Socker

Frekvent och överdriven sockerkonsumtion orsakar karies, gör det svårt att kontrollera vikten och kan leda till ackumulering av övervikt. Att vara överviktig ökar däremot risken för många sjukdomar, t.ex. risk för typ 2-diabetes.

Innehåll

Att äta mat med mindre socker görs enkelt för konsumenterna.

Operatörer uppmuntras att erbjuda produkter som stödjer implementeringen av rekommendationer för sockerintag och att uppfylla näringskvalitetskriterier relaterade till socker vid inköp.

Sockerhalterna reduceras på ett sådant sätt att de rekommendationer för sockerintag som ställs på befolkningsnivå förverkligas på lång sikt. Detta påverkar både mängden sockerintag och smakpreferenser.

Att minska tillsatt socker bör ge lägre energiinnehåll. Energiinnehållet kan dock vara detsamma, förutsatt att näringskvaliteten samtidigt förbättras, till exempel ökar mängden fibrer. Mängden mättat fett, transfett eller salt får inte öka (EU Annex II),

 

Mål

  • Tillsatt socker i kosten är mindre än 10 % av energiintaget

tillsatta sockerarter inkluderar: sackaros, fruktos, glukos, stärkelsehaltiga sötningsmedel (glukossirap, glukos-fruktossirap) och andra liknande sockerprodukter (inklusive honung, koncentrerad juice, sirap och smaksatta siraper) som används som sådana eller tillsätts till livsmedel för att öka sötman under förberedelserna.

  • Tillgången och/eller tillgängligheten av produkter som innehåller tillsatt socker kommer att begränsas/reduceras (i snackproduktsortimentet/dryckerna)
  • I produktgrupper som är betydande när det gäller sockerintag kommer sockerhalten att minska med 10 % 2015-2020 (EU, bilaga II, Tillsatta sockerarter)

Det långsiktiga målet är att de mest betydande produkterna vad gäller sockerintag ska nå mängden socker enligt Härtmärket-kriterierna.

 

Åtgärder efterfrågas särskilt:

Förhoppningen är att sockerrelaterade åtgärder kommer att genomföras, särskilt för de livsmedelsgrupper som är betydande när det gäller sockerintag:

  • läsk och juicer med tillsatt socker
  • mjölkprodukter som innehåller tillsatt socker och produkter som används som mjölkprodukter
  • bakverk och frukostflingor
  • bär- och fruktmat med tillsatt socker

 

Vi minskar sockerhalten i mat och måltider med till exempel följande åtgärder:

  • Andelen produkter som uppfyller hjärtmärkningens sockerkriterier ökar hela tiden. Se: Hjärtmärket kriterierna (på finska)
  • vi minskar på tillsatt socker och ökar kontinuerligt andelen sockerfria produkter.
  • mängden tillsatt socker minskar, särskilt i produkter som används ofta och regelbundet (dagligen) eller i stora mängder,såsom i sockerhaltiga drycker, frukost- och mellanmålsprodukter, bakverk och snacksprodukter.
  • vi använder tandvänliga sötningsmedel i godis (t.ex. xylitol).

Exempel åtaganden

Exempelåtagande 1: År 2020 kommer 60 % av yoghurten och snacksmassan att uppfylla Sydänmerkis sockerkriterier.

Exempelåtagande 2 Vi kommer att minska mängden tillsatt socker i alla våra frukostprodukter med 10 % till 2020.

Exempelåtagande 3: År 2020 kommer det att finnas 8 % mindre tillsatt socker i våra drycker än 2015.

Exempel åtagande 4: 80 % av de läskedrycker vi erbjuder är osötat vatten eller artificiellt sötade alternativ i slutet av 2019.

Exempelåtagande 5: År 2020 kommer de åtta mest sålda spannmålen och müslin att uppfylla alla Härtmärkets sockerkriterier.

Exempelåtagande 6: År 2020 kommer antalet sötsaker sötade med xylitol i vårt urval att öka med 25 %.

Exempelåtagande 7: Godis- och läskautomater tas bort från alla skolor i vår kommun under 2018.

Exempelåtagande 8: 10 % av våra bakverk uppfyller Härtmärkets sockerkriterier senast 2020.

Sidan har senast uppdaterats 28.2.2024