4 portioner
- 500 g vitkål
- 1 lök eller 1 dl frysta löktärningar
- 2 matskedar rapsolja
- 1-2 morötter
- 1 liten palsternacka
- 300 g köttfärs (kyckling eller kalkon)
- ½ grönsaksbuljongtärning
- 3 dl vatten
- ¼ tsk mald svartpeppar
- ½ tsk torkad mejram (eller örtblandning)
- ½ tsk torkad timjan (eller örtblandning)
- 1 matsked hushållssirap
- 1 dl korngryn (trasiga)
- Rensa och skiva kålen, skala och tärna löken, skala och skiva morot och palsternacka.
- Stek köttfärsen smulig i en panna i olja och lägg över i grytan. Fräs även lök- och kålremsorna i omgångar i en panna och lägg över i grytan.
- Skölj pannan och häll buljongen i grytan. Tillsätt alla övriga ingredienser i grytan och låt det puttra på låg värme, rör om då och då, i minst en halvtimme, tills alla grönsaker är mjuka. Hela korngryn kräver lite längre tillagningstid än trasiga.
- Tillsätt eventuellt en skvätt vatten under tillagningen. Kontrollera till sist smaken och servera grytan med lingon eller lingonsoppa.
Bäryoghurt
2 portioner
- 2 dl bär
- 1 liten banan
- 2 dl fettfri yoghurt utan smak
- 2 matskedar nötmjöl eller linfrön
- Tina bären eller skala vid behov och hacka bananen.
- Överför ingredienserna direkt i två skålar, häll yoghurten ovanpå och strö över malda nötter eller linfrön.