Protein är en viktig byggsten för musklerna. Särskilt när man blir äldre, när muskelmassan minskar av naturen, främjar ett tillräckligt proteinintag bevarandet av muskelmassan och funktionsförmågan. Ett tillräckligt proteinintag är också viktigt med tanke på kroppens immunsystem. Dessutom påverkar protein hudens tillstånd och behövs för att sår ska läka.
För äldre personer rekommenderas en något större proteinintag än för yngre personer, eftersom kroppen inte kan utnyttja proteinet lika effektivt när den blir äldre som när den var yngre. Personer över 65 år bör inta 1,2–1,4 gram/kilo kroppsvikt/dygn. Därmed bör till exempel en äldre person som väger 60 kg få i sig 72–84 g protein per dag. I tabellen nedan har proteinbehovet för personer med olika vikt beräknats.
Bra proteinkällor:
- Mjölkprodukter såsom mjölk, surmjölk, yoghurt, kvarg, grynost, proteinpudding, ost
- Kyckling, kalkon
- Kött
- Fisk
- Baljväxter såsom bönor, ärter och linser samt produkter tillverkade av dem
- Ägg
Även spannmålsprodukter ger protein. Bland de vegetabiliska drycker som används i stället för mjölk motsvara proteinmängden i sojadrycker bäst mängden i mjölk. Övriga vegetabiliska drycker innehåller betydligt mindre protein.
Så här ökar du enkelt proteinintaget under dagen:
- Gröt eller välling kan tillredas på mjölk eller sojadryck i stället för på vatten.
- Ät som mellanmål kvarg, yoghurt, proteinpudding, grynost med frukt och bär.
- Använd pålägg såsom ost, ägg, fisk på brödet
- Lägg grynost, kyckling, ost, fisk eller bönor i salladen
- Använd som dryck mjölk- eller sojabaserade milkshake med bär och frukt.
- Du kan tillreda soppor av ärter, bönor eller linser eller lägga till dem i sallader eller som tillbehör. Du kan ersätta kött med kross och färdiga produkter tillverkade av baljväxter i kosten.
- Ägg är en bra proteinkälla
- Kompletterande näringspreparat, proteindrycker eller andra produkter som innehåller rikligt med protein kan vara bra mellanmål om proteinintaget är litet vid måltiden.
- Proteinpulver kan tillsättas i bär- och fruktsmoothier, såser eller maträtter.
Du kan också öka proteinintaget genom att inta ett extra proteinhaltigt mellanmål eller genom att byta ut ett vanligt mellanmål till ett mer proteinrikt mellanmål. I tabellen nedan visas proteininnehållet i olika mellanmål och desserter.
Mellanmål, dessert |
Protein, g |
Ostsmörgås + mjölk/mjölk/sojadryck 2 dl |
11 |
Yoghurt, sojamellanmål 200 g |
6–8 |
Karelsk pirog + ägg |
10 |
Proteinpudding 180 g |
20 |
Proteinkvarg, smaksatt 175 g |
18 |
Mjölkkvarg, naturell, 200 g |
20 |
Proteindryck, 250 g |
22 |
Grynost (100 g) + frukt eller bär |
14 |
Nötter, 30 g |
7 |
Kaffe och bulle |
4 |
Bärsoppa 1,5 dl |
0,3 |