Grönsaker ger hälsa

På bilden visas ett exempel på dagens portioner med grönsaker och frukt; sallad, tillredda grönsaker, tomat, äpple, morot och bärportion.

Grönsaker och frukt dvs. grönsaker, rotfrukter, frukter och bär innehåller rikligt med vitaminer, mineralämnen, fibrer, antioxidanter och andra hälsofrämjande bioaktiva föreningar. En kost som innehåller rikligt med grönsaker, rotfrukter, bär och frukt har en positiv inverkan på hälsan och kan minska risken för att insjukna i många kroniska sjukdomar.

Riklig och mångsidig användning av grönsaker och frukt kan:

  • förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och hjälpa till att behandla dem
  • sänka blodtrycket
  • underlättar viktkontrollen
  • minska risken för att insjukna i vuxendiabetes
  • göra det lättare att hålla en normal kolesterolnivå i blodet
  • främja tarmfunktionen och upprätthållandet av en god bakterieflora i tarmen
  • främja hjärnhälsan
  • upprätthålla ett gott humör 
  • minska risken för att insjukna i vissa cancerformer såsom tjocktarmscancer, magcancer, lungcancer och bröstcancer
  • förbättra kroppens motståndskraft.

Du bör äta åtminstone 6 portioner grönsaker och frukt eller cirka 1/2 kg mångsidigt per dag. Hälften av dagens portioner ska bestå av grönsaker och rotfrukter och den andra hälften av frukt och bär.

En portion grönsaker och frukt är till exempel:

  • 1 äpple
  • 2 mandariner 
  • 1 medelstor tomat 
  • 1 medelstor morot 
  • 2 dl sallad eller råkost
  • 1,5 dl tillredda grönsaker 
  • 2 dl färska bär eller 1 dl krossade bär/bärpuré

 

 

Sidan har senast uppdaterats 29.11.2023