göras lika exakt som av slem från näsborrarna eller av ett lungprov.

Om proverna är sådana som man kommit överens om att sända separat, med till exempel Livsmedelsverket eller Sikava och betalaren enligt överenskommelse är någon annan än gårdens ägare, ska i remissen anges betalare och kontaktuppgifter till den person eller aktör som man har avtalat med på förhand om avvikande faktureringssätt.

I remissen ska även anges till vem eller vilka undersökningens resultat ska sänds till. I remissen bokförs sjukdomsförloppet på gården och de kliniska symptom som konstaterats hos djuren. Feber som anknyter till konstaterade hostsymptom hos djur i olika åldersgrupper, sjukdomens spridningssnabbhet och insjuknade djur (antalet insjuknade djur av alla svin) är en viktig förhandsuppgift liksom uppgiften om användning av vaccin mot svininfluensa.

Försändelse av prover – slemprover från näsborrarna och blodprover

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Slemproverna från näsborrarna kyls ned, förpackas (det yttersta lagret ska vara en vätsketät plastpåse) och sänds tillsammans med kylklampar i en styroxlåda.
Blodprovsrören ska också förpackas väl för att de inte ska gå sönder under transporten.
Förpackning av djurprover

Proverna ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. Skicka prover till Livsmedelsverkets laboratoriet för djursjukdomsvirologi i Helsingfors.
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Försändelse av prover – lungprover

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Prover för en patologisk-anatomisk undersökning sänds till Livsmedelsverkets närmaste verksamhetsställe beroende på gårdens läge (organprov i första hand till Helsingfors eller Seinäjoki).
Förpackning av djurprover
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Mer information

Influensa hos svin

Undersökningar som anknyter till tarminflammationer

Att ta ett prov vid tarminflammationer ger ofta inte en tillförlitlig bild av infektionen. Det rekommenderas att man undersöker prover av flera svin som har insjuknat.

Orsaken till infektionen kan utredas med hjälp av följande prover som sänts från gården:

  • Prover som sänts för patologisk undersökning (hela djur, tarmpaket, tarmprover) 
  • Aavföringsprov

Beställningsblankett för provtagningsmaterial för veterinärer (på finska)


Helt djur, tarmpaket, förändrad del av tarm

Prov

Helt djur, tarmpaket eller prover av förändrad tarmdel för patologisk undersökning där man tar prover för fortsatta undersökningar. Prover av djur som har haft tydliga symptom på tarminfektion (diarré). Observera att medicinering med antibiotika har en inverkan på bakterieundersökningarna. Proverna ska i första hand tas av djur som ännu inte fått medicinering för tarminfektion. Om detta inte är möjligt ska den medicinering som de undersökta djuren får antecknas i remissen.

Undersökningar

Patolog-anatomisk och histologisk undersökning samt bakteriologisk undersökning. Vid behov görs även en undersökning i fall av virusinfektioner (bland annat rotavirus, circovirus (PCV2)). Med hjälp av undersökningarna kan man bedöma de olika orsakerna till sjukdomen i relation till konstaterade infektionsförändringar i tarmarna.

Prislistan anger priset på undersökningar för döda svin i olika åldrar och för organundersökningar.

Bakterier, virus och parasitsjukdomar som orsakar tarminflammationer hos djur i olika åldersgrupper
Diande kultingar

Toxigenisk Escherichia coli 
Clostridium perfringens typ C (blödande nekrotisk tarminfektion hos kultingar)
Clostridium perfringens typ A
Salmonella
Rotavirus
Kocker

Avvänjda kultingar och äldre svin

Toxigenisk Escherichia coli 
Brachyspira hyodysenteriae (dysenteri)
Brachyspira pilosicoli
Brachyspira intermedia
Lawsonia intracellularis
Salmonella
Circovirus typ 2 (PCV2)
Trichuris suis (piskmask)


Försändelse

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Proverna ska vara laboratoriet tillhanda för provtagning nästa dag, på fredag ska prover inte tas eller sändas. Skicka prover som expressförsändelse till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Helsingfors, Seinäjoki eller Kuopio.
Förpackning av djurprover
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Avföringsprover – undersökningspaket

Orsakerna till tarminfektioner kan också utredas genom avföringsprov. I Livsmedelsverkets prislista finns ett undersökningspaket i vilket ingår undersökning av 3–5 avföringsprov. 

Packa den noggrant ifyllda remissen Sjukdomar hos produktionsdjur (pdf) i en försluten plastpåse tillsammans med prover eller bifoga koden för den elektroniska remissen som gjorts i Touko-tjänsten.

Skicka avföringsprover till Livsmedelsverkets verksamhetsstället i Helsingfors.
Förpackning av avföringsprover
Anvisningar och adresser för sändning av djurprover

Mer information

Tarminfektioner

Sidan har senast uppdaterats 12.7.2024