Höstens regn sänkte falltalet för vårvete och råg. DON-mögeltoxin orsakat av Fusarium har uppmätts i stor mängd i årets spannmålsskörd. Uppgifterna om spannmålsskördens kvalitet och kvantitet 2023 är i det här skedet fortfarande preliminära. Informationen har samlats in från olika områden i Finland och grundar sig på prover som skickats från gårdar som ingår i urvalet.
Hög proteinhalt i vårvetet
Av höstens vårveteskörd på 451 miljoner kilo hade 179 miljoner kilo eller 40 procent och 20 miljoner kilo eller 7 procent av höstveteskörden på 281 miljoner kilo en hektolitervikt på minst 78 kilo, ett falltal på 180 sekunder och en proteinhalt på 12,5 procent. Om proteinhalten sänks till 11,0 procent, uppfyller 40 procent av vårveteskörden och 50 procent av höstveteskörden kravet. För vårvete är falltalet oftast under 180 sekunder och för höstvete är proteinhalten under 11,0 procent, om det vidstående kvalitetsmålet inte uppfylls.
Det genomsnittliga falltalet för vårvete är 191 och för höstvete 312 sekunder. Höstvetets falltal är höga, i 92 procent av de undersökta höstveteproven är falltalet över 180. Motsvarande andel för vårvete är 63 procent. Den genomsnittliga proteinhalten i vårvete är hög (15,0 procent), men för höstvete ligger den under det genomsnittliga värdet under en längre tid då den genomsnittliga proteinhalten är 11,3 procent. Vårvetets genomsnittliga hektolitervikt är 78,7 kilo och höstvetets 81,0 kilo.
För 16 procent av vårveteproverna försämras kvaliteten också av den med snabbmetoden uppmätta halten av DON (deoxynivalenol) som överskrider gränsvärdet för livsmedelsändamål 1250 μg/kg.
Det genomsnittliga falltalet för råg är 140 sekunder och hektolitervikten 77,2 kilo. Av rågskörden på 91 miljoner kilo har 43 procent en hektolitervikt på över 71 kilo och ett falltal på över 120 kilo.
Havreskörden: DON-mögeltoxiner förekommer
Av havreskörden har 80 procent, eller 801 miljoner kilo, en hektolitervikt på minst 52 kilo. Åtta procent eller 82 miljoner kilo av skörden uppfyller det allmänna hektoliterviktkravet på 58 kilo för livsmedelshavre. Nästan en tredjedel av havreskörden har en hektolitervikt på minst 54 kilo och högst 7 procent utgörs av små korn.
Havrens genomsnittliga hektolitervikt är 54,4 kilo, vilket är cirka ett kilo lägre än medelvärdet under en längre period. Kornstorleken på havre är också bättre än medeltalet under än längre period, då andelen små korn i genomsnitt är 5,5 procent. Havrens genomsnittliga proteinhalt är 12,9 procent. Medianen för skördeuppskattningen för havre är 3 200 kilo per hektar i proverna, medan motsvarande uppskattning förra året var 3 900 kilo per hektar.
I havreskörden förekommer DON-mögeltoxiner, vilket försämrar skördens kvalitet. Nästan en femtedel av de undersökta proverna överskrider EU-lagstiftningens DON-gränsvärde för livsmedelshavre (1750 μg/kg) mätt med snabbanalys. När tröskningen framskridit har de genomsnittliga DON-halterna ökat och regional variation förekommer. Enligt de undersökta proverna är risken störst i Satakunta, Norra och Södra Österbotten, Birkaland, Mellersta Finland och Norra Savolax att gränsvärdet för livsmedelsändamål överskrids.
I höst har man också uppmätt mycket höga DON-resultat i havreprover, varvid halten överskrider det rekommenderade värdet för foderanvändning (8000 μg/kg). Det är viktigt att husdjursgårdarna känner till mögeltoxinhalten i havren innan den används som foder. Mögeltoxinanalyser av spannmål utförs av kommersiella laboratorier samt industrin och spannmålshandeln.
Låg hektolitervikt på korn
47 procent av foderkornsskörden, 418 miljoner kilo, har en hektolitervikt på minst 64 kilo, vilket är mer än hälften mindre än 2022. Den genomsnittliga hektolitervikten är 62,8 kilo. Kornets hektolitervikt har sjunkit med nästan tre kilo sedan 2022. Den genomsnittliga proteinhalten i foderkorn är 12,2 procent och stärkelsehalten 59,7 procent. Kornets kornstorlek är mindre än 2022.
Den genomsnittliga proteinhalten i maltkorn är 11,4 procent och sorteringsresultatet är 92,3 procent. Ungefär hälften av maltkornsskörden, cirka 95 miljoner kilo, uppfyller maltindustrins krav på proteinhalt och sorteringsgrad, men andelen kommer att preciseras i den slutliga statistiken. I Livsmedelsverkets kvalitetsuppföljning fastställs inte maltkornets grobarhet.
Uppgifterna om spannmålsskördens kvalitet och kvantitet har sammanställts genom att samla skördeuppgifterna som Luke samlat in och resultaten från Livsmedelsverkets kvalitets- och säkerhetsuppföljning av spannmålsskörden. Kvalitets- och säkerhetsuppföljningen är en urvalsundersökning där olika gårdar i hela Finland är representerade. I juli skickades en begäran om prov till cirka 1 300 jordbrukare. Uppgifterna preciseras slutgiltigt i februari 2023, då man vid beräkningen av skördemängderna har tillgång till kontrollerade skördeuppgifter från alla gårdar som ingår i urvalet och resultaten från alla skickade prover.
Bild 1. Kornskörd där hektolitervikten är minst 64 kilo (%-andel av skörden) åren 2010–2023.
24.11.2023
Kontaktinformation:
Enhetschef Elina Sieviläinen, tel. 040 848 6094, elina.sievilainen@ruokavirasto.fi