4 portioner
- 400 g frysta fiskfiléer
- ½ tsk salt
- ½ tsk mald svartpeppar
- 1 msk margarin på flaska eller behållare
- 1 msk rapsolja
- ½ dl citronsaft (färdig juice fungerar)
- 1 vitlöksklyfta eller 2 tsk currypulver
- citronskivor
- Låt fisken tina så att du kan hantera den och smaka av med salt och peppar.
- Mät upp flask- eller behållaremargarin och rapsolja i pannan och stek fiskfiléerna på båda sidor.
- Tillsätt citronsaft till fisken (och, om så önskas, en skivad vitlöksklyfta eller citronskivor).
- Kontrollera att fiskfiléerna är kokta och servera med potatis eller potatismos och vinägerbetor och morotsgryta.
Morotsgryta
4 portioner
- 3–4 morötter
- 2 dl vatten
- ½ till 1 tesked salt
- ½ tesked socker
- 2 matskedar vetemjöl
- 1½ dl mjölk
- 1 msk vegetabiliskt margarin
- 1 tsk dragon
- Skala och skiva morötterna och koka dem i kokande vatten där du tillsätter salt och socker.
- Blanda vetemjölet med mjölken och tillsätt blandningen under omrörning till morötterna när de börjar koka.
- Tillsätt margarin och kryddor och njut som kosttillskott.
Bärpaj
12 stycken
- 2 ägg
- 1 dl socker
- 1 dl margarin på flaska
- 1 dl mjölk
- 1 ½ dl fullkornsvetemjöl (graham)
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 dl rödvinsbär (eller andra bär)
På:
- 2 dl mjölkmassa
- 1 ägg
- ½ dl mjölk
- 2 matskedar socker
- 2 tsk vaniljsocker
- Förbered först ostmassan som kommer ovanpå genom att blanda ihop alla ingredienser med en gaffel.
- Sätt på ugnen för att värma upp till 200 grader.
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Vispa ihop ägg och socker, tillsätt mjölk, fett och torra ingredienser.
- Häll degen i en rektangulär form (ca 20 x 30 cm) på bakplåtspapper eller i en rund smord form (diameter ca 26 cm), strö över bären och häll ostmassan ovanpå.
- Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter.
Tips: Du kan också göra en sådan här paj med äppelskivor eller bitar av rabarber. En snabb paj tillagas utan ostmassa.