Tallriksmodellen hjälper dig att äta rätt
Tallriksmodellen hjälper dig att komponera en bra måltid. Modellen ger också en bra bild av vilka basingredienser som ingår i en rekommenderad kost.
Fyll halva tallriken med grönsaker, t.ex. rårivna grönsaker, sallad eller varma grönsaker. Andelen potatis är ungefär en fjärdedel av tallriken. Istället för potatis kan du äta ris, pasta eller andra spannmålsprodukter. Ungefär en fjärdedel av tallriken kvarstår för fisk-, kött- eller äggrätter. Den andelen kan du ersätta med vegetarisk mat som innehåller baljväxter, nötter eller frön. Välj fettfri mjölk, surmjölk eller vatten som måltidsdryck. Till måltiden hör dessutom fullkornsbröd med ett tunt lager vegetabiliskt matfett. Bär eller frukt till efterrätt kompletterar måltiden. Mjölkprodukten eller efterrätten kan du även spara till att äta som mellanmål.
Tallriksmodellen fungerar väl oavsett portionens storlek. Modellenliga måltider kan du själv komponera av olika slags mat, antingen hemgjord eller färdig. Bilderna i broschyren visar hur du åstadkommer variation i din kost och samtidigt bibehåller en balans mellan födoämnena i enlighet med tallriksmodellen. Fler tallriksmodeller i större storlek hittar du i bildarkivet.