Så här ökar du mängden grönsaker och frukt under dagen

 

På bilden visas färska jordgubbar

Du bör äta rikligt och mångsidigt av grönsaker och frukt. När du äter grönsaker eller frukt vid varje måltid under dagen är det lätt att få i sig den rekommenderade mängden. Det är viktigt att äta grönsaker och frukt på ett mångsidigt sätt så att du får i dig så mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och andra hälsofrämjande bioaktiva ämnen som möjligt. Ät alltid en del av produkterna i rå form, så kan din kropp ta tillvara alla vitaminer som finns i grönsakerna och frukterna. Maten bör vara färgrik. Använd säsongens grönsaker och frukt, då är de i allmänhet som bäst och fås till förmånligare pris. Frysta grönsaker och bär är ett förmånligt och enkelt alternativ. Utländska djupfrysta produkter bör dock kokas innan de används.

Tips på hur du enkelt kan lägga till grönsaker och frukt i de dagliga måltiderna:

  • Tillsätt olika grönsaker på brödet, såsom paprika, gurka, tomat, salladsblad eller kålblad.
  • Tillsätt tomatpuré, zucchini, rotfrukter och kål i såser, pajer eller lådor.
  • Ät frukt och bär tillsammans med grynost som mellanmål.
  • Lägg till lingon eller andra bär i yoghurten.
  • Njut av bären som sådana på sommaren.
  • Gör olika smoothies av grönsaker, frukt och bär
  • Lägg till bär i gröten.
  • Skala och hacka en större mängd rotfrukter och ät dem vid mellanmål eller huvudmåltider.
  • Gör matiga sallader av överbliven huvudrätt.
  • Gör en omelett eller annan rätt i stekpannan av frysta grönsaker eller en aning skrumpnade grönsaker.
  • Grönsakspurésoppor är goda och i dem kan du använda olika grönsaker mångsidigt
  • Du kan äta råkost som sådan eller kombinera den med olika maträtter eller tillreda en råkostsallad.
  • Värm grönsaker i pannan och tillsätt lite fetaost som krydda.

 

 

Sidan har senast uppdaterats 31.5.2023