4 portioner
- 500 g strömming filee
- 1 dl rågbröd
- ¼-½ tesked salt
- ½ tsk mald svart eller vitpeppar
- 1–2 matskedar margarin på flaska
- Blanda ner salt och peppar i rågbrödet och rulla sillfiléerna i ströbrödet.
- Smörj bakplåtspappret och klä bakplåten med det och lägg sillfiléerna på plåten.
- Ringla lite margarin över filéerna och grädda filéerna i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter. Om du vill, vänd filéerna halvvägs genom tillagningen.
- Servera med potatismos och grönsaker.
Tips. Potatismos tillagas enkelt av frysta potatisflingor eller potatismospulver, som är en torr produkt som kan lagras.
Kålsallad
4 portioner
- En 300 g bit ung vitkål
- 1-2 morötter
- 3 matskedar rapsolja
- ½–1 matsked konjakvinäger
- 2 matskedar vatten
- 1 tesked socker
- en nypa salt
- en knivspets av knäckt peppar
- Skiva kålen fint och skala och riv morötterna med ett grovt blad och lägg över i en skål.
- Blanda i olja, vinäger, vatten och kryddor och låt stå svalt i minst en timme.
- Njut som tillskott till fisk- och kötträtter. Salladen håller sig också bra till nästa dag.
Tips. Försök ibland att koka salladen tills den är mjuk i en stekpanna.