Färsk ärtsoppa

Kuvassa tuorehernekeitto, leipä, jälkiruoka ja ruokajuoma

4 portioner

  • 3 medelstora mjöliga potatisar
  • en bit purjolök eller 1 lök
  • 2–4 teskedar pepparrotspasta (eller en bit pepparrot)
  • 1 msk rapsolja
  • 500–600 g (2–3 pss) frysta ärtor (8–10 dl ärtor)
  • 7–8 dl vatten
  • ½ till 1 tesked salt
  • ¼–½ tsk mald svartpeppar
  • 100 g ljus gräslök eller örtkeso (1/2 låda)
  1. Skala potatisen (och pepparroten). Dela purjolöken, tvätta, skiva och låt den gröna delen vänta.
  2. Fräs den vita delen av purjolöken i olja i en kastrull, tillsätt vatten, salt, peppar, tärnad potatis (och skivad pepparrot). Låt koka långsamt, under omrörning, i cirka 15 minuter, tills potatisbitarna är kokta.
  3. Mosa soppbotten med en stavmixer, tillsätt ärtorna, låt koka några minuter och puréa lite, men inte helt. Tillsätt även färskost, riven pepparrot och den gröna delen av purjolöken och koka i fem minuter.
  4. Kolla smaken, Garnera soppportionerna med purjolöksringar om du vill och servera med fullkornsbröd.

Äppelpannkaka

12 stycken

  • 5 dl mjölk
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl fullkorns- eller kornmjöl
  • ¼ tesked salt
  • 1 matsked socker
  • 2 ägg
  • 1 msk rapsolja eller margarin på flaska
  • 3–4 äpplen
  • 1 tesked kanel
  • 2 teskedar socker
  1. Blanda vätska, mjöl, salt och socker och låt svälla i ½ timme.
  2. Under tiden kan du bearbeta äpplena. Ta bort kärnhuset från äpplena och skiva äpplena.
  3. Vispa ner äggen i degen och sätt på ugnen för att värma upp till 200 grader.
  4. Bred ut bakplåtspapper på en liten bakplåt (ca 22 x 32 cm) och smörj den.
  5. Häll smeten i pannan, fördela äppelskivorna ovanpå och strö över kanel och socker.
  6. Grädda på mitten av ugnen i cirka en halvtimme tills du får en vackert gyllenbrun färg.

 

 

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024