Aktuellt om spannmålens kvalitet 2024

8. oktober 2024

Livsmedelsverkets kvalitets- och säkerhetsuppföljning av spannmålsskörden uppdateras regelbundet på webbplatsen Öppen information, som erbjuder aktuell information om spannmålsskördens situation. Uppgifterna om medelvärdet för spannmålsskörden grundar sig på cirka 330 undersökta prover, så uppgifterna om spannmålsskörden 2024 är i detta skede ännu förhandsuppgifter. Jordbrukare som ingår i urvalet för kvalitetsuppföljningen av spannmålsskörden uppmuntras fortfarande att skicka prover, vilket skulle bidra till att precisera uppgifterna under de kommande veckorna.  

Mögeltoxiner i havre

I de prover som hittills har undersökts är havrens genomsnittliga hektolitervikt 54,4 kg, vilket är cirka ett kilo lägre än långtidsmedelvärdet.  Av proverna som beskriver foderanvändningen uppfyller 85 procent målet om en hektolitervikt på minst 52 kg. Av proverna som beskriver livsmedelshavre uppfyller 9 procent av proverna målet om en hektolitervikt på minst 58 kg.  I de undersökta proverna är mängden små korn i genomsnitt 6,8 procent, vilket motsvarar långtidsmedelvärdet.

Medianen för uppskattningen av skörden för havre är 3 500 kg per hektar för de prover som hittills registrerats i kvalitetsuppföljningen, medan motsvarande uppskattning förra året var 3 200 kg per hektar. 

Mögeltoxinerna DON (deoxinvalenol) försämrar kvaliteten på havreskörden. Nästan en fjärdedel av de undersökta proverna överskrider DON-gränsvärdet på 1750 μg/kg mätt med snabbanalys, vilket är det gränsvärde som fastställts för livsmedelshavre i EU-lagstiftningen. Fler prover behövs för att skapa en noggrannare lägesbild av olika områden och från de senare tröskningarna.

Hög proteinhalt i vårvete

Av de vårveteprover som hittills har undersökts har mindre än hälften en proteinhalt på minst 12,5 procent, ett falltal på minst 180 sekunder och en hektolitervikt på minst 78 kg. Av vårvetet har hälften av de undersökta proverna en hektolitervikt på mindre än 78 kg. Vårvetets genomsnittliga hektolitervikt är 77,2 kilo och höstvetets 78,5 kg. Vårvetets hektolitervikt är cirka tre kilo lägre än långtidsmedelvärdet. Falltalen är höga. Det genomsnittliga falltalet för vårvete är 323 och för höstvete 330 sekunder. I de undersökta vårveteproverna är falltalet över 220 i 97 procent, motsvarande tal för höstvete är 90 procent. Proteinhalten i alla undersökta vårveteprover är god. Den genomsnittliga proteinhalten i vårvetet är hög (14,2 procent). Höstvetet har en proteinhalt på samma nivå som långtidsmedelvärdet då proteinhalten är 12,0 procent. Hos vårvetet har man också mätt DON-mögeltoxinhalter som överskrider gränsvärdet i de första undersökta proverna. Det gränsvärde för DON som fastställts för livsmedelsvete i EU-lagstiftningen är 1 000 μg/kg. I både havre- och veteproverna har man uppmätt mycket höga DON-resultat, varvid halten överskrider det rekommenderade värdet för foderanvändning på 8000 μg/kg. Därför är det viktigt att på husdjursgårdar känna till mögeltoxinhalten i havre före det används som foder. Mycotoxinanalyser av spannmål utförs bl.a. av industrin och spannmålshandeln samt av kommersiella laboratorier. Det genomsnittliga falltalet för råg är 176 sekunder och hektolitervikten 75,5 kilo.

Kornets hektolitervikt är låg

Den genomsnittliga hektolitervikten är 63,7 kilo. Av de undersökta proverna uppfyller 43 procent kvaliteten för foderanvändning med en hektolitervikt på minst 64 kg, vilket är nästan lika lågt som för skörden 2023 då motsvarande siffra var 40 procent. Den genomsnittliga proteinhalten i foderkorn är 12,1 procent och stärkelsehalten 59,5 procent. Av kornet bestod i genomsnitt 6,1 procent av små korn med under 2,2 mm såll.

 

Det är önskvärt att de jordbrukare som fått begäran om prov fortsätter skicka spannmålsprover till Livsmedelsverket. Följ nu under hösten upp den öppna informationen om spannmål (https://avointieto.ruokavirasto.fi/#/växt/skörd-kvalitet). Livsmedelsverkets webbplats Öppen information uppdateras varje dag när nya resultat om spannmålskvaliteten finns tillgängliga.

Livsmedelsverkets kvalitets- och säkerhetsuppföljning av spannmålsskörden är en urvalsundersökning där hela Finland, olika produktionsinriktningar och gårdar av olika storlek finns representerade. I juli har brev med begäran om prov skickats till cirka 1 000 gårdar i urvalet. Urvalet har minskats år 2024. Det är önskvärt att de jordbrukare som fått begäran om prov fortsätter skicka prover till Livsmedelsverket. Information behövs fortfarande om alla odlingsområden och även om de senare tröskningarna. Resultaten av kvalitetsbestämningarna av de egna spannmålsproverna fås hem per post.