Viktkontroll för äldre

För äldre personer rekommenderas i allmänhet inte viktminskning, om det inte finns vägande skäl för detta. Viktminskning kan av hälsoskäl rekommenderas om den äldre personen är under 75 år och det finns en motiverad orsak till viktminskningen. Hos personer över 75 år ska situationen bedömas individuellt. En motiverad orsak till viktminskning hos äldre personer kan vara att vikten är över 30 kg/m2 och fetma försämrar behandlingsbalansen vid sjukdomar såsom diabetes eller rörelseförmågan. Nackdelen med viktminskning är att man samtidigt förlorar muskel- och benmassa som är viktig för funktionsförmågan. Därför bör yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården från fall till fall bedöma för- och nackdelarna med viktminskning. 

Vid sidan av den målinriktade viktminskningen är det viktigt att samtidigt försöka bevara och stärka musklerna. Om man beslutar sig för att gå ner i vikt ska man minska vikten långsamt, varvid muskelmassan kan bevaras.

Huvudpunkter vid viktminskning:

  • En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bör bedöma behovet av viktminskning och viktminskningen ska göras under handledning av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.
  • Målet för viktminskningen bör vara rimligt, t.ex. en viktminskning på 5–10 %.
  • Vikten bör minskas långsamt, högst 1 kg per månad.
  • Näringsterapeuten kan vid behov göra upp en individuell plan för viktminskningen.
  • Muskelträning och aerob träning ska utövas regelbundet. Det här främjar bevarandet av muskel- och benmassan och förbättrar funktionsförmågan, i avsnittet materialbank finns gymnastikvideor.
  • Regelbunden måltidsrytm är viktig, det hjälper dig att äta måttligt och förebygger ohälsosamt småätande, för mer information se avsnittet Måltidsrytm.
  • Det lönar sig att reservera tid för att kunna äta lugnt.
  • Proteinintaget ska vara tillräckligt. Varje måltid borde innehålla goda proteinkällor såsom fisk, fjäderfä, baljväxter, ägg eller kött, för mer information, se avsnittet protein för musklerna.
  • Ät grönsaker, rotfrukter, bär och frukt som sådana och tillredda på olika sätt vid alla dagens måltider och mellanmål för att minska måltidernas energiinnehåll.  
  • Intag av fiberfattiga delikatesser som innehåller socker bör minskas. Särskilt sockerhaltiga drycker, sötsaker, kex, glass, choklad samt pajer, croissanter, pizzor osv. bör ätas sällan. I stället för fiberfattiga spannmålsprodukter kan du använda fullkornsprodukter med måttlig fiberhalt.
  • Under bantningen är det viktigt att se till att intaget av kalcium och D-vitamin är tillräckligt.
  • Se till att du dricker tillräckligt, vatten är den bästa törstsläckaren.

Det kan vara svårt att minska vikten när man blir äldre. Att enbart bromsa viktökningen, följa en hälsosam kost och öka motionen utan att minska vikten kan vara tillräckligt för att förbättra hälsan och funktionsförmågan.

 

Sidan har senast uppdaterats 28.4.2023