Rödbetssoppa från kyckling

Kuvassa annos borssikeittoa, leipä, jälkiruoka ja ruokajuoma

4 portioner

  • 3 rödbetor
  • 300 g kålbit
  • 1 morot
  • bit sellerirot
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 matskedar rapsolja
  • 300 g kycklingstrimlor
  • 1 liter vatten
  • 1 tesked salt
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpeppar
  • 1–2 teskedar konjakvinäger
  • 1 tsk torkad mejram, (1 tsk torkad dill eller 1 matsked färsk)
  1.  Skala rotfrukterna och löken och skär i strimlor, skiva även kålen.
  2. Fräs löken i olja i botten av pannan, lägg i kycklingstrimlorna och stek dem på ytan.
  3. Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor och grönsaksremsor och koka på svag värme i en halvtimme.
  4. Tillsätt vinäger och kontrollera smaken på soppan. Servera med fullkornsbröd. Om du vill, tillsätt en sked lätt gräddvil eller keso till portionerna.

Fruktsallad

2 portioner

  • 1 äpple
  • 1 nektarin eller persika eller 3 aprikoser
  • 1–2 dl små plommon eller tranbär eller vindruvor (1 dl hallon)
  • 2 matskedar apelsin- eller äppeljuice
  1. Tvätta frukten, blockera den och ta bort eventuella frön.
  2. Dela upp fruktbitarna (och bären) i två skålar och häll lite saft i den fuktiga kakan.

Tips: Om du vill, krydda salladen med mald ingefära, kardemumma eller färsk mynta eller citronmeliss.

Sidan har senast uppdaterats 31.1.2024