Grönsaker (grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och svamp) är basen i kosten. Därför bör de avnjutas till varje måltid. En växtbaserad kost innehåller flera bioaktiva komponenter som har visat sig ha skyddande effekter mot många kroniska sjukdomar. De som följer en kost rik på grönsaker är smalare och har bättre blodfettnivåer, lägre blodtryck och mindre hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes än andra.
Enligt forskning kan fiber skydda mot typ 2-diabetes, kranskärlssjukdom och tjock- och ändtarmscancer. Fiber minskar nivån av ohälsosamt LDL-kolesterol i blodet, främjar tarmfunktionen och förhindrar förstoppning och håller dig mätt under lång tid, vilket underlättar viktkontroll.
Innehåll
Det görs enkelt för konsumenter att konsumera grönsaker, bär och frukter enligt rekommendationerna.
Operatörer uppmuntras att erbjuda produkter som stödjer användningen av grönsaker, bär och frukter i enlighet med näringsrekommendationer och att främja deras användning genom marknadskommunikation och andra åtgärder.
Produkternas näringskvalitet får inte samtidigt försämras när det gäller övrigt näringsinnehåll, särskilt salt, socker och mättat fett.
Mål
- Grönsaker (grönsaker, rotfrukter, bär och frukt och svamp) bör konsumeras minst 500 g per dag som innehåller inte potatis. Ungefär hälften av denna mängd bör vara bär och frukt och ungefär hälften bör vara grönsaker och rotfrukter.
- Utbudet och mångsidigheten av grönsaker kommer att öka och tillgången på vegetariska rätter förbättras.
På befolkningsnivå är målet att 2024 ska konsumtionen av grönsaker, rötter, bär och frukter öka med +30 % jämfört med 2017 års Finravinto-studie. (Användning 2017 män i genomsnitt ca 300 g och kvinnor ca 350 g/dag; långsiktigt mål 500 g/dag).
THL. 2019. Aikuisten ruokavalio on kaukana suositeltavasta.
THL. Raportti 12/2018. Ravitsemus Suomessa.
Vi ökar andelen grönsaker, bär och frukt i kosten med till exempel följande åtgärder:
- vi utökar utbudet av växtbaserade produkter.
- vi ökar synligheten och urvalet av produkter genom att utnyttja skördesäsonger.
- vi ökar andelen grönsaker i färdigrätter.
- vi erbjuder både vegetariska rätter och grönsaksbaserade luncher, där andelen grönsaker i hela rätten är ännu högre (sallader och varma grönsaker erbjuds alltid som en del av måltiden).
- vi lägger grönsaker och vegetariska rätter i början av kön i lunchserveringen och i början av shoppingvägen i butiken.
- vi ökar användningen av växtbaserade produkter som ersätter kött, t.ex. genom att utveckla matrecept som innehåller dem.
- vi främjar användningen av grönsaker, rötter, frukt och bär genom många olika åtgärder, såsom marknadskommunikation, livsmedelsodlingsmetoder (t.ex. Sapere sensorisk matodling, smakklubbar och skolor) och matriktlinjer.
Exempel åtaganden
Exempelåtagande 1: Vi kommer att öka mängden grönsaker i portionsrätter så att 2020 innehåller 50 % av produkterna minst en portion grönsaker.
Exempelåtagande 2: År 2020 ska andelen vegetariska alternativ ökas till 30 % av hela vårt sortiment.
Exempelåtagande 3: Senast 2018 kommer grönsakssallader och grönsakstillägg att placeras överst i raden i alla våra lunchrestauranger.
Exempelåtagande 4: År 2020 kommer alla förskolor i vår kommun att introduceras för grönsaker, bär och frukter regelbundet med Saperes matodlingsmetod.
Exempelåtagande 5: Från och med början av 2018 innehåller våra dagserbjudanden alltid grönsaker, rötter, bär och/eller frukt.