Broilerfiléer, bakade rotfrukte

Kana-uunijuurekset_näyttö.jpg

4 portioner

  • 400 g kycklingbröstfiléer
  • 2 matskedar margarin på flaska
  • (1 vitlöksklyfta)
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • ½ dl citronsaft
  • (1-2 msk vatten)
  1.  Om köttet redan är kryddat kan du steka filéerna i en panna i en liten mängd fett på båda sidor tills de är vackert gyllenbruna. Om köttet är okryddat, gnugga en vitlöksklyfta på det och strö över kryddor innan stekning. Tillsätt citronsaft i pannan ovanpå filéerna.
  2. Sänk värmen när filéerna fått färg och stek, vänd, ytterligare några minuter på båda sidor för att tillagas. Vid behov kan du tillsätta en skvätt vatten och låta köttet koka under lock på låg värme.

Ugnsrötter

4 portioner

  • 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • del av kålrot
  • 2 rödbetor eller 1 palsternacka
  • 1 rödlök
  • 200 g broccoli eller brysselkål
  • 1 tsk rosmarin eller örtblandning
  • ¼ tesked salt
  • ¼ tsk hackad peppar
  • 2–3 matskedar rapsolja
  1. Tvätta potatisen väl och blockera. Skala och blockera morot, fänkål och lök. Hacka broccolin i några bitar eller dela brysselkålen.
  2. Mät upp oljan och kryddorna i en skål, rulla först potatis-, morots- och kålrotsbitarna i kryddorna, sedan kålbitarna, till sist rödbetor och lök och lägg över i bakplåten på bakplåtspapper.
  3. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter, tillsätt sedan kålen och fortsätt grädda i cirka 15 minuter tills grönsakerna fått lite färg och mjuknat.

Tips. Du kan även få färdigbakade rotfrukter och brysselkål och broccoli i fryst form.

 

Änglamat

4 portioner

  • 3 dl jordgubbar
  • 2–3 dl mjuk ostmassa
  • 4 bitar digestivekex eller havrekex
  1. Tina jordgubbarna tills de är mjuka, om de är frysta. Dela bären.
  2. Dela bären, ostmassan och knäcksmulorna i fyra skålar, låt svalna en stund och njut som efterrätt.
Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024