Olika kryddor och örter på burk och som färska, med vilka du kan ersätta salt i matlagningen.
För mycket salt ökar blodtrycket och orsakar svullnad. För mycket salt belastar hjärtat, lungorna och njurarna och är skadligt för blodcirkulationen och hjärnhälsan. En stor del av våra livsmedel är färdigsaltade. Därför kan det vara svårt att minska saltintaget. Smaksinnet vänjer sig vid mindre salt i maten på cirka två veckor: du bör alltså ge dig själv lite tid att vänja dig vid saltfattigare mat. När du använder salt, välj joderat salt.
Nedan ges tips på hur du kan minska på saltet i din egen mat:
- Välj livsmedel som innehåller mindre salt.
- Kontrollera att joderat salt har använts vid tillverkningen av produkten och köp även hem joderat salt, men använd alltid små mängder salt. Jod är ett nödvändigt mineralämne även för äldre personer.
- Salthalten i bröd, ost och färdigmat bör vara högst 1 %.
- Jämför salthalten i olika produkter i butiken. Hjärtmärket på produkten visar att dess salthalt är lägre jämfört med andra motsvarande produkter.
- Minska saltintaget genom att använda örter och kryddor för att krydda maten. Minska till en början mängden med cirka en fjärdedel. Gör samma sak med buljongtärningar eller t.ex. sojasås.
- På brödet kan du utöver ost eller charkuterier även lägga färska grönsaker, avokado eller fruktskivor.
- Som pålägg kan du testa saltfria nötpålägg och hummus.
- Välj färska kött- och fiskprodukter helst saltfria eller om du väljer färsksaltade, tillsätt inte salt alls när du tillreder maten.
- Kontrollera salthalten i färdiga kryddblandningar eller kryddpasta.
- Strö endast lite salt på den färdiga maten.
- Med smaktillbehör kan du öka aptiten och få smak i maten utan att tillsätta salt.
Smaktillbehör som ketchup, senap, margarin, kryddor, inlagd rödbeta, kryddgurka och lingonsylt, som kan minska behovet av salt och ge mer smak åt maten.