Fett

Allt livsmedelsfett innehåller rikligt med energi samt fettlösliga vitaminer, såsom A-, D-, och E-vitaminer. Vegetabilisk olja samt bordsmargarin, matfett och ”flaskmargarin” framställda av vegetabilisk olja innehåller i huvudsak hälsofrämjande mjuka fetter. På grund av att de innehåller riklig mängd energi bör även dessa användas med måtta.

Använd vegetabiliskt matfett på brödet och företrädesvis vegetabilisk olja

Fettet i maten bör i huvudsak utgöras av mjuka fetter och andelen härdade fetter bör vara så liten som möjligt. Mjuka fetter får du bäst från vegetabilisk olja och från bordsmargarin,  matfett och flytande matfettsprodukter eller ”flaskmargarin” som innehåller riligt med mjuka fetter. Du kan lätt kontrollera kvaliteten på och mängden av dessa synliga fetter. Därför är det viktigt att du inte lämnar bort dem ur din kost.

Använd bordsmargarin eller matfett baserat på vegetabilisk olja på brödet. Tillsätt en liten mängd oljebaserad dressing i salladen. Till matlagning och bakning rekommenderas att man använder vegetabilisk olja, bordsmargarin, vegetabiliskt matfett eller ”flaskmargarin”. Rybsolja är särskilt att rekommendera tack vare dess mångsidiga sammansättning av fettsyror. Smör och fettblandningar som innehåller smör samt hårt bakningsmargarin innehåller rikligt med hårda fetter likaså härdat vegetabiliskt fett, kokosfett, kokosmjölk och palmolja. Använd dessa endast sällan.

Undvik dolda fetter

Största delen av det fett som vi konsumerar får vi i form av livsmedlens dolda fetter som huvudsakligen utgörs av härdat fett. Mest härdat dolt fett får vi från sötsaker och salta bakverk, kötträtter samt mjölk- och köttprodukter. Du kan undvika dolda fetter genom att välja livsmedel med låg fetthalt. Tillred kött och fisk utan grädde eller panering. Ta också bort synligt fett från köttet och skinnet från kycklingen innan du äter.

Sidan har senast uppdaterats 12.3.2019