Innehåll
Enlighet med näringsrekommendationer är det enkelt för konsumenterna att konsumera mat som är låg med salt.
Operatörer uppmuntras att erbjuda produkter som stödjer implementeringen av rekommendationer för saltintag och att följa saltrelaterade näringskvalitetskriterier vid köp.
Salthalterna minskas successivt på ett sådant sätt att de rekommendationer om saltintag som ställs på befolkningsnivå förverkligas på lång sikt. Detta påverkar både saltintaget och saltpreferensen. Joderat salt används främst som salt.
När man minskar mängden salt måste man vara uppmärksam på att mängden mättat fett, transfett, tillsatt socker och energi inte ökar (EU Salt Framework).
Mål
Det finns max salt i kosten
5 g/dag (vuxna)
3-4 g/dag (2-10 år)
0,5 g/MJ (under 2 år)
inget tillsatt salt (spädbarn)
För att nå målet bör saltintaget på befolkningsnivå minska med 20 % till 2020 jämfört med Finravinto 2012-studien. Det finska målet ligger i linje med WHO:s mål.
Referens: THL.WHO:s mål att sänka blodtrycket kommer inte att uppnås utan näringsförändringar och ökad behandling. Om forskningen i detalj. 2015.
THL. Tutkimuksesta tiiviisti 31/2019. En del av WHO:s mål för högt blodtryck att minska uppnås
Det långsiktiga målet är att de mest betydande produkterna vad gäller saltintag ska uppnå saltnivåer i enlighet med Härtmärket-kriterierna.
Förhoppningen är att åtgärder kommer att vidtas i de viktigaste livsmedelsgrupperna när det gäller saltintag:
- Bröd och spannmålsprodukter
- Färdigmat
- Pålägg
- Ostar
Åtaganden kan också göras för andra produkter som är viktiga för att minska saltintaget. Till exempel bör saltnivåerna i produkter som definieras som högsalt minskas i alla livsmedelsgrupper.
Vi stödjer konsumenter i att minska saltintaget med följande åtgärder
- Andelen produkter som uppfyller hjärtmärkningens saltkriterier kommer att ökas, särskilt i produktgrupper som används frekvent, rikligt och regelbundet (dagligen). Se: Hjärtskylt/livsmedelsindustri/kriterier (på finska)
- mattjänsterna följer de måltidsspecifika saltkriterierna som anges i de finska näringsrekommendationerna
- skolmåltiderna uppfyller de näringskvalitetskriterier som presenteras i rekommendationen "Vi äter och lär tilsammans" och
- kriterierna för rekommendationen "Matrekommendation för universitetsstudenter " i universitetsstudenternas kost
Exempel åtaganden
Exempelåtagande 1: Vi kommer att minska salthalten i allt bröd vi bakar med 8 % till 2020.
Exempelåtagande 2: Vi minskar salthalten i våra produkter så att 2020 uppfyller 80 % av de kryddor och kryddsåser vi använder Sydänmerki saltkriteriet.
Exempelåtagande 3: Vi kommer att minska mängden salt i våra produkter så att det år 2020 inte finns några produkter med starkt salt kvar i vårt urval.
Exempelåtagande 4: Vi kommer att minska salthalten i våra mycket salta produkter med 15 % till 2020.
Exempelåtagande 5: Vi kommer att minska saltet i alla våra pålägg med 0,1 g/100 g 2017-2020.
Exempelåtagande 6: År 2020 kommer 50 % av våra soppor att uppfylla alla saltkriterier för Heart Label.
Exempelåtagande 7: År 2020 kommer de tio mest sålda produkterna i produktgruppen pålägg uppfylla alla saltkriterierna för Härtmärket.