4 portioner
- 3 rödbetor
- 300 g kålbit
- 1 morot
- bit sellerirot
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 matskedar rapsolja
- 300 g kycklingstrimlor
- 1 liter vatten
- 1 tesked salt
- 2 lagerblad
- 10 kryddpeppar
- 1–2 teskedar konjakvinäger
- 1 tsk torkad mejram, (1 tsk torkad dill eller 1 matsked färsk)
- Skala rotfrukterna och löken och skär i strimlor, skiva även kålen.
- Fräs löken i olja i botten av pannan, lägg i kycklingstrimlorna och stek dem på ytan.
- Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor och grönsaksremsor och koka på svag värme i en halvtimme.
- Tillsätt vinäger och kontrollera smaken på soppan. Servera med fullkornsbröd. Om du vill, tillsätt en sked lätt gräddvil eller keso till portionerna.
Fruktsallad
2 portioner
- 1 äpple
- 1 nektarin eller persika eller 3 aprikoser
- 1–2 dl små plommon eller tranbär eller vindruvor (1 dl hallon)
- 2 matskedar apelsin- eller äppeljuice
- Tvätta frukten, blockera den och ta bort eventuella frön.
- Dela upp fruktbitarna (och bären) i två skålar och häll lite saft i den fuktiga kakan.
Tips: Om du vill, krydda salladen med mald ingefära, kardemumma eller färsk mynta eller citronmeliss.