En kost som innehåller omättat fett minskar risken att bli sjuk, t.ex. för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och vissa typer av cancer. Hårda fetter (mättade och transfetter) bör undvikas eftersom de är skadliga, t.ex. för hjärtats, hjärnans och blodkärlens hälsa och kroppens sockeromsättning. Det är viktigt för att förbättra kvaliteten på fett i kosten att livsmedel som innehåller hårt mättat fett ersätts med livsmedel som innehåller mjukt omättat fett.
Innehåll
När det gäller fettkvalitet görs det enkelt för konsumenter att konsumera livsmedel som följer näringsrekommendationerna.
Operatörer uppmuntras att erbjuda produkter som stödjer förverkligandet av fettkvaliteten i kosten i enlighet med näringsrekommendationer och att följa näringskvalitetskriterier relaterade till fettkvalitet vid inköp.
Andelen hårt fett (mättat och transfett) minskas och andelen mjukt fett (mono och fleromättat) ökas så att de rekommendationer som ställs på befolkningsnivå förverkligas på lång sikt.
Att minska mättat fett bör inte leda till en högre mängd transfett, tillsatt socker, salt eller energi(EU, Annex I).
Mål
I kosten:
- andelen mättade fettsyror är mindre än 10 E%
- andelen enkelomättade fettsyror är 10-20 E%
- andelen fleromättade fettsyror är 5-10 E%
- andelen enkelomättat och fleromättat fett är minst 2/3 av fettet
- intaget av transfettsyror är så lågt som möjligt
För att nå målet bör intaget av mättat fett minska med 20 % på befolkningsnivå till 2020 jämfört med Finravinto 2017-studien. Målet är i linje med WHO:s mål.
THL. 49/2019 om forskningen i detalj. Finländarnas kolesterolvärden och mättat fett intaget överstiger fortfarande rekommendationerna.
Det långsiktiga målet är att de mest betydande produkterna vad gäller intag av mättat fett ska uppnå fettkvalitet enligt Hjärtmärket-kriterierna.
Åtgärder efterfrågas särskilt:
Förhoppningen är att åtgärder relaterade till minskningen av hårt fett kommer att genomföras, särskilt för de livsmedelsgrupper som är betydande när det gäller intag av mättat och omättat fett:
- Mejeriprodukter
- Ostar
- Färdigmat
- Kött- och korvrätter, köttberedningar och pålägg
- Fettspridning
- Bakverk
Åtaganden kan också göras för andra produkter som är viktiga för att förbättra kvaliteten på fettet i kosten.
Vi förbättrar kvaliteten på fettet i mat och måltider genom till exempel följande åtgärder
- Andelen produkter som uppfyller kriterierna relaterade till kvaliteten på hjärtmärkesfettet ökar, särskilt i produktgrupper som används ofta, rikligt och regelbundet (dagligen).
- Se: Hjärtskylt/livsmedelsindustri/kriterier
- Mattjänsterna följer de måltidsspecifika fettkvalitetskriterierna som definieras i de finländska näringsrekommendationerna
- Skolcatering följer de näringskvalitetskriterier som presenteras i rekommendationen "Ät bra, lär tillsammans" skolcatering
- Fettkvalitetskriterier för rekommendationen "Kostrekommendation för universitetsstudenter - Hälsa från mat" i universitetsstudenternas kost.
Exempel åtaganden
Exempelåtagande 1: Vi kommer att öka andelen omättat fett i våra produkter så att 40 % av våra produkter år 2020 uppfyller Hjärtmärkets fettkvalitetskriterier.
Exempelåtagande 2: Till 2020 ska vi minska andelen mättat fett i alla våra produkter med minst 20 %.
Exempelåtagande 3: Under 2018 åtar vi oss att minska mängden fett i våra fetthaltiga yoghurtar med 30 %.
Exempelåtagande 4: År 2020 kommer 50 % av våra portionsmåltider att uppfylla alla Härtmärket.
Exempelåtagande 5: År 2020 kommer våra fem bästsäljande färdigmat att uppfylla alla Härtmärket-fettkriterierna.
Exempelåtagande 6: Vi kommer att minska det mättade fettet i våra färdiglagade livsmedel och öka andelen omättat fett så att 40 % av våra produkter år 2020 uppfyller Hjärtmärkets fettkriterier.
Exempelåtagande 7: Från och med början av 2018 kommer vi att göra det möjligt för våra professionella kökskunder att ha minst 5 olika sorters ost eller köttbitar som uppfyller Hjärtmärkets fettkriterier.