Fisk seljanka

Kalaseljankakeitto-näyttö.jpg

4 portioner

  • 400 g fisk (halofilé eller fryst fisk)
  • 4 potatisar
  • 3 morötter
  • 1-2 stjälkar selleri
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 matskedar rapsolja
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1–2 gurkor
  • 3–4 dl tomatpuré
  • (2 msk kapris)
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 2 matskedar citronsaft
  1. Skär fiskfilén/fiskfiléerna i skivor, skala och hacka potatis, morötter och lök och skiva sellerin (selleri är inte nödvändigt).
  2. Fräs löken i olja i botten av grytan, tillsätt övriga grönsaker och vatten och fiskbuljongtärningen. Låt det koka sakta i ca 15 minuter. Under tiden lite saltgurka.
  3. När potatisbitarna är precis mjuka, tillsätt tomatpuré (och kapris) och låt det koka upp.
  4. Tillsätt fiskbitarna och citronsaften, koka några minuter för att tillaga fisken, kolla smaken och servera soppan med fullkornsbröd. Om du vill, tillsätt en sked lätt gräddvil eller keso till portionerna.

 

Blåbärstuppar

12 st

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl flaska margarin eller rapsolja
  • 2 ¾ dl rågmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl blåbär (tillsätt 2 tsk potatismjöl till frysta blåbär)
  • 1 matsked socker
  • 12 muffinsformar
  1. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt mjölk och fett. Sätt på ugnen för att värma upp till 200 grader.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och lägg i degen.
  3. Fördela smeten i muffinsformar, blanda lite socker med blåbären och skeda ner blåbären i mitten av varje form, lika mycket.
  4. Baka i 200 grader på mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills kanterna på degen får lite färg.
  5. Låt svalna något och njut med kall mjölk.
Sidan har senast uppdaterats 31.1.2024