God kost när man blir äldre

Tallriksmodellen för äldre består av en tallrik som är uppdelad i tre delar. 1/3 är proteinhaltig mat såsom kyckling, fisk, kött eller vegetabiliska proteinkällor, 1/3 grönsaker och 1/3 potatis eller spannmålstillbehör. Till tallriksmodellen hör dessutom måltidsdryck, bröd med bredbart vegetabiliskt fett, färska vegetabiliska tillbehör och en salladsdressing samt en efterrätt som innehåller frukt eller bär.

 

På bilden tallriksmodellen för äldre. Tallriksmodellen för äldre består av en tallrik som är uppdelad i tre delar. 1/3 är proteinhaltig mat såsom kyckling, fisk, kött eller vegetabiliska proteinkällor, 1/3 grönsaker och 1/3 potatis eller spannmålstillbehör. Till tallriksmodellen hör dessutom måltidsdryck, bröd med bredbart vegetabiliskt fett, färska vegetabiliska tillbehör och en salladsdressing samt en efterrätt som innehåller frukt eller bär.

Mångsidig kost upprätthåller funktionsförmågan

Mångsidig kost av god kvalitet upprätthåller funktionsförmågan och främjar välbefinnandet. När man blir äldre minskar ofta mängden daglig motion. Samtidigt minskar muskelstyrkan, muskelmassan och annan fettfri vävnad i kroppen. Minskad fysisk aktivitet och mindre muskelmassa leder till minskad energiförbrukning, varvid aptiten och mängden mat som intas minskar. Om man äter för lite och det finns brister i kostens kvalitet kan intaget av energi, protein eller andra näringsämnen vara mindre än behovet.

Mångsidig mat som innehåller lite salt och mättat fett, tillräckligt med protein och andra näringsämnen skyddar hjärtat och hjärnan även vid hög ålder. Man bör äta rikligt med grönsaker, bär och frukt. En kost som främjar hälsan och välbefinnandet innehåller dessutom fisk, baljväxter, fetter av god kvalitet, nötter, fullkornsspannmål och lagom med mjölkprodukter. Sjukdomar och problem med munhälsan kan minska matintaget och begränsa möjligheterna att äta mångsidigt och tillräckligt. Det är särskilt viktigt att hålla vikten stabil när man blir äldre. Oavsiktlig viktminskning är i allmänhet ett tecken på försämrad hälsa. Ur hälsosynpunkt är det dåligt även för överviktiga.

Ett tillräckligt näringsintag och ett bra näringstillstånd upprätthåller funktionsförmågan, förebygger sjukdomar samt hjälper äldre personer att återhämta sig från sjukdomar och rehabilitera sig. En regelbunden måltidsrytm främjar orken och bidrar till att hålla kosten mångsidig. Det är bra om måltiden har en uppiggande effekt och ger tillfredsställelse. 

Läs mer om god kost för äldre här. 

I broschyren Näringsguide för äldre presenteras kostrekommendationerna för äldre i ett nötskal. 

Näringsguide för äldre personer

Näringsguide.png

 

Sidan har senast uppdaterats 2.5.2023